StoryEditorOCM
DubrovnikTUŽNO SJEĆANJE

Peta obljetnica tragedije: na današnji dan živote su u utrobi HE Plat izgubili Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak

Piše DV
10. siječnja 2024. - 09:17

Na današnji dan prije točno pet godina, 10. siječnja 2019., u požaru unutar postrojenja Hidroelektrane Plat život su izgubila trojica zaposlenika pogona, Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak.

Sudski postupak za utvrđivanje odgovornosti za tragediju još je u tijeku.  Na optuženičkoj klupi su Mato Mišković kao tadašnji direktor HE Dubrovnik te Željko Starman i Nikola Rukavina kao rukovoditelji HEP Proizvodnje koja se tereti i za povredu dužnosti. Ptred tribunaklom su i i stručni suradnici na projektu rekonstrukcije objekta Ivica Nujić i Miljenko Vučić. Šestooptuženi je HEP proizvodnja.

image

Sudski kazneni postupak za tragediju u Hidroelektrani Dubrovnik počeo je u veljači 2023.

Tonci Plazibat/Cropix

Na teret im se stavlja teško djelo protiv opće sigurnosti, a pod optužbom su da su nelegalnim postupanjem prouzročili opasnost po život ljudi i imovine, što je rezultiralo pogibijom trojice zaposlenika HE Dubrovnik i velikom materijalnom štetom.

Optužnica uključuje i nadzornike zahvata na rekonstrukciji HE Plat Ivicu Nujića i Miljenka Vučića zbog sumnje da nisu poštovali pripise pri gradnji.

Na posljednjem ročištu iz listopada prošle godine svi optuženi su ponovno odbacili krivnju za nesretni događaj.

Dio branitelja optuženih, ali i odvjetnici obitelji poginulih radnika Hidroelektrane smatraju da bi na optuženičkoj klupi trebali naći još neki akteri, a misle da je krivica za tragediju i na nekim od svjedoka iz postupka.

Novo ročište je zakazano za drugu polovicu siječnja, preciznije od 23. do 26. siječnja 2024. godine kad bi iskaz trebao dati i donedavni predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, te bivši direktor HE Dubrovnik Ivo Miletić.

27. travanj 2024 20:25