StoryEditorOCM
DubrovnikPRETHODNO NAJAVLJENI

Spektakularne fotografije: dva američka strateška bombardera preletjela Grad

Piše DV
22. kolovoza 2022. - 15:38

Tvrđavu Lovrjenac odnosno Grad nadletjeti su dva strateška bombardera američkih zračnih snaga koje su o preletu izvijestile hrvatsku javnost uoči vikenda. Potvrdili su kako će dvije njihove 'leteće tvrđave' B-52, stacionirane u bazi Fairford u Ujedinjenom Kraljevstvu, nadlijetati ne samo područje Hrvatske, već i ostatak Jugoistočne Europe.

Cilj preleta je, kako navode, pokazati stalnu predanost SAD-a sigurnosti NATO saveznika i partnera u Jugoistočnoj Europi. Također, bila je ovo prilika za fotografiranje i snimanje preleta američkih zrakoplova.

Golemi zrakoplovi letjet će i nad zgradom Vlade Republike Sjeverne Makedonije u Skoplju, Skenderbegovim trgom u Tirani, crnogorskom obalom i nad dubrovačkim Lovrjencem, gdje ih se očekuje između 15.10 i 15.20 sati.

Bombarderi B-52H okosnica su američkog ratnog zrakoplovstva više od 60 godina. Zrakoplovi su duljine 48,5 metara, raspon krila im je 56,4 metra, teže oko 83 tone i koštaju oko 84 milijuna dolara 'po komadu'. Peteročlana posada može letjeti na visini do 15 tisuća metara i po cijeli se dan zadržati u zraku.

23. svibanj 2024 04:46