StoryEditorOCM
Dubrovnikblagdansko ukrašavanje

Već idući tjedan mega pengana jaja krasit će grad! Saznali smo tko ih je pengao i gdje su našle nadahnuće

Piše Gabrijela Bijelić
15. ožujka 2024. - 17:25

Tri divovska pengana jaja iz dubrovačkog kraja ove će godine prvi put krasiti najprometnije lokacije na prilazima gradskim zidinama i u samom srcu povijesne jezgre. Autorice pisanica, Ana Čučević i Dubravka Tullio iz Dubrovačkih muzeja, nadahnuće za svoje dvometarske uskrsne kreacije pronašle su u tradicionalnim primorskim pisanicama koje se ukrašavaju voskom, a za izradu su im trebala četiri dana.

image

Tri divovska pengana jaja ove godine će prvi put krasiti Grad

Dumus/

- Pengana jaja izradili smo na molbu Grada Dubrovnika, a posao je trajao od utorka u prostorima TUP-a, gdje smo dobili sve potrebno za rad. Nadamo se da će naš uradak pridonijeti blagdanskom ozračju – kazala nam je Ana Čučević, inače ravnateljica Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku koja je s akademskom slikaricom i pedagoginjom Dubravkom Tullio Dubrovčanima pripremila lijepo blagdansko iznenađenje. Pengana jaja gradska uprava planira postaviti u Parku Ploče (ventilacija), ispred Kneževa dvora i ispred zgrade Turističke zajednice na Brsaljama.

image
Bozo Radic/Cropix

Uskrsno ukrašavanje dubrovačkih ulica i trgova inače počinje potkraj sljedećeg tjedna, ususret Cvjetnici, potvrdili su nam iz gradske uprave:

- Grad Dubrovnik ove će godine u suradnji s Turističkom zajednicom prigodno urediti grad te će i građani i posjetitelji Uskrs dočekati u blagdanskom ozračju. Na više gradskih lokacija postavit će se ukrasi koji su korišteni i prethodnih godina, a za ovu godinu nabavljene su i nove originalne dekoracije. Ukrasni elementi bit će postavljeni u Uvali Lapad, a u suradnji s gradskom tvrtkom Vrtlar d.o.o. prigodno će se pisanicama ukrasiti nekoliko stabala na frekventnim mjestima. Veliko obojeno jaje – pisanica, postavit će se na Ilijinu glavicu. Novost koja će ove godine zasigurno privlačiti pažnju su tri nova pengana jaja koja će oslikati djelatnici Prirodoslovnog muzeja i DUMUS-a, a Vrtlar će napraviti košarice/gnijezda od pruća za sva četiri jaja – najavili su iz Grada Dubrovnika i dodali kako trošak nabave i prijevoza novih dekoracija iznosi ukupno 6162,50 eura, a podijeljen je između Grada Dubrovnika i dubrovačke Turističke zajednice.

image
Božo Radić/cropix
27. travanj 2024 02:32