StoryEditorOCM
DubrovnikSUŠA NE POPUŠTA

Porasla dnevna potrošnja: raspitali smo se u Vodovodu treba li se bojati nestašice vode i štediti na polijevanju đardina?

Piše Gabrijela Bijelić
8. kolovoza 2022. - 21:36

Unatoč višetjednoj suši i ekstremno visokim temperaturama zraka, u Dubrovniku nema straha od žeđi, a zbog nestašice vode ne moraju brinuti vlasnici đardina jer se ne očekuju ni nestašice vode za zalijevanje. Potvrđuju nam to iz Vodovoda Dubrovnik i nude usporedne podatke za potrošnju vode u toplijem i hladnijem dijelu godine:

- Kad je u pitanju potrošnja vode, s najizdašnijeg dubrovačkog izvorišta Ombla, odakle se napaja velika većina Dubrovnika, zimi se zahvaća oko 13 tisuća kubičnih metara dnevno, dok ljetni maksimum iznosi 28 tisuća metara četvornih po danu – istaknuo je glasnogovornik Vodovoda Duborvnik Tihomir Matić.

image

Upravna zgrada Vodovoda Dubrovnik

Ponudio je i ohrabrujuće vijesti za ostatak razdoblja bez oborina:

- Bez obzira na trenutačno sušno razdoblje izvorišta na području koje uslužuje Vodovod Dubrovnik još uvijek su generalno gledajući zadovoljavajuće izdašnosti te i dalje uspješno pokrivaju potrebe za vodoopskrbom stanovnika i posjetitelja na širem dubrovačkom području. Kako je bilo i predviđeno, na određenim dijelovima događaju se povremene pojave problema s izdašnosti manjih izvorišta, što je redovna pojava za koju je sustav i projektiran te se uspješno rješava aktivacijom drugih izvorišta. Stoga i dalje ne očekujemo probleme u segmentu zahvaćanja vode i opskrbe pitkom vodom, a samim time ni redukcije vode, za koje moramo istaknuti da ih Vodovod Dubrovnik nikada nije ni morao uvoditi – ustvrdio je Matić koji je već potvrdio kako je hidrološka situacija na širem dubrovačkom području, na sreću takva, da se ne treba bojati redukcija, kakve je ovog ljeta iskusila Istra.

Na upit iz kojih se sve vrela i koliko obilno opskrbljuje građanstvo i brojni turisti na dubrovačkom području u srcu sezone, glasnogovornik Vodovoda odgovara:

image
Tonci Plazibat/Cropix

- Najveći dio Dubrovnika, točnije područje od Lozice do Zlatnog potoka, vodu dobiva s izvorišta Ombla, dok se područje od Vrbice do Brsečina i Elafita opskrbljuje s izvorišta Palata. Župa dubrovačka većinu vode kroz godinu dobiva s izvorišta Duboka Ljuta, ali veći dio godine koristi se i izvorište Vrelo koje standardno pada na minimum u ljetnom periodu, obično oko 15. srpnja, tj. isključivo je sezonalnog tipa i stoga se koristi samo dok je njegova izdašnost dostatna za normalnu opskrbu pitkom vodom tih područja. Vodoopskrbni sustav je projektiran na način da se nakon toga i taj dio područja opskrbljuje pitkom vodom s izvorišta Duboka ljuta – objasnio je Tihomir Matić.

Dodao je kako se područje Stona opskrbljuje s izvorišta Studenac, s tim da je učestala pojava da u ljetnim mjesecima ponešto opada njegova izdašnost te je sustav projektiran tako da se potrebne dodatne količine vode nadoknađuju s izvorišta Oko.

- Ostala izvorišta na području kojim upravlja Vodovod Dubrovnik su Žuljana, s koje se opskrbljuje područje istoimenog naselja te Nereze odakle se opskrbljuje Slano – dodao je Matić.

 

 

 

 

30. travanj 2024 18:32