StoryEditorOCM
DubrovnikUBLAŽENE MJERE/

U dubrovačkim domovima za starije dopušteni posjeti, ali najviše dvije osobe i na otvorenom

Piše Silvia Rudinović
21. srpnja 2020. - 19:03
U Domu za starije i nemoćne Domus Christi, u samoj dubrovačkoj spomeničkoj jezgri, od ponedjeljka su ponovno dopušteni posjeti

Uz zaštitne mjere, korisnika mogu posjetiti jedna ili, u iznimnim slučajevima, dvije osobe istodobno, i to u portunu, na otvorenom.
– Posjetitelji su od korisnika odijeljeni pregradama od pleksiglasa, pazimo da se poštuju sve mjere opreza – kaže Mirjana Vujnović, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Domus Christi.

Bude negodovanja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo 17. srpnja objavio je odluku kako se korisnici domova za stare i nemoćne opet mogu posjećivati, ali pod novim okolnostima i mjerama, u okućnicama, vrtovima, dvorištima, u svakom slučaju – na otvorenom. Korisnici i kod izlaska nose masku, posjeti su ograničenog trajanja, prema unaprijed utvrđenom rasporedu, a obvezno je održavati razmak od metra i pol između svih osoba. Upravitelji domova dužni su osigurati za svaku osobu tri četvorna metra vanjskog prostora.

image
Dom za starije 'Domus Christi'
Tonči Plazibat/ Hanza media


Tako se i posjeti, broj posjetitelja i raspored organiziraju ovisno o raspoloživoj površini svakog doma.
Nakon mjerenja temperature i dezinfekcije ruku na samom ulasku, i rodbina korisnika cijelo vrijeme mora nositi masku.
U Domu za starije osobe Dubrovnik, na Pilama, posjeti su ograničeni samo na jednog posjetitelja po korisniku i vremenski na 20 minuta. Na ulazu se mjeri tjelesna temperatura i potpisuje izjava s podacima nužnima za evidenciju.

– Vrlo je važno da se svi drže propisanih uputa, iako bude negodovanja. Nije lako vidjeti roditelja a da ga ne možeš zagrliti, poljubiti, dodirnuti ni pružiti ruku, ali, nažalost, tjelesnog kontakta ne smije biti – kaže Marina Sambrailo, ravnateljica Doma za starije osobe Dubrovnik. Dosad je obitelj mogla doći pred dom vidjeti svog člana obitelji preko stakla.


image
Dom umirovljenika Dubrovnik 
Božo Radić/HANZA MEDIA



– Tužno je to vidjeti, ali moramo biti odgovorni, prilagoditi se i naučiti živjeti u ovim okolnostima. Naši su se korisnici naučili slobodno kretati, pa i ići na kupanje. Spremni smo izići u susret, trudimo se biti podrška, ugoditi im i omogućiti male stvari koje ih vesele, opremili smo i fitness-studio, ali se propisanih mjera moramo držati. Vjerujem da ovo neće još dugo, možda godinu dana, dok ne pronađu cjepivo. Stalno smo pod pritiscima i u neizvjesnosti – kaže Sambrailo.

Frizeri i krojači

Osim posjeta, novost je da u domove ponovno mogu i pružatelji različitih usluga, od fizikalnih terapeuta, psihologa, masera, frizera, krojača, ugostitelja, gerontološko-stomatoloških timova itd. Pritom, u jednom danu uslugu smiju pružati samo u jednom domu s većim brojem korisnika, opet uz dosljedno pridržavanje protuepidemijskih mjera, od korištenja zaštitne maske, dezinfekciju ruku, prostora i opreme do korištenja zaštitnih rukavica.


image
Dom umirovljenika Dubrovnik 
Božo Radić/HANZA MEDIA


– Imamo frizerku koja inače redovito dolazi u dom, što u vrijeme zabrane nije bilo moguće. Popuštanjem mjera, ponovno može doći – kaže Sambrailo.
Zavod za javno zdravstvo izdao je upute kako obitelji i prijatelji mogu dostaviti higijenske potrepštine i hranu u originalnim pakiranjima, odsad bez prethodne pohrane tri dana od predaje. Dovoljno je omot prebrisati dezinfekcijskim sredstvom i nakon toga predati korisniku.
26. travanj 2024 16:15