StoryEditorOCM
DubrovnikMARO KRISTIĆ UPOZORAVA

Tema o kojoj se šuti. Primat će plaću veću od 4000 eura, a studenata sve manje

Piše dv
18. ožujka 2024. - 08:58

"Vjerujem kako je jako malom broju naših sugrađana poznato kako su u tijeku izbori za rektora i tri prorektora Sveučilišta u Dubrovniku. Nevjerojatno je da o ovom događaju o kojem ovisi sudbina dubrovačke akademske zajednice u sljedećih nekoliko godina gotovo pa da nema ni spomena, a to bi za jedan mali grad poput Dubrovnika koji ima sveučilište trebao biti iznimno važan trenutak kojem bi trebalo posvetiti puno veću javnu pozornost.

Novoizabrani čelnici sveučilišta će za svoj rad primati mjesečnu neto plaću od 4400 odnosno 4100 eur, a od ovog podatka za oko još više zapinje onaj kako je u zadnjih 10 godina to isto sveučilište zabilježilo pad od 45 posto studenata, što je poražavajući podatak, jer obrazovanje je temelj budućnosti i prosperiteta svake zajednice. K tome predstavljamo se kao studentski Grad, a sve i da nije tako ovaj podatak samo svjedoči kojom brzinom se odvijaju negativni procesi na svim razinama. Smatram da je ovo pitanje u najmanju ruku jednako važno kao i ono koje sam nedavno otvorio, a tiče se uvozne radne snage i uopće gubitka gospodarskog, duhovnog i intelektualnog identiteta Grada. Ovo su ključne teme o kojima trebamo razgovarati, jer one determiniraju našu budućnost, a pomalo sumnjam da se to svjesno izbjegava. Imamo velebne zgrade sveučilišta, vrhunske smještajne kapacitete za studente, ali očito nedovoljno atraktivne studijske programe, nedostatak vizije i još puno toga što bi moglo i moralo biti bolje.

Posebno začuđuje da sveučilište napuštaju kvalitetni ljudi koji ostvaruju uspjehe na svjetskoj razini. Sigurno je da nisu samo demografski problemi s kojima se suočava cijeli svijet tako snažno pogodili naše sveučilište pa da je to jedini razlog ovako katastrofalnih podataka. Osobno smatram kako smo svi skupa, a tu posebnu odgovornost stavljam na teret akademske zajednice i političkih struktura zakazali na polju strateškog planiranja i djelovanja i tako uzrokovali takvu devijaciju na tržištu rada i među mladima pomogli razviti percepciju da se u našem Gradu, ako ne živiš od iznajmljivanja apartmana, bez podcjenjivanja bilo koga, više isplati biti konobar ili spremačica apartmana nego trošiti vrijeme na obrazovanje i čekanje na zaposlenje na burzi rada.

Lijepo je imati sveučilišnu infrastrukturu, vrhunske smještajne kapacitete za studente, ali ako je u tim zgradama sve manje studenata, a sve više turista i ako naša akademska zajednica mora preživljavati od ugostiteljstva i pružanja usluga u privatnom smještaju onda je valjda došlo vrijeme da se zapitamo kuda plovi ovaj brod ? Uz dužno poštovanje prema svakom realiziranom projektu i svemu dobrom što je napravljeno pitam se hoćemo li konačno priznati da nismo ni blizu tako uspješni kako se volimo hvastati i prestati zamagljivati istinu raznim priznanjima i nagradama za najbolju destinaciju za ovo i ono.. Svi mi znamo da smo dobri drugima koji u Dubrovniku vide i ostvaruju svoj interes, ali gdje smo mi u svemu tome? Kakva će biti budućnost naše djece i što radimo kako bi utjecali na nju? Vjerujem kako će upravo ovo biti teme koje će u budućnosti biti predmet otvorenog dijaloga novoizabranih predstavnika akademske zajednice, gradske vlasti i poslodavaca", stoji u priopćenju gradskog vijećnika Mara Kristića.

27. travanj 2024 18:38