StoryEditorOCM
DubrovnikStresovi za osmaše, panika za roditelje

Prvi upisni rok u srednje škole gotov, a ‘izvisilo‘ 35 djece: pomamu za tehničkim, obrtničkim i strukovnim zanimanjima nitko nije očekivao, a rokovi za povećanje razreda istekli! I što sad s onima ‘ispod crte‘?! Donosimo listu slobodnih mjesta

Piše Lorita Vierda
19. srpnja 2022. - 07:27

Čudna je ta matematika. Za povećani broj učenika i dodatni razred zbog povećanog interesa, škole u suradnji sa Županijom moraju poslati zahtjev Ministarstvu do 7. srpnja u ponoć. Konačne liste upisa na prvom roku odnosno prava vidljivost koliki je interes za neke smjerove i škole zna se tek 15. srpnja. Pa kako će se prije nego su liste gotove, i kad se vidi koliko je djece ostalo 'ispod crte', uopće znati koliki je točno interes?

„Prema podacima iz NISpuSŠ-a na području Dubrovačko-neretvanske županije pravo upisa nije ostvarilo 35 učenika te ti učenici mogu ostvariti pravo upisa u jesenskom ili naknadnom upisnom roku.” - dio je odgovora iz Ministarstva znanosti i obrazovanja o podacima nakon prvog upisnog roka u srednje škole na našem području. Liste su 15. srpnja zaključene, ovo je rezultat. Desetak roditelja osmaša iz Dubrovnika kontaktiralo nas je u panici da će im djeca, koja su kao svih šest izbora naveli strukovna i obrtnička zanimanja u Dubrovniku, ostati neupisana u srednju školu. Njihovi vršnjaci će početkom rujna u učeničke klupe, kažu, a naša već sad ne idu nikamo iz srama pred vršnjacima jer nisu ništa upisali.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

-Hoće li naša djeca ostati bez srednjoškolskog obrazovanja? Što ćemo s njima godinu dana? I nakon godinu dana prosjek im se neće popraviti, mogli bi opet dogodine izvisiti, pa to su djeca, zar nema nigdje mjesta za njih...” - samo su neka od pitanja roditelja (podaci poznati redakciji) uz ono što se potaknulo u poznatoj aferi 'Daj pet'. No ključ svega je ovo: interes za strukovnim i obrtničkim zanimanjima višestruko je narastao nakon desetljeća velikog interesa za gimnazijske programe, i to nitko tko se time bavi, izgleda, nije predvidio.

I što ćemo sad?

Rok za proširenje razreda je prošao 7. srpnja, a konačne liste upisa zaključene su 15. srpnja. Tu nešto već ne štima. Kako zatražiti proširenje ili dodatni razred zbog velikog interesa, ako liste još nisu zaključene i ne zna se koliki je interes?

Samo je jedna škola, poučena prethodnim iskustvima i na krilima proteklih godina, na vrijeme urgirala i zatražila proširenja. Sve ostale jednostavno nisu očekivale interes koji vlada ove godine. Ali tržište se promijenilo, programi su ostali isti, protekle dvije godine postalo je jasno da je traženiji bilo koji meštar i medicinska sestra nego srednjoškolac koji nakon četiri godine srednje škole zapravo nema ni zanimanje ni prakse. S druge strane, sustav je takav da se djeca s gimnazijskim diplomama slobodno mogu prijaviti za bilo koji fakultet, dok ovi ostali nemaju tu šansu, samo zato jer im škola nema općeniti, gimnazijski program, pa im nakon državne mature, unatoč položenim razinama i dodatnim predmetima, sustav ne daje mogućnost odabrati fakultet po želji. No to su već druge priče, vratimo se mi na osnovce koji grizu nokte do jeseni.

image

Upisne liste

Goran Sebelic/Cropix

- Nas desetak ima djecu koja su u prosjeku dobra i vrlodobra, imaju i određene afinitete, gimnazije ih ne zanimaju, pa su se prijavila na smjerove u Obrtničkoj i tehničkoj školi, poput automehaničara, vodoinstalatera, elektroinstalatera, kozmetičara i slično, te u Turističkoj i ugostiteljskoj školi za zanimanje kuhar ili konobar. I izvisili su, jer te smjerove su upisala djeca s visokim brojem bodova, koja ranijih godina nisu iskazivala interes za ta zanimanja, a dodatni razredi ili proširenje postojećih nisu predviđeni. Umiremo od straha, kad smo pogledali listu slobodnih mjesta, a na njoj tek par mjesta u gimnazijama, prestravili smo se. Što će im onda jesenski rok kad na njemu neće biti mjesta ni za koga?” - govore nam roditelji koji se straše početka nove školske godine i budućnosti svoje djece.

