StoryEditorOCM
DubrovnikSvi opleli po povjerenici za ravnopravnost spolova oko nastupa Ivice Roka

Potrebica poručio: ‘Svakome se može omaknuti, nećemo sad biti veliki moralisti.‘ Vićan povjerenicu zbog pisma nazvao licemjerom, Capor podsjetio na Vićanove ‘ljubavne ponude‘

Piše DV
12. srpnja 2023. - 10:21

-Nakon tri opomene ide udaljavanje sa sjednice Gradskog vijeća. U zadnjih 6 godina otkad sam ja predsjednik Gradskog vijeća, imao sam samo jednu situaciju u kojemu dajem opomene prije nego vijećnik mora izaći sa sjednice. Nažalost ne postoji preventivno uklanjanje vijećnika zbog primjerica korištenje alkohola i droge, poražavajuće je da to uopće piše u Poslovniku. Odmah ističem, neće na vratima gradske vijećnice biti osoba s alkotestom pa će nas 21 puhat. Nećemo radit komediju od GV, mogla se ova situacija dogoditi jednom i nikad više. I vjerujem da za takvo nešto neće biti potrebe i moramo za to imati uporište u poslovniku. Upoznati ste, u medijima je objavljeno pismo povjerenice za ravnopravnost spolova koja mi se obratila usred teme koju je otvorio kolega vijećnik. Sa svoje pozicije osudila je poticanje takve teme. Zauzeli smo jasan stav o sadržaju te teme, smatramo da je neprihvatljiva. Pravo govora i pravo da svatko od vas iznese ono što smatra iznijeti je vaše pravo, građani imaju pravo čuti i ono što ne smatramo društvenom normom. Kad se prijeđe okvir kao predsjednik GV ću na to odgovoriti, ali nikad neću cenzurirati vaše pravo da otvorite neku temu. Pozivam vas da bez prevelike rasprave, pogotovo ne prozivajući kolegu jer svakome se može omaknut, da mi ne bi bili veliki moralisti, da raspravljamo o načelnim stvarima a ne pojedinačno jer kolega vijećnik me osobno nazvao i putem medija se ispričao."-  rekao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

image

Specijal DV Dubrovnik, 16.06.2021. Marko Potrebica izabrani predsjednik Graskog vijeca. Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix

SDP-ova Anita Bonačić Obradović dodala je da je sve što je navela pravobraniteljica je apsolutno točno.

-Zanima me samo jesu li bile potrebne 22. sjednice i pismo pravobraniteljice, da se upozori na diskurs u vijećnici. Predložena izmjena dopušta predsjedniku Gradskog vijeća da sam, subjektivno, procijeni je li netko pod utjecajem droga ili alkohola."

-Nikakve cenzure ni zabrane govora neće biti dok sam ja Predsjednik, volio bih da ste vi kao čelnica SDP-a barem jednim dijelom to prepoznali. Pa neću ja gurati alkotest vijećnicima. Etički kodeks je usvojen, ali danas je tema poslovnik."-odgovorio je Potrebica.

image

Anita Bonačić Obradović

Grad Dubrovnik/

Krešimir Marković replicirao je Bonačić Obradović pitajući je može li objasniti oblokavanje i pjevanje raznih pjesama, no Potrebica ga je zaustavio podsjećajući da ne govorimo o etičkom kodeksu nego o poslovniku.

-Osobno mislim da je žalostan dan za Gradsko vijeće, tužno je da postoji potreba za ovakvim izmjenama i dopunama Poslovnika- rekao je DDS-ov Jasmin Deraković. A za riječ se potom javio i DDS-ov Pero Vićan.

image

 Pero Vićan

Bozo Radic/Cropix

-Moram primijetiti užasno licemjernost pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. predlažem da Vijeće danas oko izmjena Poslovnika postavi njoj pitanje, koliko je ovakvih dopisa uputila u Sabor vezano za neprimjereno ponašanje? Broj dva, sama činjenica zašto je donesen zakon o ravnopravnosti spolova - zato što je praksa, koliko mislite da posto žena sjedi u gradskom vijeću, Županijskoj skupštini, Saboru? Ali nije uputila dopis državnom odvjetništvu pa oni uredno sankcioniraju sve stranke kaznama koji na svojim listama imaju veći broj žena nego muškaraca. Nije za to zakon donesen jer su muškarci bili zaknitu. Predsjednik Gradskog vijeća nema nikakve faraonske ovlasti, nesmotrenost i neprimjeren istup kolege Ivice Roka je ponukao ovu licemjernu osobu za dopis Vijeću. Nek napravi analizu u svim tijelima postotka žena, a ja sad najavljujem za dvije godine lista DDS-a će izgledati tako da će je nositi jedan muškarac i bit će 20 žena iza njega- dodao je Vićan.

-Ono na što povjerenica upozorava nije valjano adresirano kad se radi o nasilju prema ženama, to nije ušlo u ovu točku, ova se točka bavi drugim tipom prekršaja. Licemjerni smo i slijepi na primjerice ljubavne ponude koje smo čuli od Vićana prema meni, a koje ulaze u seksualno i verbalno nasilje. Ukoliko se radi o prostaku u vlastitim redovima, na to žmirimo!"- rekao je Capor.

01. svibanj 2024 12:50