StoryEditorOCM
DubrovnikI Vučko bi plakao

Vi koji živite pod svojim krovom, ne kukajte! Pročitajte o sudbini dubrovačkih beskućnika u derutnom hotelu Vis 2

Piše Ahmet Kalajdžić
29. veljače 2024. - 07:34

O četrdesetoj obljetnici održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, mnogi su se Dubrovčani sjetili nekadašnjeg hotela Vis 2 koji je davnih 1980-tih pripao BiH poduzeću ZOI 84, a danas još služi kao ‘privremena’ adresa nezbrinutih sugrađana. Prema atraktivnosti lokacije to je svakako najvrednija bosansko-hercegovačka državna nekretnina na dubrovačkom području koja, međutim, služi za sve osim za hotelijerske usluge.

Rijetko koga čudi što su ‘stanari’ Visa 2 neskloni razgovoru s novinarima. O stanju u kojemu su se našli najbolje govori dojam od kojeg do dolasku pred objekt u neposrednoj blizini visokokategornika Dubrovnik Palace mnogi zanijeme.

image

Instalacije su odavno dotrajale, WC je prljav i gotovo neupotrebljiv

Ahmet Kalajdžić/

Vise persijane, curi voda...

Dočeka ih zapušten i derutan objekt s polomljenim vratima i ‘visećim’ persijanama, ali i takav ukazuje na potencijal 8 tisuća četvornih metara prostrane parcele s ruševnim objektom koja se još prije deset godina cijenila na vrtoglavih 10 milijuna eura. Vrijednost prestižne lokacije u međuvremenu se povećala i mnogi oko nje kruže ne bi li je otkupili.

Dotad, Vis 2 ostaje zrcalo nebrige i još neriješenog vlasništva: sa stropa vise ostaci lamperije i vire sve vrste instalacija, boja na stropu i zidovima davno je popucala, većina vrata je otučena i zapasana dodatnim katancima, žice od struje se nerijetko ogoljele a štokovi gotovo ispiljeni. U malim kupaonicama curi voda a podove soba krase truli parketi. I sve to u srcu pitomog Lapada, ispod šumovite Petke, uz pogled na zlata vrijednu hotelsku plažu.

Sam dolazak u hotel neugodan je po posjetitelja, domaći se izmiču kameri, a i one koji žele pričati neimenovani 40-godišnjak odvraća upozorenjima da će imati problema ako im se ime i fotografija nađu u novinama.

image

Objekt vapi za temeljitom obnovom, s plafona vise kablovi

Ahmet Kalajdžić/

Vršnjakinja spomenutog ‘redara’ na nagovor ipak pristaje nešto reći, ali traži brisanje fotografije, tvrdi da je tu slučajno:

- Kao podstanarka sam se uvjerila da je život u gradu jako skup.”Vis” mi je olakšanje, tu čak nije ni loše: ako si čist i uredan, možeš čak i normalno živjeti. Mnogi su nezahvalni, a grad nam je olakšao oslobađanjem od plaćanja računa za vodu i struju. Vjerujem da je ovo prijelazno rješenje, da će mi se nešto pozitivno dogoditi, da me čeka bolji život. Zdrava sam i uvijek nešto radim, a najveće zlo ovdje je policija na koju se ne mogu naviknuti. Svakodnevno su mi na vratima radi gluposti: pitaju jesam li vikala, plakala ili pričala na telefon, nekog dovela. Bolesni, besposleni i lažljivi šporkačuni iz dosade zovu policiju i prijavljuju izmišljene incidente pa onda prisluškuju kako nas policija ispituje. To je najteže. Inače, tko se može isključit, može se oporaviti dok ne počne neki drugi i ljepši život! - kaže naša neimenovana sugovornica.

image

Bivša recepcija hotela za ‘dobrodošlicu’

Ahmet Kalajdžić/

Zaboravio Veliku Goricu

U jednoj od najčistijih i uređenijih soba živi bivši redarstvenik i pripadnik Prve gardijske brigade Miljenko Janjić koji je iz Velike Gorice u rodni grad došao raditi i postao karićar:

- U Visu 2 sam se smjestio od pojave korone, a prije toga sam bio u staroj bolnici, kraj Morske kuće. Tamo mi je još troje prijatelja, a ovdje mi je lijepo. Miran sam i samo idem do butige jer ne smijem uza skale, otkako sam operirao koljeno i kuk. Prije dva mjeseca mi je od naprezanja pukao mišić noge, nisam ga zaliječio ima već tri godine, naporno je raditi s karićem na Stradunu. Sad se ozljeda obnovila i mišiće mažem Voltarenom. Ni s kim nisam u zavadi, sve pozdravim ali ne idem na kave i druženja. Policija mi nikad nije zakucala na vrata! - uvjerava nas Miljenko koji je, priznaje, jako vezan za Ploče, gdje je išao do ozljede, za posao, trgovinu, sobu i TV.

image

Miljenko Janjić

Ahmet Kalajdžić/

- Najbolji je jednostavni život! Sam sebi skuham i vjerujem da ću do sezone ozdraviti i ponovno raditi. Gladan nisam i ne daj Bože, da treba, prijatelji bi mi učas došli pomoći. Uvijek sam radio, cura je radila, ali sam se u doba korone ozlijedio, a ona je umrla. Šest mjeseci sam proveo u krevetu i odlazio samo u WC - priča nam ovaj stanar Visa 2 kojemu su u nevolji prijatelji karićari s Ploča donosili hranu i lijekove.

