StoryEditorOCM
DubrovnikUPISI U SREDNJE ŠKOLE|

Mladi u Dubrovniku su se konačno osvijestili - navalili na obrte, hit su automehaničari!

Piše Silvia Rudinović
24. srpnja 2021. - 09:42

Najveću kvotu za upis u prvi razred srednje škole u čitavoj županiji imala je Opća gimnazija u Dubrovniku (104), a daleko najveći broj prijava stigao je za smjer hotelijersko-turistički tehničar dubrovačke Turističke i ugostiteljske škole (294 prijave na 66 mjesta). Konačno su se počeli mijenjati trendovi, pa su osmaši ove godine navalili na obrtnička zanimanja o kojima godinama pišemo kako se zaobilaze unatoč osiguranom radnom mjestu nakon tri ili četiri godine srednjoškolskog obrazovanja te stabilnim, čak i iznadprosječnim primanjima.

Kampanja daje rezultate

Među 30 najpopularnijih gimnazija u državi, vodeći se omjerom upisnih kvota i broja prijava prvog izbora, nema nijedne iz Dubrovačko-neretvanske županije, dok je među strukovnim školama, Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik – smjer automehaničar, četvrta najpopularnija u državi. Za 11 upisnih mjesta za automehaničare u Dubrovniku konkuriralo je 65 učenika, od toga 21 je odabrao ovo zanimanje kao svoj prvi izbor.

- I nas je iznenadilo toliko zanimanje za automehaničare, s obzirom da smo prethodnih godina više interesa imali za elektromehaničare i elektroinstalatere. Svakako ćemo razmisliti o povećanju kvote iduće godine, ali teško je očekivati značajne promjene s obzirom na ograničen broj radnih mjesta koja se ovdje mogu osigurati za praktičnu nastavu. No, vidjet ćemo s komorom kolike su mogućnosti – najavljuje Dinko Mandić, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik.

image
Dinko Mandić, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik
Božo Radić/cropix

Ova škola godinama vodi kampanju promovirajući obrtnička i tehnička zanimanja među osnovnoškolcima. Nema analize koja bi dala odgovor na pitanje, zbog čega su interesi osmaša ove godine drugačiji, možda su pandemija i kriza turističke industrije imale utjecaja na odabir budućih zanimanja, komentira ravnatelj Mandić.

- Jako smo zadovoljni odazivom učenika. Za gotovo sva ponuđena zanimanja smo imali više zahtjeva za upis u kategoriji prvog izbora učenika, nego upisnih mjesta. Ove godine imamo razred više, razdvojili smo strojarska i elektrotehnička zanimanja. Uz automehaničare, najveće zanimanje vlada za kozmetičare. Obrtnička zanimanja su deficitarna, pa naši učenici, čim dobiju diplome, počnu raditi. Predstavnici elektro i građevinskih tvrtki dolaze već u maturalne razrede i nude poslove – kaže Dinko Mandić.

image
Promocija obrtničkih zanimanja po osnovnim školama konačno je urodila plodom
Jakov Prkic/Cropix

Ove su godine ispratili prvu generaciju geodetskih tehničara. Kako kaže Mandić, prošlo je više od 15 godina otkako su se posljednje generacije u Dubrovniku školovale za tesare, keramičare i zidare, a smjer soboslikar ne nudi se već osam godina. Za fizički zahtjevna zanimanja nema interesa.

U Srednjoj školi Metković i ove godine upisuju 20 učenika za vozače motornog vozila, jedina je to škola s takvim smjerom u županiji. Obvezno uče dva strana jezika, engleski i njemački. Srednja škola Petra Šegedina u Korčuli ove godine ima 92 upisna mjesta, najviše za gimnazijski i turističke programe, a iako imaju jednu generaciju stolara, ove godine ih nisu upisivali.

U Gimnaziji Dubrovnik šest razreda

Otkako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja digitaliziralo svoje sustave i omogućilo lak pristup statističkim podacima, rangiranje najpopularnijih škola vrlo je dopadljivo javnosti, ali takve liste ne govore nužno o kvaliteti škola. Najbolje to pokazuju rezultati učenika na državnoj maturi, a tu se gimnazijalci iz naše županije nađu u samom vrhu u određenim predmetima.

Najviši bodovni prag za upis u školsku 2021./2022. godinu, u čitavoj županiji, bio je u dubrovačkoj Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića (79,04). Za jedan razred s 22 učenika, stiglo je 78 prijava.

Gimnazija Dubrovnik upisuje šest razreda po 26 učenika. Najviše je bodova bilo potrebno za upis u prirodoslovno-matematičkI smjer (78,71), gdje je pet učenika konkuriralo na jedno upisno mjesto.

image
Najviše se učenika javilo za smjer hotelijersko-turistički tehničar
Duje Klaric/Cropix

- Svake godine imamo jako mnogo prijava, i dosta učenika sa svih 80 bodova – kaže ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja.

Pravo na dodatne bodove u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvarilo je 38 učenika. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, radi se o 14 djece sa zdravstvenim teškoćama, 12-ero koja živi u otežanim uvjetima i 12 s teškoćama u razvoju. Pokazalo se da najmanje dodatnih bodova učenici u Hrvatskoj dobiju postignućima na natjecanjima iz znanja. Prema propisanim pravilima, dodatni se bodovi mogu steći osvajanjem nagrada na sportskim natjecanjima, ali ne i glazbenim.

- Na temelju Odluke Ustavnoga suda U-II-2168/2013 (Narodne novine, broj 50/2014), citiramo jedan njezin dio o tome da „trebaju postojati ozbiljni i relevantni razlozi zbog kojih bi specifične aktivnosti, kao što je primjerice glazba, trebale imati općenitu prednost za upis u škole kojih profil nije vezan uz samo te aktivnosti – tako to objašnjavaju u Ministarstvu.

image
Od 1.179 učenika u županiji, 377-ero je upisalo gimnazijski program
Tonci Plazibat/Cropix
Dovoljno mjesta za sve osmaše

U Dubrovačko- neretvanskoj županiji u ljetnom roku bilo je ukupno 1.347 mjesta za upis, a 1.179 učenika ostvarilo je pravo upisa. Od toga, u Dubrovniku je bilo 765 upisnih mjesta, a 702 učenika s pravom upisa, podaci su Ministarstva znanosti i obrazovanja.

25. travanj 2024 14:30