StoryEditorOCM
DubrovnikZANIMLJIVI PROGRAMI I DOGAĐANJA

Proljetni mjeseci bili su puni aktivnosti, evo što su sve radili vrijedni štićenici Rine Mašere

Piše A.Ke.
23. travnja 2024. - 10:28

Uobičajeno su već godinama proljetni mjeseci puni događanja u udruzi Rina Mašera. O aktivnostima nam je više ispričao predsjednik Udruge gospar Petar Baničević.

Ovogodišnje sunčano proljetno razdoblje osobito je pogodovalo radovima u vrtovima i stakleniku. Korisnici programa poludnevnog boravka zajedno sa djelatnicama i volonterima danima su okopavali i gnojili prostrane vrtove, sortirali sadnice, sijali sjemenje salate, graška, boba, blitve, kupusa raštike, pomadora i začinskog bilja. Loza i agrumi su obrezani, preuređena je radionica za keramiku, temeljito sređena montažna kućica, a mace, kućne ljubimice sviju, izmještene su u novu nastambu iza staklenika.

image

Rina Mašera

Udruga Rina Mašera/

Posebno je sa radošću u Udruzi, ali i u čitavom Gradu dočekan pred Uskršnji humanitarni koncert duhovne glazbe našeg poznatog tenora S.G. Markosa održan 24.03. u crkvi Sv. Mihajla pod pokroviteljstvom Biskupije Dubrovačke. Kao i prethodne godine tako su i ove naši članovi pri kraju programa zaplevali zajedno sa glazbenikom na zadovoljstvo i pljesak prisutnih vjernika.

Zahvaljujuć donaciji "Dubrovačke trpeze", koja je protekle jeseni održana u korist udruge Rina Mašera tiskali smo početkom ove godine priručnik "Vodič kroz prava osoba s intelektualnim teškoćama u sustavu socijalne skrbi". Priručnik je od neprocjenjive koristi za osobe s invaliditetom, a podjeljen je njihovim roditeljima, udrugama osoba s invaliditetom Grada Dubrovnika i našeg Nacionalnog saveza, te socijalnim radnicima koji djeluju u sustavu socijalne skrbi Grada. U njemu su na jednom mjestu objedinjena najbitnija prava osoba s invaliditeto iz 3 zakona: Zakona o socijalnoj skrbi i dva novo usvojena zakona Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o inkluzivnom dodatku. Autorica ovog vrijednog izdanja je izvrsna poznavateljica invalidske problematike, dugogodišnja voditeljica pravne službe matičnog nam Ministarstva i donedavna pomoćnica Pučke pravobraniteljice gđa Nikica Franić, dipl.iuc.

Uz tiskanje Priručnika obavili smo i reprint Informativnog letka udruge sa informacijama o udruzi, sadržaju kreativnih, edukaciskih i radno-okupaciskih radionica, te posebno naglasili da intelektualne teškoće nisu OBOLJENJE koje se tretira ljekovima i terapijom već STANJE osobe uzrokovano nizom etioloških čimbenika, čije stanje se godinama pogoršava a ne obratno, što uvažavaju stručne komisije koje procjenjuju stupanj invaliditeta naše populacije bitan za ostvarivanje njihovih prava iz sustava socijalne skrbi.

Tijekom mjeseca travnja korisnike, djelatnike i roditelje je posebno obradovala posjeta reportera HTV-a i objavljena emisija o udruzi u emisiji Pozitivno u Nedjelju 15.04. Mada sažeta i kratka emisija je znalački obuhvatila najznačajnije aktivnosti, prikazala panoramu prostranih i obrađenih vrtova sa staklenikom, te objavila izjave zadovoljnih korisnika i djelatnika.

image

Rina Mašera

Udruga Rina Mašera/

Protekli tjedan je bio zanimljiv i za šesteročlanu sportsku ekipu udruge, koja je uz dva djelatnika sudjelovala na dvodnevnim sportskim igrama za osobe s invaliditetom u Sportskom centru Igalo u Herceg Novom takmičeći se u nekoliko njima prilagođenih sportskih disciplina, a sve uz druženje i sklapanje poznanstava sa vršnjacima iz 25 prisutnih ekipa.

Od posebnog značaja je bilo i sudjelovanje druge grupa korisnika i djelatnika na Konferenciji o pristupačnom turizmu za osobe s invaliditetom u subotu 20.04.u Projektu Lokrum 03, čiji nositelj je suradnička udruga Poseban prijatelj, a uz učešće visokih gostiju gđe Nade Zrinušić ravnateljice uprave matičnog nam Ministarstva i gdina Daria Jurišić novoizabranog pravobranitelja osoba s invaliditetom RH. I dok su naši djelatnici učestvovali u radu Konferencije korisnici su učestvovali u interaktivnoj radionici izrade sapuna stječući još jedno koridno znanje.

Već slijedeći četvrtak slijedi sudjelovanje na trodnevnom međunarodnom sportskom takmičenju osoba s invaliditetom u Mostaru, takmičenju na kojem su naši članovi učestvovali i protekle godine uz puno lijepih utisaka i nekoliko osvojenih medalja.

Kako što se može uočiti iz ovog našeg izlaganja sva navedena događanja pridonose uključivanju naših članova i korisnika u javni život Grada i šire društvene zajednice, što je od bitnog značaja za stjecanje njihova samopouzdanja i osjećaja ravnopravnosti. Medijsko praćenje ovakovih aktivnosti je značajan doprinos uključivanju osoba s invaliditetom u život lokalne i šire društvene zajednice. Sa zadovoljstvom možemo ustvrditi da Dubrovački mediji permanentno daju podršku ovim procesima.

08. svibanj 2024 22:50