StoryEditorOCM
DubrovnikSTRATEŠKO KOMUNICIRANJE

Usko grlo: Još ne znamo što su građani predložili za promet oko Grada. Analiza prijedloga traje, a do kad će, ne zna se ni to

Piše Maja Rilović Koprivec
5. travnja 2023. - 19:10

Kako će izgledati Prijedlog Odluke o uvjetima ulaza, prometovanja i izlaza vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika koji je mjesec dana bio na javnom savjetovanju, još je nepoznato. Što traže stanovnici Ploča, Grada, taksisti domaći i ‘uvezeni‘, turističke agencije? Koji su njihovi problemi koje valja uzeti u obzir, a za koje drugi ne znaju? Sve je to još u magli iako je javno savjetovanje završeno prije desetak dana. Zna se jedino kako je na javni poziv stiglo više od stotinu prijedloga. Poziv upućen svim građanima nije međutim bio javan u potpunosti tijekom procesa, nije proveden putem esavjetovanja, izravno preko mrežne stranice grada, odnosno neke aplikacije kako bi svi trenutno imali uvid u predloženo, nego se gradska uprava odlučila za prikupljanje prijedloga e mailom na gradski upravni odjel. Iako je cjelokupna javnost žarko zainteresirana za tijek ovoga postupka zasad znamo samo ono što je kao svoj prijedlog iznio bivši gradonačelnik i aktualni gradski vijećnik Andro Vlahušić jer se on potrudio organizirati i presicu za medije i napisati niz priopćenja.

image

Semafor u Ulici branitelja Dubrovnika

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Zatražili smo od Grada Dubrovnika da objavimo prijedloge građana, obzirom na veliko zanimanje javnosti, no i tu se Grad Dubrovnik odlučio za privremenu tajnost.

- Na prijedlog se sada provodi postupak analize pristiglih prijedloga i primjedbi. Stručne službe u narednom će periodu analizirati svaki pojedinačni zaprimljeni prijedlog i primjedbu, nakon čega će se pristupiti izradi Izvješća o provedenom savjetovanju s javnošću. Izvješće će sadržavati sve pristigle prijedloge, i prihvaćene i neprihvaćene, s obrazloženjima o njihovom usvajanju ili odbijanju. Ovo Izvješće, sa svim navedenim podacima, bit će objavljeno na web stranici Grada Dubrovnika i tako dostupno široj javnosti. S obzirom na to da je dokument u procesu izrade u ovom trenutku nismo u mogućnosti dostavljati njegove dijelove, no po okončanju ovog postupka bit će javno dostupan – odgovorili su na naš upit iz gradske uprave. Štoviše, ovoga se tjedna Grad Dubrovnik odlučio na još jedan javni poziv za Strategiju upravljanja imovinom Grada Dubrovnika za razdoblje 2023.-2029., također raspisan na isti način.

image


Domagoj Bebic, profesor novih medija na FPZG.
Foto: Ranko Suvar/CROPIX

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Je li ovaj način strateškog komuniciranja dovoljno transparentan? Kada se pogleda portal esavjetovanja.gov.hr Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, gdje na primjer zadnji mjesec dana traje rasprava o eksperimentalnom programu osnovne škole kao cjelodnevne škole, ne samo da je dostupan cjelokupan dokument, već i svi komentari građana, koje se mogu svrstati po popularnosti, mada i tamo ima komentatora koji nisu baš birali riječi o predlagaču. Na stranici se jasno vidi da je prijedlog dobio 1663 komentara, od kojih 39 za nadopunu teksta i 1624 opća te ih pročitati uz ime komentatora i brojem onih koji njegov komentar podržavaju itd. Naveden je i datum očekivane objave izvješća, redovito desetak dana nakon otvaranja.

Svega toga nema na javnom savjetovanju koji je za gradski Pravilnik koji će se odnositi na tisuću puta manji broj građana raspisao Grad Dubrovnik za organizaciju vožnje oko povijesne jezgre. Je li moglo biti bolje i transparentnije?, pitali smo dr Domagoja Bebića, profesora s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji se bavi političkim komuniciranjem.

- Apsolutno podržavam esavjetovanje kao način rješavanja konkretnih problema u gradu. Treba naglasiti da oni koji su izravno suočeni s problemom najbolje ga poznaju, dok administrativne odluke često mogu biti pogrešne. U načelu, trebalo bi čekati da nadležne službe obrade pristigle odgovore, a nije nužno koristiti platforme za esavjetovanje. Komunikacija se može odvijati i drugim kanalima, poput e-maila. Međutim, u ovom konkretnom slučaju, možda bi podizanje razine transparentnosti moglo pomoći u prevladavanju uskog grla ovakvih projekata – smatra D. Bebić.

image

Semafor u Ulici branitelja Dubrovnika

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

U svakom slučaju, u završnom izvješću sve bi trebalo biti transparentno, a nadam se da će esavjetovanje riješiti konkretan problem. Čak i ako se pojave određeni problemi u ovom savjetodavnom procesu, bitno ih je prevladati s vremenom jer je esavjetovanje u svijetu pokazalo se kao izvrstan format za rješavanje problema – navodi ovaj stručnjak za strateško komuniciranje.

Glavno da se građane išta izravno pita dodajmo, pa i ponovo kada se donese nacrt prijedloga ovoga pravilnika. Ipak se ovakav piše prvi puta u Hrvatskoj.

28. travanj 2024 21:56