StoryEditorOCM
DubrovnikNEUGODNI FENOMEN

Slijede strože kazne za napuštanje i zlostavljanje životinja, Ana Ivelja iz Sanitata: ‘Naši sugrađani doista vole i skrbe za svoje ljubimce...‘

Piše Gabrijela Bijelić
29. rujna 2023. - 19:54

Sezona godišnjih odmora je prošla i za sobom ostavila na stotine napuštenih kućnih ljubimaca. Taj je neugodni ‘fenomen‘ konačno prepoznao i zakonodavac, najavljujući kako napuštanje ljubimaca postaje kazneno djelo koje će se sankcionirati i zatvorom do godine dana. Ana Ivelja, u dubrovačkom Sanitatu zadužena za skrb i udomljavanje napuštenih životinja, kaže kako se uvijek nađe negativnih primjera, no Dubrovčani se u pravilu ne rješavaju svojih ljubimaca kao pojedinci iz kontinentalnog dijela Hrvatske:

image

Ana Ivelja u društvu svojih ‘štićenika‘

Privatni arhiv

- Naši sugrađani doista vole i skrbe za svoje ljubimce, redovito nam dojavljuju ako vide životinju ozlijeđenu ili bez nadzora vlasnika kojoj treba pomoći. Prvi korak je nazvati na dežurni broj 099 388 2729, potom komunalni redar izlazi na teren i provjerava je li životinja označena mikročipom, te ukoliko jest, odmah kontaktira vlasnika. Ako nema vlasnika, smješta se u Knežicu do dolaska ugovorenog skloništa u Zadru. Uskoro će biti registrirano naše dubrovačko sklonište pa će se procedura zbrinjavanja pojednostaviti. Korisno je i što se mnogo građana uključilo u program besplatnih kastracija slobodnoživućih mačaka – ističe Ivelja i otkriva dokle se odmaklo s dugo očekivanim azilom:

image
Ivana Nobilo/Cropix

- Sklonište je završeno i predan je zahtjev za registraciju, te čim Ministarstvo poljoprivrede izda rješenje, počinjemo s radom. Prvi korak je preseljenje naših 35 štićenika sa Žarkovice u napokon bolje uvjete. S njima ćemo naravno i dalje nastaviti raditi i aktivno im tražiti domove. U sklopu projekta AdoptZarkovica 160 pasa je zauvijek udomljeno, zahvaljujući predanom timu i suradnji s brojim udrugama, utočištima i pojedincima. Nekoliko pasa i dalje je na skrbi udruga koje im aktivno traže domove ili su im postale dom zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja. Uskoro očekujemo posjet dvije njemačke organizacije koje će nam pomoći u traženju domova teže udomljivim psima s obzirom da vani ljudi imaju više senzibiliteta i mogućnosti za udomljavanjem psa koji iziskuje dosta vremena i novaca – ističe naša sugovornica koju pitamo i kako radi utočište na Žarkovici:

image
Ivana Nobilo/Cropix

- Trenutačno smo gore u dvije smjene, 7 dana u tjednu. Svi psi imaju svježu hranu i vodu, a dva puta dnevno idu u šetnju ili se istrčavaju. Primaju potrebne terapije koje je odredio veterinar te redovito primaju sredstva protiv unutarnjih i vanjskih nametnika. U slučaju sumnje u pogledu zdravstvenog stanja, odmah idemo u veterinarsku ambulantu. Ovakav oblik skrbi  bit će i novom skloništu s tim da će bolji infrastrukturni uvjeti omogućiti kvalitetniji rad sa životinjama – zaključuje Ana Ivelja.

image

Veterinarka Sunčica Oštrić

Cropix/

Uvođenje strožih pravila za one koji ostave ili zlostavljaju životinju podržala je i veterinarka Sunčica Oštrić koja se u praksi također često susreće s primjerima lošeg tretmana kućnih ljubimaca i divljih životinja:

- Takve treba najstrože kažnjavati, ili zatvorom ili novčanom kaznom tako visokom da im više ne padne na um maltretirati životinje – poručila je veterinarka i dodala kako se nerijetko susreću psi koji nisu mikročipirani, što je dodatan problem.

U Hrvatskoj napuštanje životinja će se prvi put tretirati kao kazneno djelo za koje se može dobiti zatvorska kazna. Trenutačno je ono tek sastavni dio Zakona o zaštiti životinja za koji je predviđena novčana kazna u iznosu do 30 tisuća kuna. Ministarstvo pravosuđa i uprave predlaže i veće zatvorske kazne za ubijanje ili mučenje životinja. Prijedlog je da se osoba koja usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama kazni zatvorom do dvije godine, umjesto jednom godinom kao dosad.

Kako udomiti psa iz skloništa?

Ana Ivelja kaže kako svi koji žele mogu naći kućnog ljubimca:

- Naravno da udomjavanje ide dalje, pozivam sve da nam se jave na adoptzarkovica@gmail.com ukoliko su zainteresirani za udomljenje ili volontiranje. Uskoro ćemo imati i novu web stranicu skloništa i društvene mreže na kojima ćemo redovito objavljivati sadržaje pa pozivam sve građane da nas prate i podrže u radu. Sklonište će biti otvoreno za posjetitelje svakim danom u jutarnjim i popodnevnim satima i svi ljubitelji životinja su uvijek dobrodošli.   

U RH čak 10 tisuća napuštenih životinja

Kako gledate na najavu strožeg kažnjavanja zlostavljača životinja i onih koji ljubimce napuštaju?

- S obzirom na činjenicu da se u RH godišnje napusti više od 10 tisuća napuštenih životinja postrožavanje zakona nužan je preduvjet smanjenju te ogromne brojke. Iz medija gotovo svakodnevno možemo vidjeti primjere okrutnih zlostavljanja i zanemarivanja životinja, to je slika društva u kojem živimo, i nadam se da će institucije sam zakon učinkovito i provoditi kako bi se svi takvi sankcionirali - ističe Ana Ivelja.

28. travanj 2024 20:10