StoryEditorOCM
DubrovnikREAKCIJA

Tajnik DPDS-a Niko Kapetanić: Ako Grad preuzme‘ potpunu kontrolu i nadzor‘, Društvo niti može niti mora postojati

Piše dv
25. ožujka 2022. - 14:12

Tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić komentirao je danas još jednom prozivke gradskog vijećnika Pera Vićana, a osvrnuo se i na izjave gradonačelnika Mata Frankovića o stanju u Društvu nakon što je Denis Orlić dao ostavku na mjesto u Velikom i Malom vijeću Društva prijatelja dubrovačke starine.

- Zahvaljujući nekim našim sugrađanima stvar se potpuno ogolila do kraja. Prvo me dobro isklevetat, ponizit i izvrijeđat, na kraju svest na moralnu horizontalu koja ne smije više biti ništa u DPDS-u. Eto i Gradonačelnik je konačno bio jasan, citiram: ‘Grad treba biti taj koji ima potpunu kontrolu i nadzor nad DPDS-om… s tim da će Grad osiguravati novac za tekuće troškove i obnovu po godišnjem planu obnove’. Izgleda da će se i plan rada donositi po diktatu Grada - navodi Kapetanić.

image

Lovrjenac s galebom

Bozo Radic/Cropix

- Kad bi se ovo provelo, DPDS više ne bi bio Nezavisna i Nevladina Udruga civilnog društva, već bi se pretvorio u Pododjel Komunalnog odjela Grada. E sad dolazi ono glavno. Da bi se takav plan proveo treba izabrati marionetsko Malo i Veliko Vijeće koje će na sve pristat i razdragano potpisat kapitulaciju dok će gradonačelnik hvaliti rad takozvanog Novog DPDS-a. Više ne bi bilo problema instalirat prodaju Dukarda na zidinama, i kad su financije u pitanju, dovest Društvo u sadašnji status muzeja i galerija koje više nemaju ni 5 lipa od samostalnog rada. Živjela Dukard-ica koja je do sada uništila znatan dio kulture Grada, a sad nastoji progutat i obnovu. Naravno, kriv će biti onaj koji s njom upravlja - piše Niko Kapetanić i dodaje kako su u Društvu suglasni da međusobni Ugovor treba preispitati.

image

Top s gradskih zidina

Bozo Radic/Cropix

 

- Dosad smo se slagali tri puta, jedanput po svakom Gradonačelniku pa možemo i četvrti put. Ustvari i nije bitan realni postotak koji ćemo dobiti (trenutno oko 30 posto), već da o onom što dobijemo samostalno raspolažemo. U slučaju ‘potpune kontrole i nadzora’ Društvo niti može niti mora postojati. Ne mora jer Grad već ima Komunalni odjel i Zavod za obnovu. Ne može jer koji bi to član uprave Društva pristao biti neplaćeni ili plaćeni zaposlenik Grada. Možda se ipak nađe pokoji, ali iz sasvim drugih razloga. - zaključio je tajnik DPDS-a

29. travanj 2024 17:02