StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKO VIJEĆE O ŽARKOVICI

Mato Franković: Gospar Vlahušić snosi svoj dio krivice, gospođa Šuica možda i najveći jer je rekla ‘evo tu ćete‘, a ni ja nisam imao političke hrabrosti to riješiti

Piše dv
25. listopada 2022. - 13:17

Nakon što je Petra Marčinko (SJG) spomenula problem Žarkovice i način na koji je to riješeno, Pero Vićan (DDS) je reagirao:

- O kakvom se to hororu na Žarkovici radi? Znate li što se uopće događa, sigurno ne! Na Žarkovici se radi težak složen odgovoran i strogo po zakonu posao od strane Sanitata Dubrovnik, Državnog inspektorata i veterinarskog inspektora u suradnji sa službama grada. Kada bi znali u kakvom su stanju životinje zatečene, to je prestrašno! Danas gore radi broj volontera i zaposlenika Sanitata na tome da se humano zbrinu sve životinje koje su tamo bile – kazao je Vića i dodao kako će se osobno založiti da vijećnici čuju koliko je novca došlo rješavanje ovog problema.

Marčinko je potom kazala kako je govorila o procesu koji se na Žarkovici odvijao posljednjih šest mjeseci, a što se trebalo riješiti prije 20 godina.

- U prosincu 2015. Inspektorat donese odluku o zatvaranju Žarkovice. Tko je odgovoran da to nije provedeno? Tko je spriječavao zatvaranje azila, sedam godina smo mučili i životinje i ljude i mučimo i danas – kazao je Andro Vlahušić (nezavisni)

Mato Franković: Gospar Vlahušić snosi svoj dio krivice, gospođa Šuica možda i najveći jer je rekla ‘evo tu ćete‘. I ja snosim dio. Nitko od nas nije imao dovoljno hrabrosti da razriješi to do kraja. Kad je Vlahušić pokušao to raditi digla se takva sila da je odustao. Da vam pričam što sam sve proživio vezano za Žarkovicu ne biste mi vjerovali. Međunarodne organizacije su me 2019. godine upozorile i rekle ‘mi smo pomagali financijski i na svaki drugi način, imaš problem na Žarkovicu se dovode psi iz BiH, imaš problem i trebate ga počet rješavat‘. Išao sam linijom manjeg otpora. Mislio sam izgraditi ćemo Azil pa ćemo taj problem riješiti. Nisam mogao utjecati na činjenicu da je značajan dio volontera prijavio sva događanja gore za koja mi nismo znali, insajderi su ih prijavili. I onda su stvari krenule. U suradnji s udrugama za zaštitu životinja i djelatnici Sanitata Ani Ivelji koja je bila volonterka na Žarkovici, ogroman posao je napravljen. Imamo na Žarkovici sada oko 60 pasa i jedan značajan dio nije socijaliziran. Treba ih dovesti u situaciju socijalizacije da bi se stekli uvjeti za udomljavanje. Ružno bi bilo da prozovem gospođu Sandru Sambrailo, ona je sigurno imala plemenite misli i namjere, ali u jednom trenutku je to sve nju preraslo od zdravstvenog do bilo kojeg drugo standarda. Nama gore aktivno radi četvero ljudi, jedan dio plaćaju međunarodne udruge, to je ogroman posao – kazao je Franković i još naglasio:

- Uzmite šest zadnjih godina koliko je članaka napisano o Centru za pružanje usluga a koliko o Azilu. Ili za mačku Anastaziju, cijeli grad se digne hoće li bit kućica ili neće biti pred Dvora. A zamislite, Centar za pružanje usluga u društvu nitko ne spominje. To je poraz nas kao zajednice jer smo prioritete drukčije posložili. Mi moramo izgraditi azil, nažalost predimenzionirali smo ga, vodeći se nekim krivim parametrima. Veterinarska inspekcija i Državni inspektorat su Sanitatu dali uputstva od kojih ne smije odstupati i ne smijemo na Žarkovici primati nove životinje. Imamo privremenu lokaciju gdje životinja može biti 24 sata maskimalno. U zadnjih 4 mjeseca imali smo tri slučaja napuštenih životinja. Čovjek iz grada je došao na Žarkovicu vezao kučka i reko da ne može više brinuti o njemu. Druga dva, jednog psa iz Konavala stranci su ukrcali u Konavlima i doveli na Žarkovicu. Jesmo li ga trebali ukrcati u auto i vrati u Konavle? Drugi pas iz Župe isto stranci doveli ga na Žarkovicu. Da smo imali problem imali smo ga, političke hrabrosti prvi ja nisam imao da to razriješim prije pet godina. Mislim da situacija sa Žarkovicom po pitanju kvalitete života životinja ide ka boljem, korak po korak ćemo zatvoriti Žarkovicu. Onda imamo novi problem, na Žarkovici je enormni broj štakora, koji se ponašaju kao psi. Imaju hrane i vode. Kad nestane hrane i vode, oni će ići u grad. Mi ćemo poduzeti sve kako oni ne bi došli u Grada.

02. svibanj 2024 17:42