StoryEditorOCM
DubrovnikCrni petak dubrovački

Žrtve i kronologija najtežeg dana u novijoj povijesti: na današnji dan prije 30 godina Dubrovnik je obranio slobodu

Piše DV
6. prosinca 2021. - 07:33

Na blagdan svetoga Nikole prije 30 godina, te ratne 1991. osvanuo je crni petak za Dubrovčane. Sveopći napad na Grad počeo je malo prije 6 sati iz tri kopnena pravca, uz pomoć topovnjača na moru.

Iako se tog dana očekivalo da će pregovori hrvatske strane i jugovojske rezultirati primirjem, uslijedio je najžešći napad na prostor unutar zidina grada tijekom Domovinskog rata.

image
Ratne fotografije branitelja sa Srđa
Postav Muzeja Domovinskog Rata Dubrovnik

Znak opće opasnosti oglašen je u 7. 15 sati, a granatiranje je trajalo kontinuirano do popodnevnih sati. Samo toga dana na povijesnu jezgru, spomenik kulture pod zaštitom UNESCO-a, palo je više od 600 granata razli­čitih kalibara, oštetivši znamenitosti i kuće. Do temelja je izgorjela palača Dubrovačkih ljetnih igara s arhivom i zgrada Interuniverzitetskog centra.

Oko 16 sati napad je sasvim prestao, a oko 19.25 sirenom za prestanak opće opasnosti bilo je jasno da je agresor doživio poraz kojim je zaustavljeno njegovo daljnje napredovanje,a Hrvatskoj olakšan put prema me­đunarodnom priznanju. Glavni cilj agresora, osvajanje strateški važne tvrđave Imperijal na Srđu, zahvaljujući malobrojnim braniteljima, nije ostvaren.

image
Požari u povijesnoj jezgri Grada
Božo Gjukić

Dubrovački 6. prosinca donio je niz ljudskih žrtava. Fotografirajući agresorsko granatiranje Dubrovnika, od gelera neprijateljske granate, ispod gradskog zvo­nika poginuo je istaknuti dubrovački fotograf Pavo Urban. U pokušaju gašenja požara izazvanog agresorskom granatom, ispred hotela "Libertas" smrtno su stradali pripadnici vatroga­sne postrojbe pri MUP-u Dubrovnik Niko Mihočević, Teo Paskojević, Andro Savinović, te pripadnici HRM-e Bruno Glanz, Ante Jablan i pripadnik HV-e Stjepan Salmanić. Istoga dana u neprijateljskim topničkim napadima poginuli su pripadnik CZ-e Drago Obradović ispred hotela "Libertas" Ilija Radić, a u luci Gruž u topničkom je napadu, život izgubio pripadnik pričuvnog sastava MUP-a Vlaho Škilj.

image
Ratne fotografije branitelja sa Srđa
Postav Muzeja Domovinskog Rata Dubrovnik

U topničkom napadu na Sustjepan poginuli su pripadnici HV-e Miroslav Buntić i Šaban Islamovski, te pripadnici 2. sinjske bojne 4. brigade ZNG-e, Marko Bitunjac i Mario Zelenika. Na Južnom bojištu poginuo je na Svetog Nikolu i pripadnik 114. diviziona minsko- protuminskog Split, Miodrag Perkušić.

Kao civilne žrtve u Domovinskom ratu na dubrovačkom području, poginuli su Luka Crnčević iz Radovčića Đuro Kolar iz Dubrovnika, Koviljka Kosjerina iz Dubrovnika, Frano Martinović iz Dubrovnika, Nikola Zlovečera iz Pridvorja, te osamnaestogodišnji Tonči Skočko iz Dubrovnika.

01. svibanj 2024 15:38