StoryEditorOCM
DubrovnikPRIPREME U TIJEKU |

POČINJE IZGRADNJA NOVOG DOMA UMIROVLJENIKA U DUBROVNIKU Što vatrogasci rade u šumi iako nema požara?

Piše Vlaho Car
25. srpnja 2020. - 07:23
Napokon, u Dubrovniku započinje izgradnja novog doma za starije u blizini Opće bolnice na Medarevu! Za Dubrovački vjesnik potvrdio nam je to gradonačelnik Mato Franković koji početak konkretnih građevinskih radova očekuje u njegovom mandatu već sljedeće godine. Prvi su na lokaciju izašli Dubrovački vatrogasci koji već danima raščišćavaju teren oko nedovršene i propale građevine započete 1990. kako bi se omogućilo ispitivanje terena i druge pripremne radnje za potrebe izrade građevinske dozvole.

- Izgradnju doma najavili smo prije dvije godine i sada krećemo u njenu realizaciju, kaže gradonačelnik. Usporedo s tim radimo na konačnoj realizaciji i skorom otvaranju Doma za starije u bivšem hotelu Gruž koji je kapaciteta za četrdeset korisnika. Cilj nam je, kada oba doma budu u funkciji, imati zajedničku upravu i objedinjene sve službe koje bi se brinule za naše najstarije sugrađane.

BIT ĆE NAJVEĆI

Novi dom kod bolnice prostirao bi se na parceli od gotovo 13 tisuća metara četvornih, a ukupna iskorištena površina bila bi veća od 11 tisuća kvadrata. U objektu koji je podijeljen u tri povezane cjeline na sedam etaža bilo bi smješteno 207 stalnih korisnika u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. Time bi ovo bio najveći dom na našem području sa svim najvećim standardima za smještaj starijih osoba.

image
Dom umirovljenika kod bolnice
Grad Dubrovnik


- Pored stalnih korisnika u domu predviđamo mogućnost dnevnog odmora za 75 korisnika koji bi mogli doći ujutro, a naveče poći svojim kućama, ističe Franković.

Stariji sugrađani tu bi se mogli tijekom dana zabaviti, jesti, odmoriti, ako treba poći liječniku, "ubiti vrijeme" sa svojim društvom, i uveče poć doma. Ovakav način brige o starijim osobama pokazao se jako dobar na mnogim mjestima, a korisnici i njihovi skrbnici o dnevnom odmoru i ovakvom načinu skrbi imaju samo riječi hvale.

Projekt novog Doma za starije, po narudžbi Grada Dubrovnika, izradio je Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, arhitekti izv. prof. Tin Sven Franić, izv. prof Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško. Posebnu kvalitetu Doma čine krovni vrtovi i terase orijentirane na južnu stranu, te brojni sadržaji poput restorana, liječničke ordinacije, prostori za fizikalnu terapiju, knjižnice, kafe bar i drugim sadržajima za dnevno korištenje, razne društvene aktivnosti i odmor. Isto tako u sklopu Doma predviđen je prostor za parkiranje 70 vozila.

- U projektu se posebno vodilo računa o zelenim površinama i šetnicama, ističe Mato Franković. Više od 50 posto ukupne površine parcele, gotovo 7 tisuća kvadrata ostavljeno je kao zelena površina, a posebno su predviđene šetnice za korisnike. Lokacija Doma je od ranije predviđena u svim prostornim planovima i smatram kako je odlično odabrana s obzirom na blizinu bolnicu i okoliš koji je okružuje.

image
Dom umirovljenika kod bolnice
Grad Dubrovnik


PROZOR PREMA SUNCU

Cijeli dom bit će podijeljen u nekoliko cjelina s obzirom na traženje korisnika, od onih pokretnih, ležećih ili pak dementnih kojima je potrebna posebna skrb i zaštita. Sve sobe su okrenute prema istoku ili zapadu, prema osunčanim dijelovima tijekom većeg dijela dana.

- Cijena izgradnje novog Doma prema gruboj procijeni trebala bi biti oko 100 milijuna kuna koje Grad Dubrovnik u ovom trenutku nema, kaže Franković. Prava cijena moći će se znati tek nakon dobivanja građevinske dozvole. Međutim, uvjereni smo kako ćemo veći dio sredstava moći dobiti iz Europskih fondova namijenjenih za ove svrhe.

Nedostatak mjesta za osobe starije životne dobi veliki je, po mnogima i najveći problem ne samo Dubrovnika, nego i cijelog našeg područja. Dom ispod stare bolnice izgrađen je prije pola stoljeća te uz Domus Christi i Thermotherapiju u Mokošici može tek djelomično zadovoljiti sve potrebe za smještajem starijih osoba. Poznato je kako građani Dubrovnika na smještaj u Dom čekaju po nekoliko godina, te su tako mnogi svoje staračke dane odlučili provesti u domovima na Grudi, Korčuli, Pločama, Neumu, Ravnome pa čak i Zagrebu. Mnogi se pitaju zar se u Dubrovniku, po mnogima najbogatijem gradu u Hrvatskoj, na izgradnju Doma za starije trebalo čekati punih pedeset godina.

image
Dom umirovljenika kod bolnice
Vlaho Car


Teško je izbrojiti koliko se kvadrata novih stanova, apartmana, hotela i trgovačkih centara izgradi svake godine, a novih građevina za, kako bi rekli "opće dobro", već desetljećima nema, osim u planovima. Istina, obnovilo se gotovo sve srušeno u ratu i dotrajalo od zuba vremena, nadogradile su se i otvorile nove škole i vrtići, studentski dom i sveučilište, ali novih objekata, potrebnih za normalan život i komfor građana, naprosto nema. Je li Dom za starije na Medarevu početak novog doba u Dubrovniku u kojem će gradnja objekata za opći interes biti ispred privatnog? Hoće li se nakon Doma za starije krenuti u izgradnju prijeko potrebnih javnih garaža po gradu, nove sportske dvorane, igrališta u Lapadu, iznalaženju prometnih rješenja za zagušene dubrovačke prometnice, itd. itd. Samo da ne budemo opet čekali pola stoljeća.
18. travanj 2024 09:37