StoryEditorOCM
DubrovnikSTUDENTI I ČETVRTI VAL PANDEMIJE

Premda studenti u metropoli moraju posjedovati COVID- potvrde, dubrovački su studenti pošteđeni te obveze. Do kada?

Piše Ahmet Kalajdžić
21. prosinca 2021. - 19:31

Nakon najnovije odluke dijela fakulteta najvećeg hrvatskog sveučilišta, onog u Zagrebu, kako studenti moraju posjedovati COVID- potvrdu, pokušali smo doznati kakva je aktualna situacija glede navedenih potvrda na Sveučilištu u Dubrovniku. Iz sadržaja službeno dobivenog odgovora može se zaključiti kako domicilni studenti mogu odahnuti:

-Na Sveučilištu u Dubrovniku studenti nisu obavezni imati niti predočiti COVID- potvrde kako bi prisustvovali nastavi. Naša komparativna prednost je rad u malim skupinama koji je važan za kvalitetu nastave, a bitno olakšava i organizaciju tijekom trajanja pandemije COVID-a. Studijske grupe su manje, a prostora ima dovoljno s obzirom na nekoliko sveučilišnih zgrada, tako da bez poteškoća možemo osigurati održavanje propisanih epidemioloških mjera. Stoga, za sada nije u planu uvođenje COVID- potvrda za studente- odgovor je Sveučilišta u Dubrovniku kojeg potpisuje glasnogovornik Mislav Čimić.

Inače, prema Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. studenog 2021. godine,

Nastavno i nenastavno osoblje, odnosno svi zaposlenici Sveučilišta od 16. studenog ove godine moraju predočiti EU- digitalne COVID- potvrde ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju (o čemu postoji odgovarajuća odluka). Dubrovačko Sveučilište u svojoj kadrovskoj evidenciji ima sve podatke o COVID- potvrdama onih koji su cijepljeni ili su tu bolest preboljeli, a svi ostali zaposlenici se moraju testirati dva puta tjedno u razmaku od najmanje dva radna dana kako bi mogli dolaziti na posao uz predočenje negativnog testa. Recimo i to kako, prema podacima koje smo dobili u Sveučilištu u Dubrovniku, samo 15 posto zaposlenika nema COVID- potvrdu te se moraju testirati, a dokaze o testiranju provjeravaju zaposlenici na recepcijama sveučilišnih zgrada. Naravno, testiranje se obavlja u ovlaštenim institucijama s popisa objavljenog na stranicama Civilne zaštite a troškovi testiranja bit će refundirani nakon što Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH našem Sveučilištu dostavi financijska sredstva.

Istaknimo na kraju kako je, prema odgovoru Sveučilištu u Dubrovniku, nastava u toj visokoškolskoj instituciji od samog početka ove akademske godine organizirana i izvodi se u skladu sa smjernicama, preporukama i uputama mjerodavnih odnosno Nacionalnog i Županijskog stožera Civilne zaštite te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH:

-Na sreću, nije bilo većih izostanaka, čemu su zasigurno pridonijele epidemiološke mjere i njihovo pridržavanje. Tek su pojedini studiji u kraćim razdobljima bili prebačeni online, no promatrajući ukupno, nastava se na Sveučilištu u Dubrovniku za sada nesmetano odvija uživo i nadamo se da će se tako i nastaviti- završni je dio odgovora glasnogovornika Sveučilišta u Dubrovniku Mislava Čimića.

23. travanj 2024 14:33