StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021|

PERO VIĆAN: Jesu li me birači zaboravili nakon četiri godine? Vi ste jedan smiješan novinar koji postavlja ovako čudno pitanje!

Piše Anton Hauswitschka
11. ožujka 2021. - 08:47

Bivši dogradonačelnik i gradski vijećnik Pero Vićan, osnivač i predsjednik Dubrovačkog demokratskog sabora kandidirao se za gradonačelnika Dubrovnika na predstojećim svibanjskim lokalnim izborima nakon što mu je na prošlim izborima zakonski bila zabranjena kandidatura. Razgovarali smo o odnosima njegova DDS-a sa vladajućim HDZ-om i drugim političkim strankama koje participiraju u radu Gradskog vijeća, aktualnostima oko prostornih planova te situaciji u gradu kojim želi upravljati.

 

Četiri godine zbog sudske presude niste bili 'vidljivi' na gradskoj političkoj sceni. Ne mislite li da su vas birači zaboravili i jeste li u DDS-u možda razmišljali o nekom drugom kandidatu za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima?

Gospodine Hauswitschka, Vaš stav da ja protekle četiri godine nisam bio, kako vi spekulirate „vidljiv“, je potpuno pogrešan.Vi ste jedan smiješan novinar koji postavlja ovako čudno pitanje. Jesu li me birači zaboravili? Vi kao da zastupate neku drugu političku stranku, koja će ukrstiti koplja na ovim izborima s Perom Vićanom i DDS-om. Možda su to i neke Vaše osobne opservacije, da ne kažem frustracije. Pitate me jesam li razmišljao o nekom drugom kandidatu, pa gospodine Hauswitchka, Vi zaboravljate da je DDS, a naravno s njime i Pero Vićan, 20 godina u kontinuitetu na političkoj sceni Grada i Županije.

image
Pero Vićan, kandidat Dubrovačkog demokratskog centra za gradonačelnika Dubrovnika
Tonci Plazibat/Cropix

Mi smo politička stranka, imamo svoja tijela i organe i oni donose konačnu odluku tko će biti kandidat za koju funkciju na izborima.

Smatrate li da Vi i Andro Vlahušić, s obzirom da iza sebe imate osuđujuće pravomoćne presude, bez obzira na njihovu pozadinu, imate moralno pravo kandidirati se za gradonačelnika?

Vi i u ovom pitanju insinuirate i spominjete razloge zašto se ja nisam mogao kandidirati 2017. na neku lokalnu funkciju. Gospodine Hauswitchka, zakon po kojemu se ja nisam mogao natjecati, primjer je diskriminirajućeg, selektivnog i nepoštenog zakona, što je sramotno. Vi kao istraživački novinar, umjesto da ste u protekle 4 godine kritizirali odredbe tog zakona, kao da likujete.

Zamislite gluposti i apsurdnosti, da smo se mi mogli natjecati za Europski parlament, Sabor RH ili, pazite čuda, za predsjednika RH, a nismo se mogli za člana Gradskog vijeća ili neku drugu lokalnu funkciju. Apsurdnost Vašeg pitanja je u njegovom drugom dijelu, gdje govorite o nekom moralnom pravu. Uvjetna osuda i rok totalne rehabilitacije za izmišljenu aferu je davno završen, a Vi i dalje o tome k'o Maksim po diviziji.

Nedavno ste izjavili da je HDZ 'odbacio' DDS kao koalicijskog partnera u vladajućoj koaliciji i nedvosmisleno ste, javno prozivajući direktora gradske tvrtke Sanitat, uputili kritike na račun drugog HDZ-ovog koalicijskog partnera, Dubrovačke stranke. Kakva je razlika između direktora Sanitata Tomislava Tabaka i direktora Vodovoda, Lukše Matušića, jednog od Vaših najbližih stranačkih suradnika?

Svako pitanje Vaše, pa i ovo, opterećeno je nekim Vašim, meni nerazumljivim stavovima i mišljenjima. U kakvu vezu Vi dovodite činjenicu, golu istinu, da je HDZ pun sebe, ne odbacio, nego mršnuo DDS-a iz koalicije? Ja ne prozivam direktora gradske tvrtke Sanitat, nego govorim samo činjenice i sad ću ih još jedan put ponoviti. Površine na kojima javno trgovačko društvo Sanitat radi i posluje su vlasništvo građana Grada. Tu se ne stvara nikakva nova vrijednost, niti je to bilo kakvo poduzetništvo, gospodarstvo ni ekononomija.

image
.
Tonci Plazibat/Cropix

Poručujem ovom prilikom građanima grada Dubrovnika, da će im parking biti besplatan.Dakle, naplata parkinga ne donosi nikakve nove vrijednosti, dok će s druge strane, realizacija Aglomeracije Dubrovnik značajno poboljšati život svih građana na širem području Grada. Investicija vrijedna 880 milijuna kuna valjda je dovoljan argument koji govori o radu gosodina Matušića u nepune četiri godine na čelu Vodovoda Dubrovnik. Ako mislite drugačije, ja Vam tu ne mogu pomoći.