Ne(pred)vidljivost

Dubrovačko-neretvanska županija je osnivač srednjih škola, pa oni, obzirom na neke projekcije i statistike zapravo predlažu, u suradnji s ravnateljima škola i uz podršku Ministarstva, povećanje broja razreda ili proširenje postojećih. Ove su godine do 7. srpnja predložili tek jednu školu koja je iskazala interes za proširenjem razreda, navode iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

-Tijekom procesa planiranja strukture upisa u I. razred srednje škole Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač predložila je Ministarstvu 1294 slobodna mjesta za 1182 učenika koji su na području županije završavali 8. razred osnovne škole. Ministarstvo je u konačnoj odluci odobrilo 1319 slobodnih mjesta, dakle više i od prijedloga osnivača, odnosno 137 mjesta više od broja učenika 8. razreda. Također, nakon zaključavanja listi na dan 7. srpnja 2022. Ministarstvo je svim srednjim školama i osnivačima dalo mogućnost da u sustavu NISpuSŠ zatraže povećanje broja učenika u razrednim odjelima do 28, ako su škole uočile da „ispod crte“ ima još velik broj učenika kojima je određena škola i obrazovni program na prvom ili drugom mjestu prioriteta. Ističemo kako je od svih škola u Dubrovniku samo Gimnazija Dubrovnik iskoristila navedenu mogućnost te je broj učenika u razrednim odjelima opće i jezične gimnazije povećan do 28. Ostale srednje škole u Dubrovniku, kao ni osnivač, nisu zatražile povećanje broja učenika u razrednim odjelima, iako su imale navedenu mogućnost.” - kažu iz Ministarstva.

image

Ilustracija

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-15. srpnja su zaključane liste, i naš strah samo raste. Znamo da ravnatelji rade sve što mogu, i na njih je navala, ali ključ je da očito nitko, ni škole, ni županija ni Ministarstvo, nisu očekivali ovakav pomak u interesu, a trebali su, bar neki od njih. Ovo samo pokazuje da nam je obrazovni sustav u rasulu, loše postavljen. Zar su naša djeca s tricama i četvrticama manje vrijedna i kako za njih nema mjesta? Otkad su te ocjene postale sramota i zašto se svi roditelji koje ovo čeka moraju pripremiti na ogroman stres? ” - kažu roditelji neupisanih osmaša.

Tračak nade donosi ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina koji roditeljima neupisane djece poručuje da ne paničare.

Naći ćemo rješenje...

 - U pitanju su djeca, da je makar i jedno dijete problem je, a ovdje je u pitanju jako puno djece. Interes za zanimanjima u našoj školi je ogroman. Uvijek je velik, ali ove godine posebno. Hotelsko-turistički tehničar, komercijalist, kuhar, konobar i slastičar, sve je već upisano, ali toliko nam je djece ostalo ispod crte, moramo to riješiti. Molit ćemo za dodatni razred kombiniranog smjera kuhar-konobar-slastičar s 20 učenika. Nastala je panika koju potpuno razumijem, a morali bismo ustvari biti sretni da nam je tako veliki interes za deficitarnim zanimanjima. U svakom slučaju, spremni smo odgovoriti na ovoliki interes” - poručuje Perušina dodajući da će se pokušati dobiti odobrenje za isto ako i dalje na jesenskom roku bude postojala realna potreba odnosno jednak interes.

image

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina

Cropix/Cropix

Ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik Dinko Mandić također je već upoznat s ogromnim interesom za smjerove svoje škole, i to za sva tehnička i obrtnička zanimanja.

