StoryEditorOCM
DubrovnikEKO RUJAN

Održan partnerski sastanak SeaClear projekta uz testiranje dijelova autonomnog sustava robota

Piše dv
17. rujna 2021. - 19:50

U organizaciji Regionalne agencije DUNEA u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, u prostorima Studentskog doma u Dubrovniku i Sveučilišnog kompleksa na Bistrini, 15. i 16. rujna održao se partnerski sastanak projekta SeaClear, trenutno jednog od najzanimljivijih projekata financiranih EU sredstvima.

Fokusna aktivnost je razvoj prototipa autonomnog sustava robota za prikupljanje otpada s morskog dna i iz stupca vode. Projekt su u našu županiju doveli stručnjaci Sveučilišta u Dubrovniku, koji uz DUNEA-u u partnerskoj ulozi koordinatora pilot područja, djeluju u konzorciju najcjenjenijih europskih institucija iz sektora robotike. Kao prateće događanje partnerskom sastanku, Sveučilište u Dubrovniku zajedno sa stručnim dijelom konzorcija, provelo je preliminarna testiranja dijelova autonomnog sustava robota u akvatoriju Lokruma 15. rujna, te u uvali Bistrina 16. rujna.

Događanju su tako nazočili stručnjaci projektnog konzorcija, najpoznatija svjetska organizacija koja isporučuje provjereni robotski hardver, tvrtka SST – SubSeaTech iz Francuske, četiri akademske institucije: Tehničko sveučilište Delft iz Nizozemske koje ujedno ima ulogu vodećeg partnera, Tehničko sveučilište Munich i Fraunhofer CML iz Njemačke, te Tehničko sveučilište Cluj-Napoca iz Rumunjske, sve s komplementarnom stručnošću u podvodnoj i zračnoj robotici, senzorci, umjetnoj inteligenciji, te klasificiranju i integriranju do automatskog upravljanja. Osim spomenutih sveučilišta, u projektnom konzorciju nalazi se i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku koji ima sve kompetencije za ovu zahtjevnu ulogu u razvijanju inovativnih rješenja problema otpada u moru. Kroz interdisciplinarni pristup, Sveučilište u Dubrovniku osim važnog tehnološkog inputa iz područja robotike, umjetne inteligencije i automatskog upravljanja Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) s Odjela za elektrotehniku i računarstvo, daje i biološki uvid Odjela za primijenjenu ekologiju, kako bi se osiguralo da sustav robota koji će se razviti ni na koji način ne ugrožava biljni i životinjski svijet u morskom okolišu. U projekt je također uključen i Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju koji daje pristup projektu kroz studiju izvodljivosti kako bi se dodatno istražila ekonomska isplativost ovakvog sustava.

SeaClear ukupni proračun iznosi nešto manje od 38 milijuna kuna, a financira se u 100 postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna. Jedini hrvatski partneri su Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku. Prijavljen je na poziv Informacijske i komunikacijske tehnologije 2018. – 2020., shema financiranja znanstveno-inovacijska (RIA) te je od ukupno 56 prijavljenih, jedan od četiri projekta odobrenih za financiranje.

26. travanj 2024 15:31