StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON PROZIVKE SINDIKATA

MUP o slučaju načelnika Klarića: ‘Dužnost i obveza rukovoditelja je obilaziti područje oko granice‘

Piše Silvia Rudinović
16. studenog 2021. - 11:55

Dva tjedna nakon upita Ravnateljstvu Ministarstva unutarnjih poslova o slučaju načelnika Postaje granične policije Gruda Matka Klarića i njegova pomoćnika, stigao je odgovor, opet potpisan od Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

- Nastavno na vaš upit ističemo kako provedenim nadzorom u odnosu na održavanje ranije dogovorenog koordinativnog sastanka nisu potvrđeni navodi o nepravilnosti niti prelasku državne granice tadašnjeg načelnika Klarića i njegovog pomoćnika. Dapače, obavještavamo vas kako je radi pravilne organizacije rada i usmjeravanja službe, a sukladno aktualnoj problematici na području koje operativno pokriva ova policijska uprava, dužnost i obveza rukovoditelja – u ovom slučaju načelnika postaje granične policije - da u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti, sprječavanja i otkrivanja kaznenih djela, prekršaja i povreda državne granice, obilazi postajno područje i policijske službenike na terenu pa tako i područje uz državnu granicu – navode u odgovoru.

Kroz šumu

Podsjetimo, Sindikat policijskih službenika na svojim mrežnim stranicama 1. studenoga objavio je tekst naslovljen: "Zašto šef dubrovačke policije Pavličević šuti na upite sindikata o tajnoj snimci kamere za nadzor državne granice koja je snimila njegove šefove Klarića i Čuvala u ilegalnom prelasku državne granice?".

U tom tekstu stoji kako su djelatnici Postaje granične policije Gruda "prešli državnu granicu u policijskim odorama izvan graničnog prijelaza odnosno kroz šumu i dalje makadamskim putem na kojem je zapriječen ulaz u Republiku Hrvatsku te tom prilikom u Republiku Hrvatsku unijeli kartonsku kutiju nepoznatog sadržaja izvan graničnog prijelaza čime su izbjegli graničnu kontrolu, a kojom prilikom ih je u tom „nestašluku“ snimila mobilna kamera za nadzor državne granice".

Iz MUP-a, dakle, tvrde kako je dužnost i obveza rukovoditelja obilaziti područje oko granice i da se „na takav način, organizacijom i planiranjem rada, služba usmjerava na proaktivno djelovanje“. Pozivaju se na Zakon o policiji i međunarodne sporazume, kao što su Sporazum o suradnji o nadzoru državne granice, Protokol između MUP-a RH i Ministarstva sigurnosti BiH o provođenju mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu i Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o policijskoj suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Koliko je bilo takvih sastanaka?

- U radu granične policije nisu rijetke situacije i nije neuobičajeno da se zajednički obilazi granična crta ili da se zajednički obilaze mjesta nezakonitog prelaska državne granice. Koordinacijski sastanci s policijom susjedne države uobičajeno i redovito se provode ne samo na području PGP Gruda, već svih ustrojstvenih jedinica koje u svojoj nadležnosti imaju nadzor nad državnom granicom. Mjesto i vrijeme sastanka stvar je dogovora dviju strana. Tijekom 2020. godine, rukovoditelji PGP Gruda održali su ukupno pet zajedničkih sastanaka s predstavnicima granične policije BiH, od čega su dva sastanka održana u službenim prostorijama granične policije BiH, jedan sastanak održan je u službenim prostorijama PGP Gruda, dok su dva sastanka održana neposredno na graničnoj crti. Sudionici radnih sastanaka su, uz načelnika PGP Gruda Matka Klarića, bili i drugi službenici policijske postaje ovisno o problematici koja je tada bila aktualna. Tijekom 2021. godine održana su tri radna sastanka od kojih dva u službenim prostorijama PGP Gruda, a jedan u prostorijama granične policije BiH. Sudionici navedenih sastanaka su bili načelnik PGP Gruda i suradnici. Tijekom odlaska na sastanke u službene prostorije BIH granične policije, policijski su službenici prelazili preko graničnog prijelaza dok u slučajevima sastanka neposredno na graničnoj crti ne dolazi do prelaska državne granice – stoji u odgovoru MUP-a na upit koji je poslan Ravnateljstvu policije.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske već su ranije demantirali medijske navode da načelnik Ivan Pavličević u ime Policijske uprave dubrovačko-neretvanske nije odgovorio na podnesak Sindikatu policijskih službenika. Naveli su kako nije utvrđeno da su načelnik Postaje granične policije Gruda Matko Klarić i njegov pomoćnik Marko Čuvalo nezakonito prešli državnu granicu. Klarić je prije održanih sastanaka upoznao rukovoditelje Policijske uprave da će se oni održati, a nakon svega napisao i službene bilješke. „Temeljem utvrđenih činjenica, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske nije utvrdio postojanje elemenata za podnošenje zahtjeva za pokretanjem disciplinskog postupka", rekli su iz Policijske uprave.

Prozvani Klarić se po objavi teksta na stranicama Sindikata javnosti obratio preko odvjetnika tvrdnjom kako nije odgovoran za bilo kakav propust iz spornog teksta.

09. svibanj 2024 04:59