StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021.|

Samo jedno je sigurno: U prostoru za koaliranje u Vijeću s HDZ-om (i)li DDS-om letjet će perje!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
28. svibnja 2021. - 11:58
Izbori 2021
Kandidati za gradonačelnika Dubrovnika u drugom krugu lokalnih izbora, Mato Franković (HDZ) i Pero Vićan (DDS)Dubrovački Vjesnik

Jutro nakon izborne noći 16. svibnja postavilo je najvažnije pitanje nakon prebrojavanja glasova – tko će koga podržati u drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Dubrovnika, HDZ-ovog Mata Frankovića ili DDS-ovog Pera Vićana, i tako možda i odlučiti o pobjedi? 

Ivica je iznenađenje

Nakon što je Pero Vićan u tijesnoj utrci s Androm Vlahušićem izborio drugi krug izbora sa samo 51 glasom više, a Mato Franković u prvom krugu već poslovično osvojio 36,87 posto glasova (2017. bilo je to 32,33 posto glasova), podsjetimo se tko je ostao 'ispod crte'.

Tu su Andro Vlahušić s osvojenih 13,28 posto glasova birača (2.631 glas); slijedi ga Đuro Capor (Srđ je Grad i Možemo) s 2.423 glasa, odnosno 12,23 posto glasova birača. Željko Raguž (Dustra) je tek peti s 1.429 glasova i 7,21 posto glasova, a šesto mjesto zauzeo je Ivan Tropan (SDP i Glas) s 1.336 glasova, 6,74 posto glasova birača. Mara Kristića (MOST) podržalo je 1.227 birača ili 6,19 posto. Na dnu je ostala Ivana Končevski (Domovinski pokret) s 291 glasom, iliti ga 1,46 posto. Njezina kampanja gotovo da nije postojala, kao ni ona Ivice Roka koji je osvojio više vijećnićkih mandata od Andra Vlahušića i Mara Kristića.

U novom sazivu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika od ukupno 21 vijećničkog mjesta, HDZ, HSU i Hrvatski suverenisti osvojili su sedam, Srđevci/Možemo i DDS po tri, Dustra, SDP/Glas i nezavisni Ivica Roko dva, te po jedan mandat Most i HNS/HSLS/Reformisti.

Mato Franković osigurao je drugi krug izbora sa 7.301 glasom, a Vićan je svojih 13,54 posto dobio s 2.682 glasa birača. Podrška birača ostalih stranaka mogla bi - teoretski - ugroziti Frankovića jer je za ostalih šest opcija ukupno glasovalo 9.337 glasača.

Druge stranke odigrat će važnu ulogu u raspodjeli moći u Gradskom vijeću, što je inače dobro poznat Vićanov teren.

Ideologija vs. interesi

Zanimljivo je analizirati tko bi ideološki – a povijest nas uči da nema ideologije tamo gdje su interesi – mogao podržati Vićana u drugom krugu izbora i eventualno mu omogućiti da postane novi gradonačelnik Dubrovnika, iako je razlika u broju glasova između njega i Frankovića jako velika – 4.619. Vićan te ambicije ima odavno, ali nikad nije bio bliži cilju. Analizirajući zašto, čini se da je odgovor jednostavan - ovaj put nije bilo nikog jačeg od njega u borbi protiv HDZ-a, osim Vlahušića, ali i matematički – bilo je puno kandidata, glasovi su se podijelili na više opcija, a Perovih '2500 tisuće veličanstvenih' poslušno je odigralo svoju ulogu. Da je bilo manje kandidata, ta brojka ne bi puno značila za drugi krug, ali ovako je i sam Pero Vićan – a i HDZ – vrlo brzo shvatio kome će stati nasuprot u drugom krugu.

