StoryEditorOCM
DubrovnikDodjelom zemljišta na Nuncijati

U potpunosti riješeno pitanje stambenog zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih branitelja u Dubrovniku

Piše dv
22. rujna 2023. - 11:23
Gradonačelnik Franković potpisat će ugovore o ustupanju nekretnina u vlasništvo bez naknade za 30 HRVI i njihove obiteljiGrad Dubrovnik/

Odlukom Gradskog vijeća donesenoj danas većinom glasova vijećnika ispunjen je najvažniji preduvjet za realizaciju projekta braniteljskog naselja na Nuncijati. Naime, Grad Dubrovnik ustupit će bez naknade građevinsko zemljište na Nuncijati tridesetorici hrvatskih ratnih vojnih invalida odnosno članovima obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja, a sukladno pravu na stambeno zbrinjavanje izdanom od strane Ministarstva branitelja Republike Hrvatske.

Nastavno na Zaključak Gradskog vijeća, gradonačelnik Mato Franković potpisat će ugovore o ustupanju nekretnina u vlasništvo bez naknade za 30 HRVI i njihove obitelji. -„Nakon 30 godina čekanja i brojnih promjena ovim činom izjavljujemo naše hvala herojima, našim braniteljima. Više u našem gradu neće postojati lista hrvatskih ratnih vojnih invalida koji nisu stambeno zbrinuti“, poručio je gradonačelnik Mato Franković. Najavio je da će Grad ishoditi jednoobrazno idejno rješenje za sve objekte, a sukladno smjernicama UNESCO-a. Grad će braniteljima ponuditi i mogućnost da građevinske dozvole za tipske objekte na Nuncijati ishoduju na trošak Grada.

Zemljište se dodjeljuje Sukladno odredbama članka 87. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, a Grad će isto i potpuno komunalno opremiti. Osim toga, sukladno stavku 5. istog članka, jedinice lokalne samouprave dužne su snositi i troškove komunalnog doprinosa odnosno njihov povrat za odgovarajuću bruto razvijenu površinu.

Za spojnu prometnicu s državne ceste D8 do naselja Nuncijata Grad Dubrovnik je već ishodio lokacijsku dozvolu te se po pravomoćnosti iste može pristupiti provedbi parcelacijskog elaborata i izvlaštenju, a početka izvlaštenja je preduvjet za predaju zahtjeva za građevinsku dozvolu. Paralelno je dovršen i glavni projekt te se radi na projektnoj dokumentaciji ostale cestovne infrastrukture kroz naselje.

U posljednjih šest godina dodjelom stanova i dodjelom zemljišta Grad Dubrovnik zbrinuo je 101 braniteljsku obitelj čime je u potpunosti riješeno pitanje stambenog zbrinjavanja HRVI i obitelji poginulih branitelja. Podsjetimo, Ministarstvo branitelja dodijelilo je 65 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima, a Grad Dubrovnik sufinancirao je izgradnju stanova s iznosom od 10.800.000,00 kuna (1.433.406,33 eura). Od 2017. godine do danas šestorica HRVI-a otkupila su gradski stan temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a zadnji je otkupljen u kolovozu ove godine. Također, trojici HRVI-a i jednom hrvatskom ratnom dragovoljcu dodijeljeni su stanovi na korištenje temeljem ugovora o najmu.

28. travanj 2024 13:57