- Od malih primanja sa sestrom plaćam starateljstvo za oca i ostane mi zanemarivo novaca. Brat radi u Antwerpenu, ali od njega ništa ne tražim. Da otac zna da sam ovdje, odrekao bi me se preko Narodnih novina ili bi došao i odvukao me u Veliku Goricu. Ali što ću tamo? Tu sam od 2007. i zaboravio Goricu: tamo samo odem na majčin grob i uz taj me grad više ništa ne veže! - priznaje Janjić.

Na izjavu za Dubrovački pristao je i bivši građevinar Anto Jelić (69) koji, uz rješenje gradskih vlasti, tu živi već 12 godina. Kaže da je sve preskupo, a mirovina mala, samo 20 € veća od minimalca. Sjeća se da je derutnu sobu zatekao u ruševnom stanju ali ju je, radeći cijeli mjesec, sâm uredio, opiturao i renovirao:

Neće lako ispod mosta

- Sad je redovito održavam i sa susjedima nemam problema, sa svima sam na adio i- gotovo! Istina, ima buke i krađa, ali mi se dosad nije ništa loše dogodilo. Tu mi odgovara i gdje god nas prebace, bit će dobro! Gradonačelnik je rekao da bismo mogli preseliti ispod mosta, ali bih volio više ostati ovdje nego ići tamo! Pa i ako odselimo, nećemo za 4 do 5 godina jer treba naći novac, obnoviti i sve uraditi. Ima tu puno posla! - procjenjuje Anto.

Na kraju, čovjek koji je zamolio anonimnost i možda najdugovječniji stanar Visa 2 priča kako tu živi već 25 godina i da su novinari dolazili i odlazili, ali se ništa nije mijenjalo:

image

Ovo je jedna od najuređenijih soba

Ahmet Kalajdžić/

- Dio nas ovdje smatra i novinare suodgovornim za ovo stanje, samo pišete a niste ni milimetra ‘pogurali’ političare. - namrgođeno nas ispraća.

A stanari Visa 2 se zbog neispunjenih obećanja uglavnom osjećaju kao da su lijepo sanjali pa se probudili u surovoj stvarnosti. Većina ih je dobro i pošteno, ali ih život nije mazio! Razočarani su nerješavanjem i nedovoljno političke volje da im se više pomogne. Ima među njima i branitelja koji još čekaju izvlaštenje na Nuncijati i da na dodijeljenoj parceli nešto grade. Postupno gube nadu i vjeru u sebe. Život prolazi, ogorčenje raste i zato su ljuti. Mnogima je stvarno teško, ali je problem i u njima: traže a premalo se trude nešto sami učiniti! Pronio se glas da je projekt ispod mosta propao, a ovdje se ništa ne ulaže. Stoga većina kaže da sve ide od izbora do izbora, a onda brzo padnu u zaborav!

Sudska parnica još traje

Odlukom Izvršnog vijeća Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine bivše odmaralište republičkog Predsjedništva u rujnu 1983. dano je na upravljanje bez naknade i prava prodaje ili davanja u zakup trećim licima tvrtki ZOI ‘84., današnjem javnom poduzeću Sajevskog kantona/županije. ZOI 84. je objektu ulaganjem priskrbio status rezidencijalnog, ali je u kolovozu 1990. Izvršno vijeće SRBiH tvrtki ZOI 84 oduzelo pravo privremene uporabe i upravljanja hotelom Vis 2. Uslijedio je rat i u hotel su došle izbjeglice, da bi potom postao privremeni smještaj beskućnika. Pravobranilaštvo BiH je 2006. godine parnicom od Republike Hrvatske zatražilo povrat imovine. Prvostupanjska presuda je donesena lipnja 2022. i na nju je Pravobraniteljstvo BiH, kako su nam odgovorili, uložilo žalbu. Do sudskog pravorijeka o hotelu skrbi Grad Dubrovnik, a kad (i ako) se hotel vrati BiH, pripast će Vijeću ministara BiH kao oravnom sljedniku bivšeg Izvršnog vijeća SR BiH. Inače, na ročišta su dosad dolazile pravobraniteljice prema nacionalnom “ključu”, iz konstitutivnog naroda kojem je u terminu ročišta zapalo vođenje te institucije. Zanimljivo je kako su BiH-mediji pogrešno izvijestili da BiH u tom sporu zastupa dubrovački odvjetnik Ivica Ban. On je od početka godine u mirovini i pojasnio je da je bio “samo punomoćnik za prijam i dostavu sudskih pismena” i da je na posljednjoj u nizu rasprava nazočila javna pravobraniteljica BiH Medina Vilić.

29. travanj 2024 09:14