StoryEditorOCM
DubrovnikSPREMNI ZA NOVI CILJ|

SRĐ JE GRAD: Đuro Capor i Marko Giljača u utrci za gradonačelnika i župana

Piše DV
28. siječnja 2021. - 14:09
Kamdidati Srđ je grad za gradonačelnika Dubrovnika, župana Dubrovačko-neretvanskog i njihovi zamijeniciTonći Plazibat/CROPIX

Srđ je Grad je danas predstavio svoje kandidate za gradonačelnika, župana i njihove zamjenike.

Na početku predstavljanja Mariela Marković govorila je o njihovom razvojnom putu koji je počeo prije više od 10 godina kroz aktivizam i zajedničke ideje očuvanja javnog prostora, a nastavio se radom u Gradskom vijeću, Županijskoj skupštini i gradskim kotarima. Kroz to su vrijeme rasli, učili i sazrijevali za nove političke poteze i današnjom su objavom svojih kandidata pokazali da su spremni za novu fazu svog političkog djelovanja, a to je upravljanje Gradom i Županijom. Stoga današnje predstavljanje kandidata nisu doživjeli kao puko zadovoljavanje forme, nego kao svečan trenutak u kojem su potpuno sigurni u sebe željeli svojim sugrađanima pokazati da je moguće, i to ničim drugim nego samo ustrajnim radom, znanjem, srčanošću, ali i velikom željom da žive u boljem i pravednijem svijetu, bez ikakve osobne koristi, doći daleko na političkoj sceni i pritom je polako, ali sigurno mijenjati.

Potom je predstavila Marka Giljaču, kandidata za župana i Igru Šain Kovačević s Korčule, kandidatkinju za njegovu zamjenicu. Njih su dvoje posljednjih nekoliko mjeseci napravili veliki posao, okupivši veliki broj nezavisnih listi i pojedinaca koji su već promijenili političku scenu u svojim lokalnim zajednicama, a sada su spremni isto učiniti i na razini županije. Županija treba postati progresivan politički akter koji će povezivati, okupljati i jasno komunicirati potrebe hrvatskog juga prema državnoj razini vlasti. U svakom od područja koje su u nadležnosti rada županije, a to su zdravstvo, ekologija i upravljanje otpadom, more, promet, srednjoškolsko obrazovanje vide ogroman prostor za promjene i poboljšanja koja moraju biti rezultati dijaloga s općinama, gradovima i samim građanima koje treba ohrabriti na promjene i uvjeriti da promjena počinje upravo od njih.

Nakon predstavljanja kandidata za županijsku razinu, srđevci su predstavili Nikšu Selmanija, svog gradskog vijećnika, kao kandidata za dogradonačelnika. Nikša Selmani govorio je o tome kako je epidemija covida 19 razotkrila stvarno stanje našeg Grada, a to je da mi kao zajednica ne upravljamo svojom sudbinom. Naši prijedlozi o nužnosti zaokreta u upravljanju Dubrovnikom i prioritetu javnog interesa, o čemu srđevci kontinuirano godinama govore i po čemu su prepoznati, danas više nego ikad postaju aktualni. Grad mora, više nego ikad, promišljati o održivom razvoju i transparentnom financiranju, ali i o solidarnosti i osjećaju prave mjere u svim područjima života.

Na kraju su srđevci predstavili svog gradonačelničkog kandidata Đura Capora. Capor je osoba koja svojim djelovanjem spaja razvojni put srđevaca od aktivizma do svih razina političkog djelovanja i u konačnici do spremnosti da se preuzme odgovornost za vođenje grada. Capor je najavio promjenu u načinu upravljanja gradom i prestanak s praksom da se gradonačelnici ponašaju kao šerifi. Srđevci namjeravaju osnažiti samostalnost i odgovornost gradskih institucija, a u odlučivanje i nadzor uključiti građane putem lokalnih referenduma, zborova građana i participativnog budžetiranja po kotarima. Proteklih 15 godina prostor Dubrovnika uništavao se i trošio kroz neprimjerenu izgradnju, dopuštenu GUP-om grada. Usprkos eksploziji gradnje stanovanje na području Dubrovnika nije postalo ništa dostupnije ili povoljnije građanima. Grad Dubrovnik mora upravljati prostorom i stanogradnjom, povećati broj nekretnina u vlastitom vlasništvu koje će povoljno iznajmljivati mladim obiteljima ili studentima koji bi se vratili sa studija i nastavili živjeti u gradu. Na koncu, Capor je istakao da građani Dubrovnika zaslužuju da ih gradska vlast i gradske službe, stupnjem kvalitete i dostupnosti svojih usluga uvedu u 21. stoljeće.

26. travanj 2024 00:13