StoryEditorOCM
DubrovnikPOVRATAK U KLUPE

Učenici Turističke i ugostiteljske škole ušli u novoobnovljene učionice: ‘TUŠ je najmodernije opremljena škola u Hrvatskoj‘

Piše Kristina Filičić
16. siječnja 2023. - 12:04

Učenici Turističke i ugostiteljske škole jutros su, nakon produljenih praznika, sjeli u školske klupe ove novoobnovljene obrazovne ustanove. Uređene prostore obišao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

image
Božo Radić/Cropix

- TUŠ je održao svoje obećanjem, istina s tjednom zimskih praznika koji je iskorišten ranije, i drugo polugodište kreću u obnovljene prostore u Župskoj ulici. To je velika investicija, odnosno samo dio ukupne investicije u Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Kao što ste se osvjedočili rade se i dva akademisa jedan Akademis Vila Čingrija vrijednosti 1,9 milijuna eura i Akademis Garište vrijedan 1,1 milijun eura. To su sve investicije koje će uz zgradu škole osigurati dodatne prostore i za učenike TUŠ-a ali i druge turističke djelatnike koji će se cjeloživotno obrazovati, učiti u tim prostorima. Cijeli projekt rađen je zajedno s drugim Turističkim i ugostiteljskim školama u Županiji koje su također opremljene kroz ovaj projekt a riječ je o školama u Korčuli i Opuzenu, Pločama i Metkoviću. Projekt se radi i s turističkim gospodarstvom koje je sudionik projekta i koristit će mogućnosti ovog regionalnog centra za obuku svojih kadrova – kazao je župan Dobroslavić.

Napomenuo je kako se uz obnovu infrastrukturu veliki dio projekta odnosi na usavršavanje kurikula i usvajanje ‘novih najmodernijih znanja koji u ovoj branši postoje i za to se koristi suradnja s Baskijskim kulinarskim centrom s kojim imamo ugovor o suradnji i koji aktivno sudjeluje u svim dijelovima osmišljavanja ovog projekta‘.

image
Božo Radić/Cropix

- U našoj najvažnijoj gospodarskoj grani dobit ćemo novu kvalitetu, novi način obrazovanja i prekvalifikacija za ova zanimanja, svega onog što smo prepoznali kao potrebu u turističkoj branši – zaključio je Dobroslavić.

Ravnatelj TUŠ-a Antun Perušina zahvalio se osnivačku Županiji na potpori ali i resornom ministarstvu koje je odobrilo produžetak prvog dijela zimskih blagdana koji će se, naravno, nadoknaditi.

Škola je dobila novo unutarnje ruho, vani su skele jer radi se i na vanjskom uređenju jer se pokazalo na pojedinim mjestima da treba sanirati i izvana. Škola je opremljena najmodernije, možda smo i jedina škola u RH koja je na ovakav način opremljena da svi prostori i učionice imaju najmoderniju opremu prvenstveno interaktivne ekrane.

I izbor klupa je išao u skladu s modernijoj nastavi, većinom su nabavljene klupe jednosjedi.

image
Božo Radić/Cropix

Projekt je iz dva dijela prvi se bavi infrastrukturom drugi ulaganjem u ljudske resurse. Ponovno smo imali sreću da je dio koji se bavi ljudskim potencijalima omogućio da se iz njega dio sredstava usmjeri na opremu kojom će se služiti nastavnici.

- Postavljena je potpuno nova rasvjeta, novi namještaj, nove interaktivne ploče, uloženo je u novi sustav internetske mreže, sanitarne čvorove, novi je sustav grijanja. U tijeku su radovi na dijelu fasade zbog prokišnjavanja – kazao je Perušina te uz zahvalu ravnatelju i nastavnicima Osnovne škole Župa dubrovačka gdje je TUŠ privremeno boravio, dodao:

- Mislim da je najvažnije da su se naši učenici vratili u svoju školsku zgradu kako smo i planirali tako da nema više problema s prijevozom ni dodatnih troškova po tom pitanju. Škola u Župi kad gledamo prostorne uvjete ima bolje uvjete nego što mi ovdje imamo. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama doći do toga da ćemo vrlo skoro imati i bolje prostorne uvjete ako se ostvare planovi i škole i osnivača za izgradnjom nove zgrade škole.

Budući da je škola kompletno opremljena interaktivnim pločama, one tradicionalne zelene ploče u ovoj su školi pošle u zaborav, svi nastavnici su prošli edukaciju rada s novom tehnologijom.

image

Župan Nikola Dobroslavić obišao Turističku i ugostiteljsku školu

Božo Radić/Cropix

Voditeljica projekta ulaganja u ljudske potencijale profesorica Hilarija Lozančić Benić je naglasila kako je odrađeno puno aktivnosti.

- Iz europskog socijalnog fonda putem javne nabave nabavljen je namještaj, stolice i klupe i interaktivne ploče. Ono što je u tijeku je nabava opreme sitnog inventara i nabava za kabinet kuharstva i posluživanja. U tijeku je i provedba nabave računala za dva kabineta za učenje informatike i posebne zavjese koje se trebaju nabaviti zbog interaktivnih ploča. Iz ovog projekta će se još nabavljati interaktivne aplikacije praćenja učenika na praktičnoj nastavi te izrade jelovnika i online rezervacije u Garištu i Čingriji – kazala je te pojasnila kako se kroz ovaj projekt razvija i novi kurikul.

- Naši učenici rade po kurikulu iz 1996., i s ponosom mogu reći da će po našem kurikulu koji je na završetku raditi sve turističke i ugostiteljske škole. Plan nam je kad se taj kurikul odobri da se sljedeće školske godine upiše nova generacija kuhara četverogodišnjeg programa. Naravno, ostaje i trogodišnji smjer za kuhare.

image
Božo Radić/Cropix

Profesorica Iris Ivelja Brković komentirala je novi način rada i predavanja uz pomoć interaktivnih pločama.

- Ddefinitivno je velika pomoć, ima toliko raznih opcija, nismo ih još sve otkrili zajedno i profesori i učenici ali definitivno je zanimljiv alat i nama i učenicima. Sigurno će pomoći.

02. svibanj 2024 07:26