StoryEditorOCM
DubrovnikRED SE ZNA

Na posao mogu samo trijezni. Omamljenim, zgužvanim i polugolim rampa dole. Evo kako sve Grad Dubrovnik i Županija reguliraju radni bonton zaposlenika

Piše Gabrijela Bijelić
2. listopada 2023. - 07:42

- Zabranjeno je konzumiranje alkohola, droga i drugih sredstava ovisnosti u prostoru pod nadzorom Županije, kao i njihovo unošenje u taj prostor. Na radnom mjestu službenik i namještenik ne smiju biti pod utjecajem opijata, a ako se pokaže suprotno, mjere u ovisnosti o rezultatima testiranja variraju od usmene opomene do otkaza ugovora o radu ili mjere obveznog liječenja pri ponovnom kršenju zabrane koje se unose u dosje službenika ili namještenika – stoji u sažetku Pravilnika o testiranju na alkohol, droge i druga sredstva ovisnosti koji je za zaposlenike upravo donijela požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Redovna i nasumična testiranja

Tragom te vijesti, raspitali smo se nadziru li i kako moguće ovisnosti kod zaposlenika u Gradu Dubrvnik i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Grad Dubrovnik, doznajemo, već pet godina ima detaljno razrađen Pravilnik o testiranju na alkohol, droge i druga sredstva ovisnosti na radnom mjestu:

- Odredba o zabrani konzumiranja alkohola bila je dijelom i starog Pravilnika o zaštiti na radu, a koja je 2018., zbog zakonskih odredbi, izdvojena u posebni pravilnik koji zabranjuje rad pod utjecajem alkohola ili droge, ali podrazumijeva i provjere kojim se utvrđuje je li službenik za vrijeme rada pod utjecajem alkohola ili droge. Stanje pod utjecajem alkohola smatra se ono pri kojem izmjerena vrijednost alkohola iznosi više od 0,0 promila – objašnjavaju iz Grada Dubrovnika i dodaju kako takvo testiranje provodi ovlašteni i osposobljeni radnik kao redovno, nasumično ili testiranje po dojavi na temelju indicija.

- U slučaju osnovane sumnje da je radnik pod utjecajem droge, upućuje ga se u zdravstvenu ustanovu za uzimanje biološkog uzorka. Ako odbije, privremeno se udaljava s mjesta rada. Poslodavac je zaposlenika dužan udaljiti s radnog mjesta dok je ovaj pod utjecajem alkohola ili opijata – ističu iz gradske uprave.

U najjužnijoj županiji su u ovom pogledu nešto fleksibilniji:

- Nismo razmatrali uvođenje kontrole alkoholiziranosti zaposlenika, ali na snazi je Etički kodeks službenika Dubrovačko – neretvanske županije iz 2012. godine. Napominjemo da Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ima cijelo poglavlje o povredama službene dužnosti između kojih je definirano što se smatra nedoličnim ponašanjem koje nanosi štetu ugledu službe – kažu nam iz najjužnije Županije.

U rebama u vijećnicu?!

Regula o pristojnom ponašanju i odijevanju zaposlenika Županije iz njezina mandata prije petnaestak godina prisjetila se i bivša dubrovačko-neretvanska županica Mira Buconić.

- Bivši župan Ivo Miletić i ja kao tadašnja dožupanica smo prvi počeli uvoditi reda. Nismo mogli dopustiti da nam dolaze nepristojno obučeni, ne možeš doći u šlapama radit’ u županiju, ili žena polugola u prozirnoj bluzi na posao! Nakon što je Ivo otišao, a ja postala županica, nastavila sam uvoditi red. No, sindikalisti su se usprotivili kad sam zatražila da se prestane piti po kafićima tijekom radnog vremena. Neki su sjedili u Gradskoj kavani, ja bih tamo pošla, samo da vidim tko je sve tamo. Nisam opominjala niti sam mogla ikoga sankcionirati, ali sam morala reagirati ako nešto nije bilo u redu – ističe Buconić koja u potpunosti podupire inicijativu Požeško-slavonske županije za zabranom promila i opijata među zaposlenicima.

image

Mira Buconić borila se protiv nereda i kao županica i kao gradska vijećnica

Cropix/

- I ja sam htjela da bude discipline, ali sam plesala samo jedno ljeto. Nisam mogla ništa promijeniti, nisam imala potporu. No i danas se pitam kako se netko usudi u kratkim gaćama doći u ured, ko da ide na kupanje?! Skladnost vrijedi za sve institucije, kad sam bila gradska vijećnica s govornice sam gledala kako neki dolaze zgužvanih košulja na sjednice. Treba poštivati mjesto gdje se dolazi, bio to posao, sud ili gradska vijećnica...Sjećam se vijećnika koji se pojavljivao u rebama, s košuljom koja mu je ispadala iz gaća. Strašno. Rekla sam tad da kod odijevanja treba voditi računa o mjestu gdje dolaziš, poštivati instituciju gdje radiš, to je prvo i osnovno. Sad neki polugoli idu i u crkvu. Nije pisano neko pravilo, ali se zna što je pristojnost. Treba imati dostojanstva - kazala je bivša županica.

Preventivno isključenje

Ovog srpnja izmijenjen je Poslovnik Gradskog vijeća Dubrovnika kojim je propisano da će se gradske vijećnike moći preventivno isključiti sa sjednice ako na nju dođu pod utjecajem alkohola ili droge.

- Na neki način je poražavajuće da jedna takva odredba piše, ali vrijeme je pokazalo da je potencijalno potrebna”, komentirao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i dodao kako neće biti alkotestiranja, te da se neće komedija raditi od Gradskog vijeća. Čelnik GV inače može vijećniku dodijeliti opomenu zbog nepriličnog ponašanja, vrijeđanja, omalovažavanja...nakon treće opomenuti - napušta sjednicu.

01. svibanj 2024 06:13