StoryEditorOCM
DubrovnikUređenje ljetnikovca Crijević Pucić

Slobodan Begić otkriva kad bi trebali krenuti radovi, tko pokriva troškove i kad bi se Orkestar trebao preseliti: ‘Planiramo urediti koncertnu dvoranu prateći smjernice konzervatora!‘

Piše Bruno Lucić
20. rujna 2023. - 07:31

Osim što je početkom godine Dubrovački simfonijski orkestar službeno dobio novog ravnatelja, dobio je i ključeve novog (starog) prostora – ljetnikovac Crijević Pucić. Nakon višegodišnje sudske epopeje između Orkestra i Sveučilišta u Dubrovniku, DSO se vratio doma odnosno dobio je prostor u kojem je djelovao sve do 2006. Međutim, djelatnici i svirači DSO-a se iz Slanice, sadašnjeg prostora koji nije nimalo adekvatan za jedno takvo glazbeno tijelo, još nisu preselili jer je potrebno obnoviti ljetnikovac. Gdje je ‘zapelo‘ i dokle se došlo s tim otkriva ravnatelj DSO-a Slobodan Begić.

image
DSO

- Potpuno je izvjesno da smo dobili sredstva Fonda Europske unije za obnovu odnosno uređenje ljetnikovca, što podrazumijeva izolaciju, dizalicu topline te rasvjetu. Sad idemo na izradu idejnog rješenja koje podrazumijeva koncertnu dvoranu na gornjem katu, pratit ćemo konzervatorske smjernice, ali mislim da će sve biti u redu i da ćemo to moći ostvariti, ističe Begić koji dodaje kako je sa Sveučilištem sve riješeno.

Važna stavka je izolacija, odozgo i odozdo.

- Krov je potpuno skliznuo sa sjeverne strane tako da će se morati u potpunosti obnoviti. Mislim da će sve ili jedan veći dio kupa morati biti u potpunosti zamijenjen, pa čak i neke nosive grede. Krov je jako bitan za gornji kat gdje će biti dvorana, mislim da krov nije u sustavu financiranja europskim sredstvima, ali Grad Dubrovnik je osigurao sredstva za obnovu krova. No, sama izolacija mora ići od temelja, dakle, moramo opkopati cijelu zgradu i napraviti izolaciju na pravi način jer je riječ o kapilarnom vlaženju unutar zgrade. Dakle, to se rješava opkopom zgrade i tu će trebati slijediti smjernice konzervatora. Naravno, za svaki centimetar ćemo slijediti smjernice konzervatora, to uopće nije problem i mislim da će biti sve u redu, konzervatori su obaviješteni. Čim potpišemo ugovor, počinje obnova i konzervatori se uključuju takoreći u nadzor uređenja, napominje Begić.

image

Slobodan Begić

Božo Radić/Cropix

U proljeće je ravnatelj Orkestra u razgovoru za Dubrovački naveo kako bi obnova odnosno uređenje koštalo oko 500 tisuća eura.

- Iz EU-fondova ćemo povući skoro taj iznos, a ova razlika će se osigurati iz proračuna Grada Dubrovnika tijekom 2024. Idejni projekt će imati svoju cijenu, ali i to će se financirati iz proračuna Grada Dubrovnika, ističe Begić.

Naglašava Begić kako bi javne nabave mogle krenuti kroz mjesec dana i po njegovom mišljenju, prva javna nabava za neke od radova, trebala bi biti okončana do 1. studenog ove godine.

- Radovi ne mogu započeti prije 2024. Ulazimo u posljednje tromjesečje ove godine tako da su ova tri mjeseca praktično predviđena za javnu nabavu. Završetak radova trebala bi biti negdje sredinom 2025., ali očekujemo da će svi radovi završiti do kraja 2024., navodi Begić.

image
Božo Radić/Cropix

Upravo je 2025. važna godina za Orkestar jer se tada obilježava njegova stogodišnjica.

- Ministarstvo kulture i medija osiguralo je sredstva za stolice koje će koristiti Orkestar i publika u budućoj dvorani. Upravo se bavimo realizacijom stolica za Orkestar, a stolice za publiku ćemo realizirati dogodine. Očekujem da će minimalno 180 ljudi moći slušati koncerte, a ovisno o idejnom projektu, imamo ambicije da to bude i 200 ljudi, pojašnjava sugovornik.

Orkestar trenutno održava renesansni vrt oko ljetnikovca, a u sklopu obnove ljetnikovca uredit će se i dva popratna objekta.

image

Vrt ljetnikovca Crijević Pucić

Božo Radić/Cropix

- Kućica na ulazu u vrt s desne strane će također ići u obnovu, kao i objekt koji se nalazi s bočne strane. Fokus je na tome da se sami ljetnikovac što prije dovede u stanje upotrebe. Mi već sad malo kombiniramo, imamo probe tamo i u Slanici, kad nam treba klavir onda se moramo vratiti u Slanicu... Recimo, bit ćemo sljedeći tjedan na probama gore pa ćemo otvoriti vrt jer vidim da su gosti koji prolaze kraj ljetnikovca zainteresirani. Vrt je jako ugodan za šetnju tako da ćemo ga otvoriti za posjete sljedeći tjedan, a već smo u više navrata imali probe u tom prostoru, zaključuje Begić.

28. travanj 2024 22:24