StoryEditorOCM
Dubrovnik‘PARK&GO‘

Prometno redarstvo bacilo se na posao, otkrili koliko su vozača ‘obradovali‘ kaznom u Zagrebačkoj ulici zbog nepropisnog parkiranja

Piše Silvia Rudinović
7. lipnja 2022. - 19:03

Nakon niza prijava stanovnika Zagrebačke ulice o nepropisno parkiranim vozilima, Prometno redarstvo grada Dubrovnika provodi pojačan nadzor u ovoj zoni. Najprije su nekoliko dana na vozilima ostavljali pisana upozorenja, a potom krenuli i s kažnjavanjem. Za navedeni prekršaj propisana je kazna u iznosu 300 kuna. Od 1. do 5. lipnja, prometni redari evidentirali su 30 prekršaja nepropisnog parkiranja.

- Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka. Nadzorom su obuhvaćena sva područja gdje nije dozvoljeno parkiranje, uključujući i mjesta ispred garaža gdje se poduzimaju propisane radnje u cilju sankcioniranja prekršitelja neovisno o tome tko je vlasnik vozila – odgovaraju iz gradske uprave.

Dakle, ni vlasnik garaže ne bi smio parkirati ispred nje ukoliko se na taj način ugrožava sigurnost drugih sudionika u prometu. S obzirom na povećan broj taksi vozila u toj i ostalim ulicama oko povijesne jezgre, i prema njima se postupa jednako kao i prema svim drugim sudionicima u prometu. 

Inače, od početka 2022. godine, Odsjek za prometno redarstvo je evidentirao 2.471 prekršaj nepropisnog parkiranja. Najveći je pritisak na zone oko povijesne jezgre, ali i u Gružu. Prometni redari najčešće nadzor provode na najfrekventnijim ulicama nastojeći omogućiti odvijanje prometa sa što manje zastoja. Tako su u iznimno prometnoj Vukovarskoj ulici, gdje kronično nedostaje parkirališnih mjesta pa se automobili i motocikli zaustavljaju i na prometnicama, napisali 180 prekršaja. U Ulici Iva Vojnovića zabilježili su 138 prekršaja, na Obali pape Ivana Pavla II 279, Bana Josipa Jelačića 307 te na Obali Stjepana Radića čak 387 prekršaja.

01. lipanj 2024 19:45