Bilo je to iznenađenje tek za neupućene i one koji se na izborima svaki put odluče za drugu stranku, odmahujući na pojam lojalnosti koja je kao endemska biljka posebno njegovana u Baraci. Vićan od prebrojavanja glasova u prvom krugu u javnosti ne propušta reći 'KAD ja budem gradonačelnik', a da uistinu osvoji Grad 2021., bila bi to kruna uspjeha stranke osnovane u prosincu 2012., mada su realne mogućnosti za to male, s čime se Pero Vićan, naravno, nikako ne bi složio.

Račune mu je zamalo pomrsio Andro Vlahušić, 'politički mrtvac' posljednje četiri godine, rehabilitirani povratnik u jurišu na fotelju prvog čovjeka Grada. Iako je bio poprilično uvjeren da će ponovo u nju zasjesti, raspoloženje birača nije mu bilo naklonjeno jer je, po vlastitoj izjavi, očekivao 20 posto, a dobio jedva 13. Zadužio je Andro mnoge i sigurno računao na njihovu lojalnost, ali nije on Pero Vićan koji svoje ljude prati pogledom i gleda u oči. I Vićan je, doduše, rehabilitiran, ali nikad nije bio odnarođen, pa makar to bio samo dojam, što je njegov definitivni plus koji se pokazao i na ovim izborima.

Neupućenu javnost iznenadio je i Srđ je Grad u koaliciji s Možemo!, kojima treba čestitati na izbornom uspjehu i 2423 osvojenih glasova birača jer su tim rezultatom s lakoćom prestigli poslovično opreznog Željka Raguža i Dustru, Mara Kristića i Most te na gradskoj razini 'uskrsnuli' SDP s Ivanom Tropanom kao adutom.

Jednom poraz, drugom procvat

Vratimo se časkom na izbore prijašnjih godina. Sve je za Vlahušića izgledalo drugačije 2009., kada je s HNS-ovim stijegom potukao HDZ-ovu Dubravku Šuicu u drugom krugu izbora s 53,91 posto glasova, odnosno s 2.128 glasova više.

Pero Vićan je na tim izborima u prvom krugu zauzeo treće mjesto s 1909 glasova svojih birača.

Četiri godine kasnije, 2013., u prvom se krugu izbora natjecalo 7 kandidata, a Vlahušić je krenuo u utrku za novi mandat. Jedina realna prijetnja bio mu je HDZ s Teom Andrićem kao kandidatom.

Vićan je tada osvojio 2333 glasa, dovoljno tek da se plasira na četvrto mjesto, dok je Andro Vlahušić pobijedio Andrića u drugom krugu s 3876 glasova razlike.

Četiri godine kasnije, 2017., Sabor je Vlahušiću pomrsio račune i donio zakon po kojem se pravomoćno osuđeni ne mogu kandidirati na lokalnim izborima, pa je u dresu HNS-a s rezervne klupe u utakmicu utrčao Valentin Dujmović protiv HDZ-ovog Mata Frankovića. Izgubio je s 3.347 glasova razlike, a Vlahušić, koji je u međuvremenu izašao iz HNS-a, na ovim je izborima bio najbliži povratku u igru, no, bezuspješno.

Na istim izborima 2017. nije se mogao kandidirati niti pravomoćno (su)osuđeni Pero Vićan, pa je DDS za svoju kandidatkinju istaknuo Terezinu Orlić, koja je ponovila uspjeh stranke s izbora iz 2013. i osvojila četvrto mjesto na top ljestvici prvog kruga.

Obojica rehabilitirani, na ovim je izborima 2021. Vlahušić doživio poraz, a Vićan procvat.

Imun na spočitavanja

Osim što mu nitko ne spočitava da je 'osuđeni kriminalac', kao što je čest slučaj u komentarima na društvenim mrežama u pogledu Vlahušića, Vićanu nitko ne spočitava ni godine, kao što to redovno rade HDZ-ovcu Nikoli Dobroslaviću, kandidatu za župana. Dobroslavić je od Vićana stariji samo godinu i devet mjeseci – Vićanu će u listopadu 71, a Dobroslavić je u siječnju navršio 72 godine.

