StoryEditorOCM
DubrovnikPreživljavanje valunga

Muke menopauze: Jedne noći je moj muž pošao u podrum, vratio se s ventilatorom i stavio ga da puše u mene

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
22. travnja 2024. - 21:21

‘Otvori taj prozor, ovdje je vruće za poludit‘, viče ona u kratkim rukavima i rumena u licu dok su svi ukućani u džemperima jer je vanka 8 stupnjeva. Trči u rublju po kući i mijenja raspoloženja k‘o gaćice. Tako je to kad krene ‘klimaks‘, odnosno menopauza i simptomi koje neke žene dožive dramatično, a sretnice niti ne osjete.

Više je onih koje dobro osjete posljedice ulaska u menopauzu, koja obično nastupa oko 50. godine. Kod nekih žena i ranije. Pitali smo nekoliko Dubrovkinja, koje su željele ostati anonimne, kako preživljavaju menopauzu. Najvećem broju naših anketiranih sugovornica su najgori tzv. valunzi, koje opisuju poput strujnog udara:

- Jednom ili dvaput sam imala valung. Mislila sam da imam infarkt... uzlupalo mi se srce, tlak mi je skočio na milijun - opisuje jedna Dubrovkinja svoje ‘putovanje‘ menopauzom. Rodila je dvoje djece i sada je u pedesetima.

- Stalno imam napade vrućine. To je isto grozno. Cijelu godinu spavam u majici na bretele, a inače sam cijeli život bila zimogrozna. Bacam krpatur sa sebe i i za 10 minuta ga vratim na sebe. I tako cijelu noć - kaže.  

- Prvo ljeto, kad je sve počelo, bilo je strašno, nisam mogla disati pa bih se usred noći dizala po vodu ili izlazila na balkon. Jednom se moj muž digao usred noći, pošao u podrum i vratio se s ventilatorom. Postavio ga je da puše u mene, a on je spavao pod krpaturom - smije se.  

- Prve simptome menopauze doživjela sam kao da mi se transformatori u mozgu pomalo gase. Nije ti jasno što se dogodilo, zašto si došao u butigu, zašto sam iz sobe pošla u kuhinju... - nastavlja druga.

- Povremeno me obuzmu valovi vrućine. Češće se budim po noći, znoji mi se glava - govori treća. - Otkrivam se, pa se opet pokrivam i tako do jutra - opisuje svoje prve simptome menopauze.

KAD SE REZERVA POTROŠI

Menopauza je doba u životu žene kad nastupa kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene. Smatra se da prosječna žena u tom razdoblju provede gotovo jednu trećinu života, a najnoviji demografski pokazatelji ukazuju da se više od 45 posto žena u Hrvatskoj nalazi u pred ili postmenopauzi.

Glavni ‘okidači‘ za valunge, koje ženama u menopauzi najteže padaju, su alkohol, kofein, stres, pušenje te začinjena i ljuta hrana, pa je preporuka stručnjaka koja vrijedi za gotovo polovicu Hrvatica da ih izbjegavaju.

Menopauza u užem smislu označava zadnju menstruaciju u životu žene te je dio prirodnog procesa starenja. Posljedica je pada funkcije jajnika, a time i proizvodnje glavnih spolnih hormona žene, estrogena i progesterona, informira stranica Pliva zdravlje.

Smatra se da će prosječna žena u svom reproduktivnom životu imati oko 380 do 400 ciklusa, da će ovulirati oko 400 zrelih jajnih stanica, a da će u procesu sazrijevanja utrošiti oko 15 do 20 tisuća folikula. Poslije 40. godine života folikula je sve manje, a nepravilnih menstruacijskih ciklusa sve više. Kad se rezerva folikula potroši, žena ulazi u menopauzu. Tada prestaju menstruacijski ciklusi, a s njima i produkcija hormona, što dovodi do brojnih kliničkih simptoma. Tkiva koja pokazuju najveću ovisnost o hormonima (poglavito estrogenu) ujedno su i najosjetljivija na ove promjene, pojašnjavaju na stranici. To su u prvom redu mozak, koža i sluznice, urogenitalni sustav, kosti i krvne žile. Nastale promjene u organizmu značajno remete kvalitetu života žene, a što je daleko važnije, povećavaju rizik za nastanak kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i demencije.

03. svibanj 2024 07:25