StoryEditorOCM
DubrovnikNačelnik Đivo Market o gorućem problemu

Mljet pokrivaju policajci iz Stona, ali nama trebaju ‘plavci‘ na otoku cijelu godinu

Piše Kristina Filičić
27. svibnja 2024. - 16:22

Na otoku Mljetu policije nema, upozorila je na ovaj problem najpoznatija Mljećka u Americi Ane Stražičić Rodriguez. Budući da je na otoku oko 800 stanovnika, a ljeti se ta brojka višestruko poveća, o nezavidnoj situaciji u kojoj se nalaze otočani pitali smo načelnika Općine Mljet Điva Marketa.

- Činjenica je da smo pučinski otok i da postoji potreba za svim službama, pa tako i za policijom. I to tijekom cijele godine, ne samo u ljetnom periodu, iako ovdje nema puno počinitelja prekršaja. Općinsko vijeće je više puta donosilo zaključke da je nužno čim prije osigurati da dva policajca uvijek budu na Mljetu, što smo načelno i dogovorili s Policijskom postajom Ston koja pokriva naš otok. Ima naznaka da bi tako moglo i biti – kaže Market pa naglašava kako će policija urediti svoje postojeće prostore na otoku.

image
Screenshot/

- Općina će im dati maksimalnu logistiku u tome. Definitivno je problem kad se prometni prekršaj dogodi, treba satima čekati da netko dođe na uviđaj. Iako, moram kazati, policija iz Stona je uvijek pri ruci i tako funkcioniramo, ali nije to to. Tih prometnih nesreća bude tijekom noći i po više u jednom danu. Hvala Bogu, nisu s velikim posljedicama ali reda mora biti. Općini bi bilo puno lakše da policija funkcionira na otoku, te stvari se moraju regulirati kako zakon nalaže.

Mljet je svojevremeno imao policijsku postaju. U poslijeratnim vremenima, kaže načelnik Market, bilo je čak desetak policajaca. Ali kako su išli u mirovinu, broj im se smanjivao, sv dok otok nije ostao bez ijednog policajca. Ističe i kako je Općina Mljet policiji trajno darovala prostore, čime je učinjen veliki korak.

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/ane-mljecka-upozorava-800-stanovnika-otoka-a-5-prometnih-u-jednoj-noci-vrijeme-je-za-policiju-1391781

- Vjerujem, a i kontaktirao sam s mnogima, da će se realizirati da imamo cijelo vrijeme policajce na otoku. Ako je netko vozio i gasirao se kroz selo, to bi se riješilo odmah da je policija tu. Želim napomenuti da Mljet stvarno živi skladno, onako kako možemo, ali želimo biti još bolji. Ljeti nas je puno više zbog posjetitelja, kako stacioniranih tako i onih na jednodnevnom izletu. Sve je više brodskih linija i potreba za policijom jednostavno postoji.

image
Bozidar Vukicevic/cropix/Cropix

Na pitanje može li se gasere kroz mjesto ‘riješiti‘ postavljanjem ležećih policajaca, Market kaže:

- Fizičko prisustvo policije i kamere su bolje rješenje od prepreka na cesti. Mi smo za Saplunaru tražili ležeće policajce na inicijativu Mjesnog odbora i dobili smo odbijenicu. Jednostavno je rečeno da mjesto ne ispunjava uvjete za ležeće policajce, nema velikog razloga da bi ih imali. Da je u blizini škole, vrtića o tome bi se dalo razgovarati.

Na Mljetu su tijekom sezone dva policajca smještena u hotelu Odisej i to tako funkcionira već godinama.

- Policija je ljeti na Mljetu, a tijekom zime dođu prema potrebi ili po dojavi. I sami gosti se osjećaju sigurnije kad vide da policijsko auto prolazi po Mljetu. Iako mi nemamo puno problema, policija je ipak, kao i u svakom drugom mjestu, stalno potrebna – zaključuje mljetski načelnik.

17. lipanj 2024 16:01