StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO TO PIJEMO?

Provjerili smo ima li otrovnih sokova i vode na dubrovačkom području, stručnjakinja govori: ‘Slučaj u Rijeci podsjeća me na jedan sličan slučaj u Zagrebu prije par godina...‘

Piše Bruno Lucić
7. studenog 2023. - 13:45

Slučaj navodnog trovanja mineralnom vodom u Rijeci digla je na noge cijelu Hrvatsku, tim više jer su se proširile poruke u kojima se primatelje upozorava kako je u prodaju puštena serija bočica koje su čišćene kiselinom i nakon toga nisu dovoljno adekvatno isprane.

image

Dr. sc. Ivana Ljevaković-Musladin, voditeljica Odjela za hranu u Službi za zdravstvenu ekologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo

Privatni arhiv

- Do mene je došla informacija iz pouzdanog izvora… postoje već dva trovanja kiselinom na gastro, ne kod nas, ali u našem gradu, ljudima su spaljeni želudci i jednjaci, i imat će strašne posljedice, nisu još sigurni da li netko truje boce ili je greška u proizvodnji. Upozorite djecu i druge bližnje, stoji u jednoj od poruka.

U međuvremenu je potvrđeno kako je u KBC-u Rijeka zaprimljena na bolnički odjel jedna osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka.

Voditeljica Odjela za hranu Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, doktorica znanosti Ivana Ljevaković-Musladin, otkriva je li dosad bilo slučajeva trovanja na krajnjem hrvatskom jugu.

- U trenutku pisanja ovog teksta Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije nije zaprimio službenu obavijest nadležnih institucija vezanu uz navedeni događaj. S obzirom da su u tijeku policijska istraga i službena kontrola od strane Sanitarne inspekcije nije moguće komentirati slučaj dok se ne utvrde sve činjenice i ne provede laboratorijska analiza predmetnih uzoraka. Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije zasad nije zaprimio uzorke inkriminirane vode na analizu. Dostupnost iste na našem području provjerit će Državni inspektorat kroz sustav sljedivosti hrane koji je obaveza svih subjekata u poslovanju s hranom, pojašnjava Ljevaković-Musladin.

Objasnila je u kojim slučajevima dolazi do ovakvih simptoma na koje se žale žrtve trovanja.

image
Thierry Zoccolan/Afp

- Do kemijskih ozljeda jednjaka i želuca dolazi uslijed gutanja nagrizajućih kemikalija, što je obično posljedica nesretnog slučaja. Najčešće se događa kada se nagrizajuća sredstva (sredstva za pranje, čišćenje i slično) neprimjereno čuvaju u ambalaži od sokova, vode i mineralne vode, stoga se zamijene za navedeno piće. Takve ozljede su moguće kako u vlastitom kućanstvu, tako i u ugostiteljskim objektima. Jedan takav slučaj se dogodio 2010. godine u kafiću u Zagrebu kad je gošća zadobila kemijske opekline jednjaka i želuca nakon konzumacije mineralne vode. Policijskom istragom je utvrđeno da uzrok kemijske ozljede nije bila mineralna voda već sredstvo za strojno pranje posuđa koje je osoblje kafića čuvalo u staklenoj boci mineralne vode te je greškom ta boca spremljena u hladnjak s ostalim bocama i poslužena nesretnoj gošća, prisjeća se stručnjakinja.

Dala je i savjete građanima kome se obratiti i kako se ponašati ukoliko primijete neke simptome nakon konzumacije jela ili pića.

image
/Shutterstock

- Upozorenje građanima jest da nikada nagrizajuća ili bilo koja druga kemijska sredstva ne čuvaju u ambalaži za hranu i piće. Ukoliko netko primijeti poteškoće poput boli, pečenja te nagona na povraćanje nakon konzumacije pića potrebno je hitno potražiti medicinsku pomoć. Prema našim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednjih dvadeset godina nije zabilježen niti jedan ovakav ili sličan slučaj povezan s konzumacijom bezalkolnih pića ili vode. Zasad naši građani nisu pokazali zabrinutost zbog nesretnog događaja, dodaje Ljevaković-Musladin.

25. lipanj 2024 10:55