StoryEditorOCM
DubrovnikOPORBENI VIJEĆNICI NAPUSTILI SJEDNICU: ‘OVO JE SUMRAK DEMOKRACIJE‘

‘Poslovnik je izrađen po mjeri župana, kako bi se na minimum smanjila mogućnost postavljanja njemu neugodnih pitanja‘

Piše DV
19. listopada 2023. - 12:18

Županijsku skupštinu, njezinu 16. sjednicu, nakon rasprave o 5. točki, odnosno izmjenama Poslovnika skupštine, napustili su oporbeni vijećnici. Smatraju da se novim Poslovnikom značajno smanjuju njihova prava na raspravu i postavljanje pitanja. O svemu se oglasio MOST, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Zajedno s ostalim oporbenim vijećnicima, napustili smo 16. sjednicu Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije u trenutku kad je predsjednica zaključila raspravu kod 5. točke Dnevnog reda – Prijedloga poslovnika Skupštine.

- Vladajuća većina usvojila je Prijedlog koji je jedan od najrestriktivnijih poslovnika u Hrvatskoj, kada je riječ o pravima vijećnika. Vrijeme trajanja rasprava, broj rasprava po vijećniku, broj i vrijeme trajanja vijećničkih pitanja drastično su smanjeni. Poslovnik je izrađen po mjeri župana kako bi se na minimum smanjila mogućnost postavljanja njemu neugodnih pitanja i u potpunosti umanjila mogućnost rasprave o aktima koje župan predlaže Skupštini - stoji u priopćenju.

- Sam postupak formiranja prijedloga bio je potpuno nedemokratski i neuljudan. Tijekom rasprave utvrđeno je da je Prijedlog Poslovnika izrađen suprotno Statutu i do danas važećem Poslovniku. Izrađivač i podnositelj Prijedloga je Skupštinski odbor za Statut i Poslovnik, čija je članica i oporbena vijećnica. Ni u jednom trenutku pripreme Prijedloga vijećnica nije bila upoznata sa sadržajem Prijedloga, što implicira da je Prijedlog konstruiran i pisan u Uredu župana i da je stvarni predlagatelj toga akta upravo župan.

- Putem amandmana koje je izradio i predstavio Ivica Dajak, pokušali smo olabaviti pojedine restrikcije te popraviti određene tehničke nedostatke i nedorečenosti. Vladajući su odbili sve amandmane, čak i ondje gdje su se stručni djelatnici Ureda župana složili da bi određene odredbe mogle stvoriti nedorečenost.

- Tijekom rasprave bila je uočljiva nelagoda predsjednice Skupštine, što implicira da ni koalicijski partner (DDS) nije zadovoljan Prijedlogom i cijelim procesom izrade i donošenja toga akta, ali im to nije bio dovoljan razlog za razvrgnuće koalicije i napuštanje vlasti.

- U raspravi smo mogli čuti i opservacije HDZ-ovih vijećnika da im 51 % vlasti daje odriješene ruke da čine što im volja te da onih 75 % stanovnika županije koji nisu izašli na izbore ili koji nisu njima dali glas nema pravo postavljati pitanja županu ili propitivati i raspravljati o radu županijske Uprave. Sumrak demokracije.

- Na sreću, ostaje nam dovoljno dopuštenih demokratskih alata u borbi za transparentniji, objektivniji, ažurniji, svrhovitiji i učinkovitiji rad Skupštine i županijske Uprave na čelu sa županom - zaključuju u priopćenju.

03. svibanj 2024 12:59