StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

U dubrovačkim školama 60 prvašića više, jubilarni 10. Dubrovački zimski festival uz Zdravka Čolića i više od 20 koncerata na nekoliko gradskih lokacija

Piše Grad Dubrovnik
8. rujna 2023. - 13:37

NOVA ŠKOLA U POVIJESNOJ JEZGRI PRIMILA PRVE UČENIKE

U dubrovačkim školama 60 prvašića više

U dubrovačke osnovne škole ovog je tjedna krenulo 460 učenika prvih razreda, šezdeset više nego prošle godine. Tim povodom gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i njegovi suradnici, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovali su u programima koje su škole organizirale kako bi pozdravili svoje prvašiće i poželjeli im sretan i uspješan početak formalnog obrazovanja.

Gradonačelnik Mato Franković pozdravio je polaznike prvih razreda i njihove roditelje u OŠ Mokošica. Pritom je roditeljima poručio kako će rekonstrukcijom i dogradnjom OŠ Mokošica ući u sustav nastave u jednoj smjeni te je najavio skori početak radova na izgradnji dvosmjerne spojne ceste Tamarić, zahvata koji uvelike rješava dugogodišnji prometni problem jer će se izgradnjom ove ceste osigurati i uredno prometovanje do škole.

image

Dobrodošlica prvašićima u novoj školi unutar zidina: U dubrovačkim školama 60 prvašića više

Gradonačelnik je potom pozdravio prvu generacije polaznika OŠ Marina Getaldića i njihove roditelje u novom objektu u Ulici Ilije Sarake. Iskazao je čast što ima priliku sudjelovati u ovom povijesnom trenutku otvaranja nove škole u staroj gradskoj jezgri i uputio zahvalu donatorima Zakladi Caboga Stifung te gosparu Ivu Felneru. Ukupno ulaganje u obnovu i adaptaciju te opremanje OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije (objekt u Ulici Ilije Sarake i zgrada Centar) iznosi 2.5 milijuna eura.

image


U dubrovačkim školama 60 prvašića više

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica posjetio je OŠ Montovjerna gdje je najmlađim učenicama i učenicima poželio sretan prvi dan škole. –"Želim vam da se u školi ugodno osjećate, da budete radosni i da uspješno savladate prvi razred, i sve što dolazi nakon toga", rekao je.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić pridružila se obilježavanju početka nove školske godine u OŠ Marina Držića i OŠ Ivana Gundulića, a pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić obišao je OŠ Antuna Masle u Orašcu i OŠ Lapad.

U šest godina mandata ove gradske uprave u sustav osnovnoškolskog obrazovanja uloženo je 20 milijuna eura, otvorene su dvije nove škole, energetski su obnovljene tri škole te su provedena značajna ulaganja u čitav sustav.

Novi iznos satnice

Sukladno donesenoj odluci Gradskog vijeća, satnica za pomoćnike djece s teškoćama u razvoju u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama na području Grada Dubrovnika povećana je na 7,70 eura bruto.

Nikad bogatiji jubilarni Zimski festival

Pravu senzaciju priređuje ovogodišnji, jubilarni 10. Dubrovački zimski festival - spektakularni doček Nove godine uz nastup glazbene legende i jedne od najvećih zvijezda regije, Zdravka Čolića, kao i više od 20 koncerata na više gradskih lokacija.

Novi vizuali, novi dekorativni elementi i puno iznenađenja očekuje sve posjetitelje, uz bogati glazbeni, zabavni, gastronomski i dječji program, koji i ove godina započinje s finskim Djedom Mrazom. Pripreme su u završnoj fazi, a promocija već kreće, sve s ciljem privlačenja Dubrovčana, ali i brojnih gostiju u grad pod Srđem tijekom prosinca.

Sjajna glazbena imena izmjenjivat će se na atraktivnoj i mnogima najdražoj pozornici, Stradunu. Početak Dubrovačkog zimskog festivala u svom jubilarnom 10. izdanju kreće s legendarnim hrvatskim rokerima, omiljenim Prljavim kazalištem, a po prvi put ove godine DZF će imati završnicu za pamćenje - 6. siječnja 2024. uz koncert Jelene Rozge.

image

Jelena Rozga

Davor Pongracic/Cropix

U Gradu će tijekom prosinca nastupiti ponajbolji hrvatski i regionalni glazbenici pa će se publika zabaviti uz koncerte Gibonnija, 4 tenora, Tomislava Bralića i klape Intrade, Parnog valjka, klape Šufit i nezaobilazno glazbeno ime hrvatske estrade, Antu Gela i bend, koji će se pobrinuti za sjajnu atmosferu u večeri prije Nove godine, u noći dočeka, ali i podnevnog dočeka za najmlađe. Poseban scenski spektakl priredit će Queen Sensation, tribute bend posvećen legendarnoj grupi Queen, koji će u Dubrovniku izvesti njihove najveće hitove. Za ljubitelje electro popa na ovogodišnjem programu rezerviran je misteriozni glazbeni duo Nipplepeople.

Advent na Vojnoviću kojeg organizira i financira Studentski centar Dubrovnik bit će obogaćen nastupima grupe Dalmatino, potom Bosutskih bećara, a za dobar ugođaj tijekom zimskih mjeseci pobrinut će se i Vojko V, Mate Bulić, Zsa Zsa, Jole, Adi Šoše, Matko i Brane…

Omiljeni dječji programi – Stanica sjeverni pol u Lazaretima, Šarena zima u Uvali s vlakićem i klizalištem, te programi u najvećem gradskom naselju Mokošica čine okosnicu programa za najmlađe kojima je namijenjeno i niz programa dubrovačkih kulturnih ustanova. Prigodne izložbe, božićni koncerti, među kojima se ističe dubrovački Božićni koncert 22. prosinca i Novogodišnji koncert na Stradunu 1. siječnja, kazališne predstave za sve generacije, Torta Party i ostali programi začinit će adventske dane i iščekivanje Božića i Dočeka Nove godine. Poseban program iznenađenja priprema se i u Gružu – u TUP-u će se kreirati zanimljivi, digitalni i interaktivni sadržaji za djecu i mlade uz prateću gastro ponudu.

‘Okrugli‘, deseti po redu

Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačke ljetne igre u suradnji s kulturnim ustanovama i javnim poduzećima pripremaju široki spektar događanja za građane i posjetitelje svih uzrasta. Dubrovački zimski festival, ove godine ‘okrugli‘ deseti, čeka vas u punom sjaju!

29. travanj 2024 15:47