StoryEditorOCM
DubrovnikGROBLJE DUBAC

Na katoličkom dijelu groblja koje se sada gradi na Dupcu više nema slobodnih mjesta, ishođena dozvola za gradnju još dva polja s 65 novih ukopnih mjesta

Piše Maja Rilović Koprivec
14. svibnja 2024. - 11:34

Groblje Dubac d.o.o je dobilo građevinsku dozvolu za izgradnju novih 65 ukopnih mjesta na katoličkom groblju, potvrdio je Đuro Lonza, direktor Groblja Dubac.

 - Dozvola je na stolu, no nećemo taj dio početi graditi dok ne završimo ovo što gradimo sada, a to je 1680 grobnih mjesta. Kad to završimo taj dio pristupit ćemo izgradnji ova nova dva grobna polja za 65 mjesta na katoličkom groblju  za koje smo sada dobili građevinsku dozvolu – govori Lonza. -  Na katoličkom dijelu groblja koje se sada gradi više nema mjesta osim nekoliko grobnica u zidu. Na muslimanskom i  pravoslavnom te ateističkom dijelu groblja dovoljno mjesta jer su to polja koja gradimo u konačnici za razdoblje od 100 godina. Katoličko groblje se naime, ima gdje širiti, a ova dva polja nemaju pa  zato radimo sve što je predviđeno za narednih sto godina. Na ateističkom dijelu slobodne su samo dvije grobnice, a  na tom groblju smo zasad opremili devet grobnica za privremene ukope – objašnjava direktor Groblja Dubac.    

-  Gradnja groblja Dubac zamišljena je u više faza gradnje i lokacijska dozvola  je ishođena na temelju detaljnog plana tako da imamo nove faze u budućnosti. Nova dozvola je za jednu od tih faza, a bit će ih još u budućnosti. Zemljište  koje je bilo potrebno osigurati za ovu građevinsku dozvolu ono nije bilo riješeno prije dvije godine, no u međuvremenu smo to riješili.  Dakle na groblju Dubac je sada otkupljeno cijelo zemljište i stvoreni su uvjeti za širenje u budućnosti. Imovinsko pravno je sve složeno i formirane su građevinske čestice – govori Đuro Lonza, direktor Groblja Dubac.

Službeno, Groblje Dubac, d.o.o. ishodilo je  građevinske dozvole za drugu etapu gradnje groblja odnosno zahvat u prostoru javne i društvene namjene, 2.b skupine, etapa 2-faza 4. Predmet ove građevinske dozvole je izgradnja na dijelu Groblja Dubac definiranog detaljnim planom uređenja,  za izgradnju novih polja i servisne prometnice koja se proteže kroz više etapa određenih planom s vidikovcem, sve na dijelovima postojećih građevnih čestica formiranih lokacijskom dozvolom.

Podsjetimo, cijena najskupljeg grobnog mjesta na Dupcu bila je je 10.424 eura bez PDV-a), a tim se novcem i financirao dio projekta.

26. svibanj 2024 17:47