StoryEditorOCM
DubrovnikSličan datum, isto mjesto

Pčele medarice ponovno ‘gostuju‘ na zidu Male braće u tranzitu. Dok se nađu bolje mjesto u prirodi, ne ometajte ih!

Piše L.V.
4. svibnja 2023. - 14:14

Svake godine na gotovo u centimetar istom mjestu, na južnom zidu samostana Male braće na Stradunu roje se pčele. Po dolasku vrućine postane im usko, gužvaju se pod gradskim krovovima i pukotinama, a onda odluče potražiti neko bolje mjesto za svoju koloniju i sezonu hranjenja i oprašivanja biljaka. Lani se to dogodilo 24. travnja, i kako nam je tada ispričao pčelar Vilim Čebulc, uranile su, povećan im je broj u zajednici i vrijeme je da potraže novo mjesto za rad i život. 

Koji dan kasnije nego lani, naše su se pčele okupile i započele novi ciklus povećanja kolonije, a naša ih je čitateljica zabilježila fotoaparatom. Roj je zasad malen u usporedbi s onim od prošle godine, što ne znači da se ostatak neće ‘prirojiti‘ ovoj maloj zajednici.

Pčele medarice imaju jasno postavljenu hijerarhiju u zajednici i imaju pčele izviđačice koje se ne roje skupa s ostalima već odu u potragu za najbližom prirodnom oazom. Trenutno su na zidu, očito njima najbližem, mirne su, miroljubive i u tranzitu dok ne nađu prikladno mjesto. Ili ih, kao i lani, ne pokupi netko od naših pčelara i odvede u prirodu, smjesti u nukleus gdje će dalje živjeti i rasti kao zajednica.

Preporuka je da se pčele medarice ne diraju, ne uznemiravaju, da se prema njima ne maše da se ne bi krenule braniti. A slikati ih, dok se griju i roje na Maloj braći, još neke vrijeme svakako možete.

13. lipanj 2024 10:43