Ja ću kao gradonačelnik to provesti da pokažem kako se upravlja javnim resursima. Neće pojedinci hodati ulicama Grada i maltretirati građane zbog parkiranja. Čiji je kadar gospodin Tabak, ne interesira me. A još manje njegova stranka. On i predsjednik njegove stranke su klasični gradski politički uhljebi. Pa je li moguće da Vi uspoređujete direktora javnog poduzeća Vodovod i Sanitat? Ne govorim o ljudima, nego o tim trgovačkim društvima. To nije vrijedno bilo kakvog komentiranja ili usporedbe. Vodovod Dubrovnik je apsolutno najvažnije trgovačko društvo u vlasništvu Grada i ako vladajući imaju boljeg kandidata od postojećeg Matušića, neka ga odmah smjene.

Izbor ravnatelja, odnosno ravnateljice, JU Rezervat Lokrum u kuloarima se navodi kao jedan od razloga nezadovoljstva DDS-a. Što se točno dogodilo?

Bilo čije spekulacije da je izbor ravnatelja JU Rezervat Lokrum razlog nezadovoljstva DDS-a su netočne. Ima još pojedinaca koji su izabrani na visoke lokalne javne funkcije, zbog čega smo mi u DDS-u ogorčeni, ali nažalost nismo mogli ništa osim upozoravati. Vaše potpitanje što se točno dogodilo, formulirajte kao pitanje i postavite onima kod koga se nalaze i nožice i sukno, a to sigurno nije DDS, ni Pero Vićan.

Aktualni gradonačelnik Mato Franković 'ratuje' s investitorima novogradnji, posebice nakon što je pokrenuo promjene u gradskom GUP-u kojima se ograničuje nova gradnja u Gradu. Kako to komentirate i koji je Vaš stav prema najavljenim izmjenama GUP-a, odnosno treba li biti tako restriktivan?

Postojeći GUP i Prostorni plan Grada sigurno nisu dobri. Bez želje da branim aktualnog gradonačelnika, on nije krivac za to. Je li mogao i trebao od svojih suradnika ranije dobiti potrebne informacije o nevaljalosti, posebno tekstualnih odredbi, mislim da jest. Neki od njegovih najbližih suradnika, na što sam mu ukazivao, bili su nositelji divljanja u prostoru. GUP ne smije biti restriktivan, nego pošten, jednakopravan, koji odgovara svakom našem građaninu koji pokušava na svojoj djedovini, za svoju djecu izgraditi kuću, bez preferiranja tzv.velikih investitora.

image
.
Tonci Plazibat/Cropix

Sa žaljenjem moramo konstatirati da je u prostoru nastao veliki broj prostorno – urbanističko – arhitektonskih nakaza koje sigurno nisu primjerene skladu ovog Grada, niti njegovim stanovnicima. Gradske vlasti u proteklih 30 godina nisu napravile niti jednu jedinu zgradu socijalnih stanova. Zar mislite da, nažalost, u Dubrovniku nema ljudi lošeg imovinskog stanja, koji ogromni dio plaće daju za podstanarstvo? Jedan od prvih mojih poteza kao gradonačelnika bit će izgradnja tzv. socijalnih stanova.

Konkretno, kako gledate na stanje oko građevinskog projekta na nekadašnjem zemljištu Zaklade braće Mihanović?

Potrudio sam se i došao do temeljnih dokumenta iz 1922. godine, kojima je regulirano, po tadašnim zakonima, utemeljenje Zaklade braće Mihanović. Pokazat ću Vam te dokumente, kako bi čitatelji bili sigurni da su autentični. Dakle, 13. rujna 1932. godine usvojen je Statut zadužbine braće Nikole i Miha Mihanovića, pok. Petra. Detaljnim iščitavanjem tadašnjeg Statuta, točno i precizno su propisani razlozi u što se mogu i smiju trošiti novci i nekretnine Zaklade.

Zaklada je tada deponirala financijska sredstva kod Prve hrvatske štedionice u Zagrebu i Dubrovačke trgovačke banke u Dubrovniku. U članku 1. Statuta Zaklade jasno piše „...GLAVNICA SE NE SMIJE KRNJITI...“, a to znači, nekretnine se ne smiju prodavati. Temeljem navedenih dokumenata, postojao je, po tadašnim zakonima, Pravilnik za primjenu zakona o zadužbinama. Navedeni Pravilnik, u pisanom obliku je odobren od tadašnjeg ministra prosvjete. Zamislite, ni komunističke Vlasti nisu posegnule za imovinom Zaklade, da bi neki današnji, ne znam kako bi ih nazvao, pojedinci, prodali i trajno otuđili jednu od najvrednijih nekretnina Zadužbine braće Mihanović.