Osim tko će biti gradonačelnik, ostaje i pitanje omjera snaga u Gradskom vijeću, u kojem sjedi 21 vijećnik. HDZ je u koaliciji s HSU i Hrvatskim suverenistima već zauzeo 7 vijećničkih mjesta, a treba im 11, pa je jako zanimljivo vidjeti 'tko će s kime', a i podložno svakoj kalkulaciji.

Branko Bačić je dan poslije izbora u prvom krugu izjavio da HDZ pregovara o koaliciji s DDS-om na županijskoj razini. Čovjek bi pomislio da je sve već jasno i da će tako biti i na gradskoj razini, bez obzira što se HDZ tamo suprotstavlja upravo tom istom DDS-u, pa tu (zasad) nema govora o koaliciji, ali samo dok ne prođe drugi krug i nastavi se bitka za većinu u Vijeću. 

U svakom slučaju, njihova je koalicija na razini Gradskog vijeća vrlo vjerojatna, ostaje samo vidjeti tko je famozni 'treći' jer im za većinu treba još jedna ruka.

Bol je na Braču, a HDZ s SDP-om u koaliciji

Matu Frankoviću su na uspjehu, kako je kazao dan iza izbora, čestitali Vićan i Raguž. Za Vićana kao protukandidata očekivano, dok je Raguž tom čestitkom ostavio dojam da se odlučio koga bi podržao u Vijeću. Nekoliko dana kasnije, to se i potvrdilo kada je sam Raguž pozvao birače da podrže Mata Frankovića u drugom krugu izbora.

Bez Vićana i s Ragužem, kojeg u kuloarima zovu 'mali Vićan', HDZ bi u Vijeću imao 9 ruku, te im po toj računici fale još dvije.

Ivica Roko bi im tu bio 'zgodan ulet' jer je čovjek posve nov u politici, ali on je stalno isticao da 'nije na prodaju'. Ako imalo drži do sebe – što je bio i njegov jedini ulog u kampanji - tako će i ostati. Srđ je Grad uvijek je bio opozicija HDZ-u, ali i Vićanu. Ostaje SDP/Glas s dva vijećnička mjesta, dok Vlahušić i Mostov Maro Kristić nisu neki faktor s po jednim glasom, osim ako HDZ koalira s DDS-om. No, ni SDP-u nije strano koalirati s HDZ-om, kao što je to bio slučaj prije četiri godine u Bolu na Braču ili prije devet u Dubrovniku, kada se dogodio tzv. 'Dubrovački dogovor' - koalicija HDZ-a, SDP-a i HNS-a.

Vićan s tri mjesta u Vijeću nikako nije isključen iz kombinacija, dapače - on računa na njih. Puno je mogućnosti i 'udavača', pa je sigurno da će na kraju 'letjeti perje' u prostoru za koaliranje s HDZ-om, ako mjesto gradonačelnika osvoji Mato Franković.

Vićan i Vlahušić također imaju povijest tijesne suradnje, čak i na optuženičkoj klupi, nakon koje su se rastali. No, trgovina ne poznaje ideologiju niti zamjera. Sve je moguće, pa i to da se njih dvojica ponovo nađu u istom 'loncu', posebno ako Vićan osvoji izbore i zatreba mu svaka ruka u Vijeću. Kako je 'alergičan' na Raguža (kojega naziva 'političkim uhljebom'), Kristića (kojeg zove 'radno-političkim uhljebom') i Capora (savjetovao mu da pomogne ćaći u polju u Konavlima), ostao bi mu tek dubrovački SDP koji ga otvoreno simpatizira i s kojim bi prikupio tek pet ruku u Vijeću. Jedini koji mu preostaju za koaliciju i većinu je HDZ, pa bi o njima, ali i o SDP-u, ovisilo može li se ponoviti koalicija iz 2013. Ako se dogovor HDZ-a i SDP-a ne bi ponovio, Vićan uvijek može pozvati starog prijatelja Vlahušića u kombinaciju s HDZ-om, u koju bi on zasigurno lakše 'uklizao' jer je Most trenutno opozicija HDZ-u, a Vlahušić je 'liberalan'. U kombinaciju DDS-a i HDZ-a idealno se uklapa Raguž kao koalicijski partner HDZ-a i dostojan nasljednik političkih metoda Pera Vićana kojega, kao takvog, njegov idejni guru s gnušanjem odbacuje, ali ako su im ciljevi zajednički, promislit će i jedan i drugi – zašto ne?

