StoryEditorOCM
DubrovnikProjekt Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik

Stvorimo društvo jednakih! – Projekt obrazovanjem do jednakih mogućnosti

Piše PROMO
2. lipnja 2023. - 09:16

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik od ožujka 2022. godine provodi projekt pod nazivom Obrazovanjem do jednakih mogućnosti, namijenjen nezaposlenim osobama s invaliditetom. Glavni cilj projekta je osnaživanje kompetencija u području turizma i ugostiteljstva te socijalna inkluzija osoba s invaliditetom. Projektom se želi doprinijeti poboljšanju pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz izradu inovativnih programa obrazovanja te osposobljavanja stručnjaka za rad s OSI. 

 

Nedostatak radne snage na tržištu rada godinama je veliki izazov za poslodavce. S druge strane, osobe s invaliditetom često su zanemarena skupina društva. Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, osobe s invaliditetom čine tek 1,7% od ukupnog broja zaposlenih. Nažalost, podatci govore o poražavajućoj zanemarenosti osoba s invaliditetom na tržištu rada. Ovim projektom želi se potaknuti i društvena promjena, počevši od uključivanja osoba s invaliditetom u sektoru turizma i ugostiteljstva, ali i usavršavanje poslodavaca i osnaživanje stručnjaka iz područja obrazovanja s ciljem stvaranja održivog pristupa integracije i kontinuiranog usavršavanja osoba s invaliditetom.

 

Partneri u realizaciji projekta su Visoko otvoreno učilište Algebra, Udruga osoba s invaliditetom Prijatelj Metković, Hrvatski zavod za zapošljavanje i turistička agencija Gulliver DMC. Ukupna vrijednost projekta je 326 261,52 EUR, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%). 

 

Za vrijeme trajanja projekta izrađen je neformalni program obrazovanja za rad u odjelu prodaje i rezervacija turističke agencije za OSI. Novoizrađeni program prvi put je proveden tijekom veljače i ožujka ove godine. Zainteresirani sudionici pohađali su edukaciju i stekli teoretska i praktična znanja za rad u odjelima prodaje i rezervacija turističke agencije. Uz pomoć partnera iz gospodarstva, turističke agencije Gulliver DMC, simulirani su stvarni uvjeti rada, kako bi polaznici edukacije mogli dobiti realnu sliku rada u spomenutim odjelima. 

 

Projekt završava 11. lipnja 2023. godine, a Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik prenijet će znanja drugim školama turističkog i ugostiteljskog usmjerenja na području Dubrovačko-neretvanske županije. Sva istraživanja koja se provedu tijekom provedbe i analiza istih bit će dostupna zainteresiranim dionicima koji će raditi na budućim projektima i strategijama povezanim s osobama s invaliditetom. 

image

Obrazovanjem do jednakih mogućnosti Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik

26. lipanj 2024 02:16