- Svjesni smo velikog interesa za obrtnička i tehnička zanimanja u Dubrovniku, da će ostati toliko djece neupisano koja su pod sve izbore stavila naša zanimanja, to nismo mogli ni predvidjeti. Doduše, još lani smo od Ministarstva zatražili otvaranje još smjera tehničar za računarstvo, logično, jer to je danas jako traženo, Županija je dala suglasnost, ali Ministarstvo nas je odbilo. Zašto – ne znam, spominjali su financiranje, ali eto, nisu odobrili. Mi ćemo pokušati, kad je već interes toliki, proširiti i dobiti odobrenje za povećanje za 2 odnosno 4 mjesta u svim našim zanimanjima, ovisno koliko već imamo učenika po razredima i smjerovima, jer neki su nam smjerovi kombinirani, pa smo dosta ograničeni.” - priča Mandić, ravnatelj jedne od očito najpopularnijih srednjih škola u Dubrovniku.

Županija sad mora smisliti na koji će način pomoći školama koje će, a sigurno hoće, tražiti povećanje razreda nakon što je onaj jedini za Ministarstvo već istekao, a da sva djeca, njih 35, prije početka nastave nađu svoja mjesta u učeničkim klupama. Čim nam odgovore imaju li rješenje, odgovor ćemo i objaviti.

image

Dinko Mandić, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Ostalo je u županiji još upisnih mjesta, što se slaže s brojkama koje nam je poslalo Ministarstvo o povećanjima, ali radi se o Metkoviću, Opuzenu, Pločama, Veloj Luci, Blatu i Korčuli, što je roditeljima djece iz naše priče u Dubrovniku, neprihvatljivo.

-Ta mjesta nemaju učeničke domove, nitko od nas nema rodbine ni u kojem od mjesta i gradova gdje ima mjesta u smjerovima koje naša djeca žele, a vjerujem da je u tim mjestima i gradovima učenicima lakše ako se upisuju u Dubrovniku, jer Dubrovnik ima tu mogućnost življenja u učeničkom domu. Nije samo to problem, oni su tek ugazili u 15. godinu, neki još i nisu, čini nam se prilično opasno baš pod svaku cijenu poslati dijete u drugo mjesto ili grad. Strpljivi smo, nadamo se da će i druge škole zatražiti povećanje razreda ili nove razrede, da imamo barem neku opciju, obratili smo se svima, nismo dobili konkretne odgovore...” - poručuju roditelji osmaša. Negoduju i što se djeca više po osnovnim školama ne anketiraju, nikoga, kažu nam, ne zanima pitati tu djecu što bi htjela raditi, postati, naučiti jednom kad završe osnovnu školu, koji su im afiniteti, na čemu bi se mogle temeljiti i neke projekcije koje bi iskoristili kad su u pitanju škole, smjerovi i interes. Na kraju, sve se lomi upravo preko najkrhkijih, dječjih leđa.

Lista slobodnih mjesta nakon ljetnog upisnog roka u Dubrovniku

Lista slobodnih upisnih mjesta u jesenskom roku izgleda ovako:

U Klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Dubrovniku ostala su 4 mjesta, u Dubrovačkoj privatnoj gimnaziji – jezičnoj gimnaziji ostalo je 1 mjesto te 1 mjesto u Gimnaziji Dubrovnik-Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji.

U Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića ostalo je slobodnih čak 49 mjesta koje očekuju popuniti u jesenskom roku i to za smjerove: Glazbenik-pripremno obrazovanje (2 g.) -10 mjesta, Glazbenik - pripremno obrazovanje -glazbenik - pjevač (2 g. ) - 3 mjesta; Glazbenik – program srednje škole (4 g.) - 20 mjesta; po 1 mjesto u smjerovima Glazbenik flautist, pjevač i klavirist, po 2 mjesta u smjerovima glazbenik – udaraljkaš, violinist i violončelist, 3 mjesta za Glazbenik – teorijski smjer te 4 mjesta za smjer Slikarski dizajner.

image

lista slobodnih upisnih mjesta nakon ljetnog roka

Dv
image

lista slobodnih upisnih mjesta nakon ljetnog roka

Dv
image

lista slobodnih upisnih mjesta nakon ljetnog roka

Dv

 

05. svibanj 2024 22:33