StoryEditorOCM
DubrovnikAkademik Davorin Rudolf

Rastužila me vijest o odlasku starog prijatelja i kolege Hrvoja Kačića koji je bio u izaslanstvu kada smo sa Tuđmanom 90. bili u američkom Kongresu i susreli se sa predsjednikom Georgom Bushom

Piše dv
15. veljače 2023. - 18:58

Akademik Davorin Rudolf, počasni građanin Dubrovnika,  sveučilišni profesor međunarodnoga prava, ministar pomorstva Republike Hrvatske 1990-1992. i ministar vanjskih poslova sredinom 1991.godine oprostio se od Hrvoja Kačića, pravnog stručnjaka, nagrađivanog sportaša, diplomata i zastupnika u prvom sazivu Hrvatskog sabora.

image

Hrvoje Kačić

Davor Pongracic/Cropix

- Tužan sam. Žao mi je. Rastužila me vijest o odlasku starog prijatelja i kolege Hrvoja Kačića. Bio je jedan od najboljih poznavalaca pomorskoga prva u nas, posebice područja havarija brodova, kandidat za visoku funkciju u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji Ujedinjenih naroda. Predavao je i izlagao na stručnim skupovima i fakultetima, ostavljao je izvrstan dojam, među ostalima i studentima Poslijediplomskog studija prava mora na splitskom Pravnom fakultetu. Pratio sam ga kad je bio istaknuti dubrovački vaterpolist, a ja navijač i borbeni član splitskoga Jadrana, potom u državnom vrhu Republike Hrvatske u vrijeme stjecanja neovisnosti, kasnije u hrvatskoj diplomaciji. Posebice želim istaknuti posjet hrvatskoga izaslanstva krajem rujna 1990. američkome državnome vrhu i Kongresu. Tom prilikom naš predsjednik Franjo Tuđman susreo se u Bijeloj kući u Washingtonu s američkim predsjednikom George Bushom starijim, a na povratku imali smo susret u Otavi s visoko rangiranim političarima Kanade. U hrvatskome izaslanstvu je bio i Hrvoje Kačić. Povijesna važnost toga posjeta jest u činjenici da smo bili službeno hrvatsko izaslanstvo u vrijeme Jugoslavije. Hrvatska je tek sljedeće godina, 25. lipnja 1991., proglasila neovisnost. O našemu putu u Washington službeni Beograd nismo ni obavijestili. Želim kazati i ovo: Hrvoje je istraživao i silno žalio zbog stradanja nedužnih Hrvata u Dubrovniku koncem Drugoga svjetskog rata, među njima i svoga oca, liječnika. Ukratko: napustio nas je Hrvat i Europljanin koji je jednako volio Osijek, Pulu, Zagreb i Split, a najviše svoj Dubrovnik - poručuje akademik Davorin Rudolf.

28. travanj 2024 11:34