StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Turističkim agencijama predstavljena nadogradnja online sustava kupnje vaučera, osnovana ustanova Dom za starije osobe Ragusa, četiri nova pješačka prijelaza u Rijeci dubrovačkoj

Piše PSD.
14. svibnja 2022. - 06:20
Predstavljen je poboljšani elektronički sustav zaustavljanja i parkiranja turističkih autobusa i osobnih automobila u zoni posebnog prometnog režima (Pile i Ploče)Tonci Plazibat/Cropix

ZA ZAUSTAVLJANJE VOZILA NA PILAMA I PLOČAMA

Turističkim agencijama prezentirana nadogradnja online sustava kupnje vaučera

Prezentacija elektroničkog sustava reguliranja statusa zaustavljanja i parkiranja turističkih autobusa i osobnih automobila kategorije M1 kapaciteta (7+1) i (8+1) u zoni posebnog prometnog režima (Pile i Ploče) održana je prošlog tjedna u gradskoj vijećnici. Sustav je prezentirao predstavnik izrađivača, Anton Mužić iz tvrtke RAO d.o.o., uz nazočnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i predstavnika turističkih agencija.

Riječ je o nadogradnji internetske trgovine za kupnju vaučera za autobuse koju je gradska uprava implementirala 2019. godine u cilju bolje koordinacije i upravljanja prometom u kontaktnoj zoni stare gradske jezgre, koja je najviše opterećena za vrijeme gužvi. Nastavno na komentare i prijedloge agencija kao korisnika sustava, u sezoni 2022. nadogradnjom sustava uvode se dodatne usluge, istaknuto je na današnjem predstavljanju. Dodani su termini za područje Ploča, istaknuti su gumbi za promjenu termina ukrcaja/iskrcaja i registarske oznaka.

image

PROMET DBK

Jedna od novosti koja je uvedena na traženje korisnika je kupnja prepaid vaučera, kao i izdavanje besplatnih vaučera kupnjom grupnog Dubrovnik Carda (Dubrovnik Pass koda) koji je moguće dobiti od Grada, a uskoro će biti dostupni i online. Aplikacija sadržava i portal za agencije na kojem je korisnicima osim kupnje prepaid vaučera omogućeno upravljati svim vrstama vinjeta, pregled računa, uplatu na transakcijski račun grada i vođenje evidencije uplata i raspolaganje sredstvima.

Kontrola se provodi sustavom nadzornih kamera na pet lokacija u gradu, s ukupno 10 kamera koje automatski očitavaju registarske oznake i tip vozila. Sustav je povezan s MUP-om koji omogućuje provjeru vlasnika vozila, korisnika leasinga i broj registriranih sjedala. Također, sustav evidentira i dnevni izvještaj o uplatama i izvještaj o prekršiteljima. Kupnja vaučera online, prema raspoloživim vremenskim razdobljima, značajno ubrzava proces na terenu u zoni posebnog režima. Time će se smanjiti gužve i ravnomjerno rasporediti opterećenje na gradskim ulazima i postići održivo upravljanje prometom.

Račun stiže odmah

 

Ova usluga uvelike olakšava organizaciju aranžmana agencijama, jer račun za plaćenu naknadu za zaustavljanje dobiju odmah, dok se proces naplate potraživanja značajno skraćuje.

 

KVALITETA ŽIVOTA DUBROVAČKIH UMIROVLJENIKA

Osnovana ustanova Dom za starije osobe Ragusa

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika izglasano je osnivanje ustanove socijalne skrbi 'Dom za starije osobe Ragusa', kao javne ustanove za pružanje socijalnih usluga. Osnivač je Grad Dubrovnik, a ustanova, čija je djelatnost pružanje socijalnih usluga starijim osobama, upravljat će Domom umirovljenika u Gružu i budućim Domom za starije koji će se graditi pored Opće bolnice Dubrovnik. ''Ovom odlukom osnivamo ustanovu i ovo je osnovni preduvjet kako bi i Dom u Gružu mogao postati sastavni dio mreže domova, što ujedno znači smanjenje troškova.

image

Budući gruški dom umirovljenika

Ovo je samo prvi skalin, a na budućem rebalansu proračuna ćemo osigurati sredstva za opremanje doma, za što će novoosnovana ustanova provesti javnu nabavu'', pojasnio je gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća. Radovi na rekonstrukciji Hotela Gruž u dom za starije i nemoćne hotelskog tipa, što je prvi novi dom za starije koji se u Dubrovniku radi nakon 51 godinu, trebali bi biti završeni do kraja godine. Rekonstrukcijom i prenamjenom zgrade dobit će se udoban prostor podijeljen na pet etaža, predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice. Dom za starije i nemoćne u Gružu dijelit će upravu s budućim domom umirovljenika ispod Opće bolnice za koji je početkom godine ishođena građevinska dozvola, a jedinstvena ustanova osigurat će i manje troškove.

Novi dom moći će primiti oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju te da će biti opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju kao i društvenim prostorima poput knjižnice. Rekonstrukcijom doma u Gružu i izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice većinom će se zadovoljiti potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika.

Skrb sugrađanima treće životne dobi

Jedna od najvažnijih mjera ove gradske uprave usmjerena je na podizanje kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi.

 

SIGURNOST GRAĐANA

Četiri nova pješačka prijelaza u Rijeci dubrovačkoj

Završeni su radovi uređenja novih pješačkih prijelaza na nerazvrstanoj cesti kroz Rijeku dubrovačku, na četiri lokacije – u Komolcu kod benzinske postaje, u Rožatu kraj autobusne čekaonice, ispod naselja Naš dom i u Mokošici na dijelu ceste od Novog naselja prema Mokošici. Grad Dubrovnik na ovaj je način podigao razinu sigurnosti pješaka prilikom prelaska ceste u ovim gradskim naseljima.

image


Sigurnije za pješake u Rijeci dubrovačkoj

Gd

Prije iscrtavanja samih pješačkih prijelaza bilo je potrebno izgraditi pripadajuće nogostupe za siguran pristup prijelazima ili napraviti prilagodbe postojećeg, na nekim lokacijama izmjestiti stupove javne rasvjete te postaviti cestovnu signalizaciju. Sve sukladno izrađenom Prometnom elaboratu za označavanje pješačkih prijelaza na ovoj dionici, a koji je prije realizacije upućen Policijskoj upravi na ishođenje prethodne suglasnosti.

Koliko vrijede zebre?

 

Ukupna vrijednost označavanja predmetnih pješačkih prijelaza i svih pratećih radova iznosi oko 175.000 kuna

19. travanj 2024 18:50