StoryEditorOCM
DubrovnikBEZ IZVANREDNIH UPLOVLJAVANJA

Neobičan prizor koji u Gružu nismo dugo vidjeli niti usred ljeta. Na vezu četiri kruzera!

Piše Maja Rilović Koprivec
31. listopada 2023. - 20:18

U gruškoj luci danas su na vezu četiri kruzera. Kraj je listopada i vrijeme više nije naklonjeno putnicima na moru, pa je puna Luka Gruž izazvala veliko zanimanje i komentare Dubrovčana koji su se već odviknuli vidjeti više od dva kruzera u Gružu pa i usred ljeta. Današnji im je prizor četiri kruzera svakako bio neobičan, a pitaju se koliki je kapacitet tih brodova i premašuje li on broj koji je dopušten Planom upravljanja za posjet povijesnoj gradskoj jezgri? Drugo je pitanje jesu li se brodovi u dubrovačku luku izvanredno sklonili zbog nevremena ili možda stoga što su odustali od nastavka putovanja prema istoku Sredozemlja zbog rata na bliskom istoku?

Tri broda u organizaciji Jadroagenta "Viking Neptun", "Viking Venus" i "Nieuw Statendam" uplovili su u Gruž po redovitom rasporedu uplovljavanja, doznajemo od Vedrana Marketa.

image

.

Bozo Radic/Cropix

- Sva tri broda imaju maniji kapacitet, "Viking Venus" dovela je 847 putnika, "Viking Neptun2 880, a "Nieuw Statendam" 2485 putnika. Nijedan brod nije iznimno doplovio u Dubrovnik koliko mi je poznato nije čak bilo niti upita da bi neki brod izvanredno došao u Dubrovnik – govori Vedran Market.

I ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo potvrđuje kako je samo brod "Amadea" s oko 450 putnika zatražila da bude vezana u Gružu zbog lošeg vremena jer je prvotno trebala biti na sidru ispred povijesne jezgre.

-  S obzirom na to da je već skoro studeni mjesec, više nije niti problem da oko 4000 putnika bude u Gradu. Brodovi su u Dubrovniku vezani cijeli dan, a pitanje je i hoće li svi putnici uopće izlaziti - kaže Pezo. Podsjeća kako je zbog više kruzera istovremeno u Gradu koji bi doveli više tisuća ljudi, gužva nastajala jer su brodovi ostajali kratko i odlazili nakon pet, šest sati, što ovdje nije slučaj.

image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix

 

03. svibanj 2024 11:20