Počele su dozrijevati nespole, starinsko voće koje se ili voli ili ne voli. Poznata je još i kao nešpola ili japanska mušmula. Najveći svjetski proizvođač nespola je Kina, a Španjolska je najveći izvoznik plodova. Nespola je podrijetlom iz južnog dijela Kine, gdje se uzgaja više od 2000 godina.
Često se nalazi u mediteranskim vrtovima, pa tako i u našima. Plod nespole je sladak i mekan, s velikom košticom. Ovih se dana prodaje po 4.5 eura za kilogram. Njezino stablo može narasti do 10 metara u visinu, ali n ajčešće je to 3 do 4 metra.
U Dubrovniku se od davnina pravi liker od nespola, stari dubrovački liker čiji vam recept donosimo: kilo nespola operite, zarežite nožem na par mjesta i stavite ih u staklenku. Prekrijte ih s kilo cukara, poklopite staklenku i stavite u vrt ili na balkon izravno na sunce. Tako trebaju odstojati 35 do 40 dana. Promiješajte ih svakih pet dana da se cukar rastopi.
Nakon 40 dana ulijte u staklenku litru domaće rakije loze. Poklopite i neka sve skupa stoji u staklenci još najmanje 5 dana. Tada ga možete procijediti kroz gazu i ohladiti. Božanstveni liker je spreman za nazdraviti! Ima uistinu posebnu aromu, koja podsjeća na marcipan, a nije ga teško pripremiti.