A evo što su nam rekli kandidati za gradonačelnika koji nisu ušli u drugi krug, za kojeg od dvojice kandidata će pozvati birače da im daju glas:

Maro Kristić je načisto koga će podržati - nikoga.

– Očekujem da će svi kandidati koji su se natjecali uputiti birače da glasaju po savjesti, a jedini siguran koalicijski partner HDZ-a je Dustra. Oni su se već dogovorili ranije, što se vidjelo kroz cijelu kampanju – istaknuo je Kristić. – Govorilo se da će i DDS podržati HDZ, ali sad su protivnici za mjesto gradonačelnika. Podrška će sigurno utjecati na koalicije u Gradskom vijeću, a nesporno je da će partner HDZ-u biti Dustra. Mislim da će HDZ htjeti izbjeći Pera Vićana jer ako budu morali ići u partnerstvo s Dustrom i Perom Vićanom, izgubit će sve pozicije jer će ovi tražiti 'sve živo'. Apetiti će biti neviđeni - nasmijao se Kristić. Na pitanje kome će glasači Mosta dati glasove u drugom krugu, rekao je da je to teško ocijeniti.

– Mislim da bi naši glasači voljeli da u drugi krug nije ušao nijedan od ta dva kandidata, ali na izbore se mora izaći – rekao je Kristić i dodao da Most ni s kim neće koalirati, niti u Županijskoj skupštini niti u Gradskom vijeću. 

Vlahušić, spasitelj HDZ-ovaca

Andro Vlahušić poziva birače da u drugom krugu glasuju po vlastitoj savjesti.

– Tako su glasali i ovaj put. Pero bi bio tužniji da nije ušao u drugi krug nego ja – Vlahušićeva je ocjena, nakon koje se raspričao.

– Kao čovjek sam imao priliku pomoći tisućama ljudi u životnoj situaciji, najčešće kao liječnik, ali i kao gradonačelnik, ali nikad nitko nije zapisan u mojoj bilježnici – aludirao je na 'poslovnu praksu' vraćanja usluga. – U nedjelju ujutro poslao sam poruku pedesetak mojih prijatelja i familije i to je sve. U mom imeniku ima 2500 ljudi, a nikog nisam ucjenjivao niti tražio glas – rekao je Vlahušić, pa nam ispričao kako je 'pomogao nizu HDZ-ovaca', te spomenuo još mnoge iz drugih stranaka kojima je pomogao i da je on 'sretniji što je dao, nego oni koji su uzeli'.

Na pitanje hoće li osobno ući u Gradsko vijeće ili ga nekome prepustiti nije trebao ni odgovarati jer stalno ističe da će biti najaktivniji gradski vijećnik, a s osvojenim jednim mjestom u Vijeću jasno je da za nekog drugog mjesta nema. 

- Glupo je da se 21 čovjek dijeli po modelu 11:10, tko god da pobijedi. Neću ni s kim koalirati. Glasat ću za rebalans proračuna jer ne može biti drugačiji. Ne koaliram ni s kim. Da podržim neki glupi gradski projekt samo da bih bio u koaliciji, ne dolazi u obzir. Previše puta mi se to dogodilo. Kad je nešto glupo, neću podržati. Spreman sam raditi kompromise samo ako uspijemo dogovoriti vraćanje naplate ulaznica za zidine Gradu - decidiran je Vlahušić.

Ivica Roko je načisto s time da i dalje 'nije na prodaju', te da će ući u Gradsko vijeće, u kojem će mu društvo na drugoj osvojenoj stolici praviti Ivan Cetinić.

