StoryEditorOCM
DubrovnikNEZADOVOLJNI U SANITATU

Umjesto povišice, dobili termin za nastavak pregovora: radnici se nadaju da neće biti prelijevanja iz šupljeg u prazno

Piše Silvia Rudinović
14. srpnja 2023. - 18:22

Zaposlenici dubrovačkog gradskog društva Sanitat razočarani su jučerašnjim razvojem događaja na sastanku s upravom. Očekivali su ponudu o povećanju plaća, a dobili termin za novi susret.

- Dogovorili smo se da ćemo se dogovoriti. Idući sastanak s upravom imamo za tjedan dana. Jučer se nije razgovaralo o iznosima ni postocima. Nadamo se konkretnim prijedlozima uprave o izmjenama kolektivnog ugovora i koeficijenata složenosti poslova temeljem čega bi trebale rasti i plaće. Očekivali smo to i jučer, ali se, nažalost, nije dogodilo. Očekujemo poboljšanja kad su u pitanju dodaci na plaću, sukladno zakonu, od smjenskog do rada vikendom. To je i sad plaćeno, ali očekujemo povećanja. Nadamo se da nećemo gubiti vrijeme, da neće biti prelijevanja iz šupljeg u prazno, nego da ćemo što prije postići dogovor – kaže Tomislav Raič, sindikalni povjerenik zaposlenih u dubrovačkom Sanitatu.

Na pitanje o visini prosječne plaće u ovom gradskom poduzeću koje se bavi poslovima dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, upravljanjem tržnicama, javnim plakatiranjem i ostalim komunalnim poslovima te, među ostalim, i unosnom naplatom javnih parkirališta, Raič ukazuje kako taj iznos ne odražava pravo stanje stvari.

- U nas vam je prosječna plaća dobra, jer imamo pretovarnu zonu – kaže Raič i tvrdi kako ta nova služba, s plaćama uredskih zaposlenika, diže prosjek.

Sanitatova Služba pretovarne zone odnedavno je odlukom Grada Dubrovnika, nakon neslaganja gradskih vlasti s karićarima, zadužena za komunalnu uslugu opskrbe povijesne jezgre pa je dio zaposlenih preraspoređen, a dio zaposlen u taj sektor. Upitan, zbog čega su u pretovarnoj zoni bolje plaćeni, sugovornik kaže: „Politička je odluka da mi dobijemo pretovarnu zonu. Rečeno je da je to težak posao. I to je uredu, ali smo rekli da i nama ostalima koji ne radimo u kancelariji povećaju plaću”.

Dok se čeka na novije podatke od Sanitatove uprave, iz javno dostupnih izvješća vidljivo je da su u tom poduzeću 2018. imali 83 zaposlenika te da je prosječna neto plaća iznosila 7.797 kuna. Već iduće godine imali su dvoje zaposlenika manje, ali s njihovim odlaskom i bitno manju prosječnu neto plaću koja je 2019. bila 5.950 kuna.

29. travanj 2024 11:19