Pa zamislite da nekome danas padne na pamet početi prodavati nekretnine Zaklade Blaga djela! Sram ih bilo tko je prodao imovinu zadužbine Braće Mihanović! To je učinjeno 90 godina nakon njezinog utemeljenja. Projekt neću komentirati, jer je on još jedna potvrda nekompetentnosti i nedoraslosti nemalog broja visokopozicioniranih zaposlenika gradske uprave.

Pomalo se komplicira i situacija s rekonstrukcijom Lapadske obale. Gradonačelnik tvrdi da je sve u redu s tim projektom, no oporba poručuje da ima problema s izvlaštenjima, da će se morati vratiti 70 milijuna kuna iz EU fondova, a vlasnik Marine Frapa tvrdi čak da je Grad sam sebi nezakonito izdao građevinsku dozvolu. S obzirom da biste, ako pobijedite na izborima, mogli naslijediti taj projekt, što kažete na sve?

Projekt Lapadske obale je žuran, neophodan i potreban Gradu. Svaki veliki projekt prate određene teškoće, to nije ništa čudno, ni neuobičajeno. Projekt mora ići dalje.Građani čija se imovina izvlašćuje moraju biti pošteno i korektno alimentirani, Grad se tu ne smije postavljati ucjenjivački. Preci građana čija se imovina uzima i izvlašćuje su možda ponekad bili i gladni, ali svoju imovinu nisu prodavali.

image
.
Tonci Plazibat/Cropix

Prema informacijama koje do mene dolaze, neki opet visoko pozicionirani činovnici u gradskoj upravi, postavljaju se kao „gospodari“ te imovine koja se izvlašćuje i svojim bahatim postupcima, objektivno koče taj projekt. A tvrdnje Marine Frapa da je Grad izdao sebi nezakonitu građevinsku dozvolu, treba provjeriti. Međusobnim razgovorima i pregovorima sve dogovoriti, eventualnu grešku ispraviti, ali se projekt ne smije kočiti. Naravno, Marina Frapa kao legitimni i zakoniti koncesionar mora štititi svoje interese i tu se mora razgovarati. Siguran sam da Grad neće morati vraćati silne milijune EU fondovima. Kad budem izabran za gradonačelnika, sve ću ovo provjeriti, projekt neću zaustavljati i do kraja mandata ćemo ga realizirati.

Ako postanete gradonačelnik, koji će Vam biti prvi potez? Smjena direktora gradskih tvrtki?

Prvi moji potezi bit će uvjetovani epidemiološkom situacijom i ukupnim zdravstvenim stanjem pučanstva. Odmah se mora zaustaviti daljnji proces bilo kakvog zaduživanja Grada. Morate znati da ću posebno inzistirati na tome da Grad ozbiljno pomogne tzv. malim poduzetnicima i gospodarstvenicima, koji su znanjem, radom i poduzetništvom pokrenuli svoje obrte i firme, a nisu čekali da se uhljebe. Oni su, ne svojom krivicom, dovedeni u izuzetno težak položaj, pa je veliki broj pojedinaca koji nikad nisu trebali ni tražili nikakvu pomoć države ili grada, sad u nezavidnoj situaciji. Raznim stimulativnim mjerama moramo početi proces kojim nećemo ovisiti samo o turizmu, mada je to dugoročan projekt. Svi govorimo u kampanji i izvan kampanje, o potrebi izgradnje Doma za starije, što je naravno potrebno.

Puno potrebnija od toga je izgradnja velikog hospicija. Siguran sam da se za projekt hospicija iz EU fondova mogu povući velika sredstva. Ono malo postelja koje funkcioniraju kao privremeni hospicij u Općoj bolnici, uz veliku zahvalnost osoblju koje tamo radi, nije dostatno. Negdje sam već ranije rekao, poticat ću projekt za izgradnju socijalnih stanova. Užasna je spoznaja da se netko rodi u podstanarskim prostorima, odraste u njima, školuje se u njima i ne vidi rješenje svog problema. To je strašno i frustrirajuće. Temeljna stvar koju ću učiniti za tzv.malog čovjeka, običnog čovjeka, kakvog i sebe smatram, jest da ću ga staviti u centar svih centara. Mnogobrojnih uhljeba, kakvih je puna gradska uprava, trgovačka društva i javne ustanove, neće biti, niti će moći maltretirati građane. Odmah će ići rebalans Proračuna, zavisno od epidemiološke situacije i turističke sezone. Uzmite samo naše umirovljenike, koji su predano radili četrdeset godina i sad su im mirovine sramotno male. Umirovljenički dodatak odmah ćemo znatno povećati.

Nitko u Gradu ne smije biti siromašan!

24. travanj 2024 12:08