– Ne mogu vam ja nikoga podržati. Poštujem gospodina Mata Frankovića i gospodina Pera Vićana, oni su moji prijatelji. Popit ćemo piće. Žao mi je, ali ne mogu nijednoga podržati. Kad bi bilo koga podržao, izdao bih glasače. Neka glasaju po svojoj savjesti – rekao je Ivica Roko i dodao da njihovo koaliranje u Vijeću ni s kim ne dolazi u obzir.

Capor: Nikog ne možemo podržati 

Na pitanje poslije prvog kruga izbora za koga će pozvati birače da glasuju u drugom krugu, Željko Raguž, čelnik Dustre, odgovorio je:

- Polako! Još smo u dojmovima od izbora. Vidjet ćemo. Nisam još pričao sa svojim ljudima o toj temi – bio je oprezan Raguž, da bi nekoliko dana kasnije ipak pozvao birače za podrže Mata Frankovića. Ponovo smo ga nazvali:

- Dustra i HDZ dogovorili su koaliciju u Vijeću za naredne četiri godine. 

Imate 9 ruka, tko je 'treći'? 

- Bit će ih preko 15 - odgovorio je Raguž. - Sad će se svi htjeti ukrcati, na kraju će i Srđevci doći s nama... - rekao je u polušali. 

Đuro Capor iz Srđ je Grad bio je decidiran:

- Ne možemo podržati nijednog od kandidata jer su to kandidati koji će se na kraju dogovoriti, oni su ti koji su i dosad sudjelovali u 'trgovačkim sporazumima'. Pozvat ćemo građane da izađu i glasaju po savjesti, ali bez podrške ijednom od kandidata jer ne prezentiraju nikakve vrijednosti za koje se mi zalažemo – rekao je Capor. 

A koalicije u Vijeću? 

- Nismo ni s kim razgovarali niti ćemo jer ne želimo ni s kim koalirati - jasno je poručio Đuro Capor. - U Gradskom vijeću podržavat ćemo odluke za koje mislimo da su dobre za građane. U nikakve koalicije i dijeljenje javnih tvrtki nikad nismo bili spremni ulaziti, a nismo to ni danas. Vićanova izjava da bi koalirao s nama poruka je HDZ-u, time diže sebi cijenu u pregovorima s njima - zaključio je. 

Ivan Tropan iz SDP-a poručio je:

- Osobno ću glasati za Pera Vićana, tj. kontra HDZ-a, a glasače ću pozvati da glasaju po svojoj savjesti. U Gradskom vijeću bit ćemo oporba, nismo ni s kim razgovarali. Koalicija se jedino može napraviti s HDZ-om, a mi s njima nećemo koalirati - otklonio je takvu mogučnost Tropan. 

Osluškujući bilo birača i uzimajući u obzir neutralnost koju je zauzela većina 'otpalih kandidata' za gradonačelnika u držanju strane jednom od dvojice najjačih, drugi krug izbora mogao bi biti iznenađenje u smislu izlaska birača na birališta. Mnogi, naime, ne vide bitnu razliku između vladavine Frankovića ili Vićana, za kojega kažu da ionako 'vlada iz sjene' u svakoj izbornoj kombinaciji.

Takvo predviđanje ne ide na ruku Vićanu, ali ide Frankoviću. I jednom i drugom glasači su poznati kao 'vojska' koja obavlja građansku dužnost, ali je po brojnosti 'svojih' Franković i HDZ u definitivnoj prednosti. Da ih čeka postizborna koalicija u Vijeću, skoro je posve sigurno jer jedni bez drugih ne mogu imati većinu, osim ako se HDZ zajedno s Dustrom ne odluči na novi 'Dubrovački dogovor', pa netko od onih koji su to sada odbili, ipak pristane. Da je to možda i jedina 'prirodna' koalicija, pokazala je i volja birača koja je upravo ovim dvjema opcijama u prvom krugu dala najviše glasova.

25. travanj 2024 05:52