StoryEditorOCM
DubrovnikPRVI BLOK U TIJEKU|

U SLUČAJU POTRESA Injektiranje građevina pojačat će stabilnost za 1 do 2 stupnja

Piše DV
18. veljače 2021. - 10:15

Grad Dubrovnik putem Zavoda za obnovu Dubrovnika provodi radove aseizmičke sanacije i obnove dijela krovova bloka zgrada u povijesnoj gradskoj jezgri, omeđenog ulicama Placa, Kovačka, Prijeko i Žudioska. Aseizmičkom sanacijom osigurava se veća otpornost blokova zgrada na potresna djelovanja, koja se postiže ukrućivanjem nosivih zidova injektiranjem te ugradnjom prstena od čeličnih natega u razinama međukatnih konstrukcija. 

Predviđeno trajanje sanacije je osam mjeseci, a radovi su podijeljeni u dvije faze, s prekidom u protekloj godini u trajanju od četiri mjeseca zbog ljetne sezone. U listopadu je započelo izvođenje druge faze radova koja je u tijeku, a obuhvaća Žudiosku ulicu, Placu, te južni dio Kovačke ulice. Sanacija se izvodi isključivo na vanjskim nosivim zidovima, budući bi za izvođenje radova na unutarnjim nosivim zidovima i međukatnim konstrukcijama bilo potrebno prethodno iseliti stanare prostora.

Radovi obuhvaćaju dopremu i postavu skele, injektiranje kamenih zidova, otucanje postojeće žbuke i ponovno žbukanje, otucanje fuga i fugiranje, ugradnju čeličnih natega, zaštitu pročelja hidrofobiranjem, sanaciju krovnih kanala, te dijelova krova. U prvoj fazi sanacije dovršeni su radovi u ulici Prijeko i sjevernom dijelu Kovačke.

Ugovorni izvođač radova je tvrtka „CON-TEH“ d.o.o, dok stručni nadzor vrši Ivana Mucić. Sanacija se provodi sukladno projektu Canosa inženjeringa d.o.o. uz potvrdu i nadzor Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Vrijednost cijelog projekta iznosi 2.9 milijuna kuna bez PDV-a, od čega se 2,6 milijuna kuna odnosi na građevinske radove, 200 tisuća kuna na projektantske usluge te 60 tisuća kuna za stručni nadzor.

Zavod za obnovu Dubrovnika od 2000. u kontinuitetu provodi aseizmičku sanaciju zgrada, na temelju karte oštećenja od potresa iz 1979. te karte mikroseizmičke rajonizacije povijesne jezgre Dubrovnika. Time se objektima u povijesnoj jezgri poboljšava stabilnost za 1-2 stupnja u odnosu na postojeću, a da to istovremeno ne zahtijeva iseljenje korisnika objekata.

19. travanj 2024 15:47