StoryEditorOCM
DubrovnikDOBROSLAVIĆ SKUPŠTINI

U našoj županiji isplaćeno je 106 milijuna kuna državnih naknada za zaposlene

Piše Silvia Rudinović
10. lipnja 2020. - 15:29
Nedavno je u Pločama svečano otvoren Poduzetničko-proizvodni impulsni centar Ploče, odnosno poduzetnički inkubator vrijedan je 10,36 milijuna kuna. Na svečanosti nije bilo gradonačelnika Ploča Miša Krstičevića, što je zaintrigiralo vijećnike na današnjoj sjednici Županijske skupštine.
- Nije bilo razloga da se toga srame, iako je to naš projekt. Grad je osigurao zemljište. Mislim da je gradonačelnik podlegao predizbornoj retorici i prešao preko nekih granica. Nije to slučajan propust. Neki dan su imali Dan grada. Nakon što lani nisu dopustili govoriti zamjenici Žaklini Marević, nakon što je i vijećnike HDZ-a proglasio članovima zločinačke organizacije, ove godine nismo išli – izjavio je župan Nikola Dobroslavić.

U travnju 20 posto manje
U nastavku sjednice, proračun Dubrovačko-neretvanske županije današnjim se rebalansom smanjuje 12,2 milijuna pa će iznositi 976 milijuna kuna. Županija je prisiljena umanjiti prihodovnu stranu zbog značajnog smanjenja prihoda od poreza na dohodak zbog pada gospodarskih aktivnosti u doba epidemije COVID-19, očekujući da će se trend i dalje nastaviti, ali i zbog provođenja Vladinih mjera koje se odnose na povrate, oslobođenja od plaćanja odnosno odgodu plaćanja ili obračnu otplatu poreza na dohodak, a on je najznačajniji prihod županijskog dijela proračuna: ovaj porez čini oko 75 posto izvornih prihoda prvotno planiranog proračuna, u iznosu od 63 milijuna kuna. Ovim rebalansom, županijska uprava računa na 18 posto manje prihoda od poreza na dohodak. Vjeruju kako će, zbog loših gospodarskih prilika i očekivanja da turistička sezona neće biti na razini prethodnih, ove godine uprihodovati 18,1 milijuna kuna manje nego lani. Kako je iznijela resorna pročelnica za financije, samo u travnju prihodi bili manji za 20 posto. Očekivanja su da će to biti prosjek smanjenog prihoda do kraja godine.

- Za dva mjeseca, u našoj županiji isplaćeno je 106 milijuna kuna onima koji nisu mogli isplatiti plaće – podatak je kojeg je iznio župan Dobroslavić a tiče se Vladine odluke o isplati naknada onima sa smanjenim prihodima.

Na rashodovnoj strani oduzima se u gotovo svim odjelima i svim svim korisnicimaSmanjeni su iznosi za plaće, troškovi ureda u Bruxellesu, kao i troškovi reprezentacije, manifestacija u turizmu, kulture i sporta, za 500 tisuća kuna su smanjeni komunalni poslovi, napomenuo je župan. Prije izbijanja epidemije, za aktivnosti Stožera civilne zaštite planirano je 290 tisuća kuna, a ovim se rebalansom na taj iznos dodalo još milijun kuna. Zdravstvu je dodano nešto više od četiri milijuna kuna. Nije se diralo u demografske mjere, umirovljenički standard, socijalnu skrb i vatrogastvo.

- Nijedan europski projekt neće doći u pitanje – naglasio je župan.

Opća bolnica Dubrovnik, kojoj je Županija osnivač, iz 2019. u ovu je godinu prenijela manjak od 232.422.648 kuna. Trećina se planira pokriti ove, a ostatak u iduće dvije godine.
Na minus je utjecalo i povećanja plaća u zdravstvu koji ne prati prihodovnu stranu, pojasnila je pročelnica za financije Dragica Stanić.  

'Najradije ne bih bio ovdje'
- Županija je očito postala sama sebi svrhom - komentirao je vijećnik Pero Jerković (MOST) upozorivši kako je planirani manjak prihoda prešao planirani iznos za plaće, pa pita pročelnike: "Jeste li sigurni da ćete imati za isplatu plaća?". Dug bolnice je prešao temeljni proračun i decentralizirana sredstva, kaže Jerković i poručuje kako postojanje županijske uprave na ovakav način nema opravdanja.
- Ne znam kako bih glasovao, da ili protiv. Najradije ne bih bio ovdje - rekao je Jerković.

Rebalans proračuna neće dobiti podršku SDP-a, jer od početka nije bio razvoja, a sad više nije niti realan, rekao je Krešimir Kuran. Davor Penić (SDP) županijsku je vlast optužio za manjak ambicija u proračunu, pa predlaže kreditno zaduženje radi poticanja gospodarstva, bilo da je riječ o gradnji, primjerice škole u Cavtatu, ili različitim proizvodnim aktivnostima osim turizma.

Marka Giljaču zanimalo je, jesu li ove godine uplaćeni iznosi varijabilnog dijela koncesije za koncesionirana područja pomorskog dobra. 

Maro Kristić (MOST) primjećuje štedljivost županijske uprave, ali se izjasnio kako ne može podržati proračun u kojem nema mjera kojima bi Županija, kao generator razvoja, reagirala na trenutačnu situaciju u kojoj nas čekaju stečajevi i povećani broj socijalno ugroženih građana. 

Vijećnici su pred sobom danas imali i završni obračun proračuna za prošlu godinu. Među ostalim, u tom dokumentu stoji kako su rashodi za zaposlene 2019. porasli zbog povećanja broja zaposlenih u tijelima za četiri posto i isplate otpremnina zbog ranijeg odlaska djelatnika u mirovinu u iznosu od 1,6 milijuna kuna.

Prošlu je godinu županijska uprava okončala sa 16 neriješenih sudskih potupaka po kojima potencijalne obveze premašuju 41 milijun kuna. Kad su, pak, u pitanju korisnici županijskog proračuna, sudskim sporovima najviše su opterećene zdravstsvene ustanove. Opća bolnica Dubrovnik, po osnovi sudskih postupaka, ima potencijalne obveze u iznosu 131 milijuna kuna, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Kalos u iznosu 1,2 milijuna, a primjerice Dom zdravlja Korčula 708 tisuća.

- Visok je tužbeni zahtjev, radi se o 35 milijuna kuna, a kako mi kažu, odvjetničke tarife su visoke ovisno o tužbenom zahtjevu – objasnio je Dobroslavić odgovarajući na pitanje Davora Penića (SDP) o razlozima iznosa koji je iz proračunskih zaliha plaćen odvjetničkom društvu Dragičević.
Riječ je o 125 tisuća kuna za odvjetničko društvo Dragičević i partnere, iz Zagreba, u predmetu Phoenix farmacija koji su tužili bolnicu i Županiju zbog dugovanja za lijekove.

- Javno zdravstvo nas je izvuklo, a ne privatno! To želim naglasiti kad se već govori o dugovanjima u zdravstvu – rekao je Ivo Žuvela (SDP), zahvalivši s govornice zdravstvenim djelatnicima za sve što su učinili u borbi protiv koronavirusa.

S 21 glasom za, devet protiv i dva suzdržana glasa, prihvaćen je rebalans ovogodišnjeg proračuna.
07. svibanj 2024 15:05