StoryEditorOCM
DubrovnikRANO SMO SE VESELILI

Ministarstvo zdravstva još nije ‘amenovalo‘ ljekarnu u bolnici, ravnateljica Ljekarni Dubrovnik: ‘Zbog položaja Županije važno je da imamo takvu ljekarnu, vjerojatno će se privatnici truditi da nam ovo ospore‘

Piše Maja Rilović Koprivec
5. travnja 2022. - 14:24

Ljekarne Dubrovnik još nisu dobile suglasnost Ministarstva zdravstva za planirano otvaranje ljekarne u Općoj bolnici Dubrovnik.  Zahtjev je poslan, predmet se obrađuje, no još čekamo odgovor na njega, kaže ravnateljica Ljekarni Dubrovnik, Marina Svilokos. Podsjetimo, na lani raspisani natječaj OB Dubrovnik za iznajmljivanjem prostora u bolnici ljekarničke namjene javila se samo županijska ustanova Ljekarne Dubrovnik. Bila je to vijest koja je oduševila dubrovačku javnost, budući da je planirana ljekarna u bolnici trebala imati 24 satno dežurstvo, a Ljekarne Dubrovnik bi dokinule noćna dežurstva u povijesnoj jezgri zbog čije je nedostupnosti autom bilo puno prigovora. 

image
Tonci Plazibat/Cropix

Rijetko je koja vijest u Dubrovniku odjeknula tako pozitivno. Najave ravnatelja OB Dubrovnik Marija Bekića da je ugovor o najmu bolničkog prostora za 37.500 kuna mjesečno pred potpisom, ipak je preuranjena.

 - Da bi mogli išta raditi, trebamo dobiti suglasnost Ministarstva zdravstva, a ostale suglasnosti Ljekarničke komore i HZZO-a nisu nam toliko važne. Naime, ako Ministarstvo da suglasnost za otvaranjem ljekarne, mi možemo otvoriti ljekarnu čak i ako Komora dade suprotno mišljenje. Što se tiče HZZO-a oni se vode brojem osiguranih osoba što, po meni, nema veze, jer ispada da Hrvatska ima 350.000 više osiguranih osoba nego što ima stanovnika – govori ravnateljica Ljekarni Dubrovnik.

- Mi smo jednim dijelom u  Europi, a s drugim jako daleko od Europe. Primjerice, u Italiji imate ljekarnu na svakom kantunu, i za svakog ima posla, a nama bi i zbog položaja Županije bilo bitno da imamo takvu ljekarnu, no ne možemo prejudicirati odluku Ministarstva. Dok nema papira ne možemo o tome pričati – govori Marina Svilokos koja očekuje da bi ljekarnu u bolnici, kada dobiju suglasnost, mogli otvoriti najranije pola godine kasnije zbog očekivano duljih obrtničkih radova koje zahtjeva uređenje  novog prostora.

 Zbog ove osjetljive djelatnosti znalo se kako otvorenje ljekarne u bolnici neće sve teći glatko jer suglasnost Ministarstva zdravstva za otvaranjem ovisi o nizu zakonskih propisa koje ovoj ideji ne idu u prilog.  Naime,  Dubrovnik već premašuje brojem otvorenih ljekarni premašuje propisani sukladni broj stanovnika, odnosno osiguranika. Otvaranje novih ljekarni regulira niz pravilnika Ministarstva zdravstva, od Pravilnika o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti i Pravilnika o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne prema kojima se u gradovima s više od 3.000 osiguranih osoba, svaka sljedeća ljekarna ili podružnica ljekarničke ustanove može osnovati na svakih daljnjih 5.000 osiguranih osoba, polazeći od 8.000 osiguranih osoba. Propisana je i udaljenost između ljekarni pa se nova ljekarna odnosno podružnica u gradovima i općinama do 100 tisuća osiguranih osoba može otvoriti u razmaku od najmanje 500 metara. Izuzetak je ako je međusobna udaljenost zračnom linijom do najbliže postojeće ljekarne veća od 3 kilometra.

image
Ranko Suvar/Cropix

Zbog svega toga za očekivati kako će se poduzetnici koji u ljekarništvu posluju u Dubrovniku žalbama usprotiviti otvaranju još jedne nove ljekarne.

- Vjerojatno je da će se privatne ljekarne truditi da nam ovo ospore, no ako se  vratimo u prošlost, kada se ljekarništvo u Dubrovniku počelo širiti, sve do jedne novootvorene privatne ljekarne su otvorene mimo propisa. Kad pogledate udaljenost ljekarni u Gružu, nema tu ni 500 metara zračne linije, ili od ljekarne na Domu zdravlja i one na Vojnoviću. Što se tiče broja osiguranih osoba u Dubrovniku je konstanta, a svi su oni dobili rješenja za rad i radimo jedni uz druge i svi smo opstali.  Hoće li oni ići s nekim žalbama ili tužbama, teško je reći, jer ipak iznad svih je Ministarstvo i što oni odluče tako će biti -  govori Svilokos.  

Već smo pisali kako su Dubrovniku prema podacima FINA-e u ljekarničkom poslu 2020. godine poslovale četiri tvrtke, a u Županiji ih je bilo čak 14 u djelatnosti ljekarni. Sve ljekarne u Županiji dubrovačko neretvanskoj zapošljavaju 155 ljudi, a s dobiti je lani od 14 poslovalo njih 12. Ostvarili su 6,43 milijuna kuna dobiti na prihode od 194,8 milijuna kuna. U Gradu Dubrovniku su prema podacima FINA-e od četiri ljekarne, tri ostvarile dobit od 2,44 milijuna kuna na ukupne prihode od 86 milijuna kuna. Zapošljavaju 72 ljudi.

 

03. svibanj 2024 12:23