StoryEditorOCM
DubrovnikPOSEBNA BRODOGRADNJA

Marin Njirić ispunio je obećanje neputu: Skalu je u dva mjeseca ‘izgradio‘ s više od tisuću lego kockica. Regalat‘ će ga neputu za Božić, ali uz jedan uvjet....

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
7. prosinca 2021. - 17:54

Trebao je to biti poklon za Božić njegovu devetogodišnjem neputu Lovru koji, kao i njegov dundo Marin, obožava slagati legiće. Htio mu je napraviti nešto što nitko nema i u tome je uspio, i to u svakom detalju.

– Lovro je bio iskra te ideje, jer mi je rekao da sam i ja kao dijete jer se volim igrati s legićima kao on – s osmijehom i velikom ljubavlju za neputa govori Marin Njirić, diplomirani inženjer strojarstva.

image
Minijaturna Skala nastala je od više od tisuću lego kockica
Božo Radić/Cropix

– Htio sam napraviti nešto 'cool' od lega. Kako sam strojar po struci i radio sam već 3D modeliranje, znao sam da postoji taj program od Lega za 3D slaganje kockica na računalu. Kompjuter vam pruža mogućnost beskonačnog broja kockica u svim bojama. Svi dijelovi koje je Lego ikad proizveo, postoje na računalu i možete ih kombinirati kako hoćete. Odmah mi je na pamet pala 'Skala' kao simbol Grada, da bi bila fora složiti je jer je nikad nitko nije složio od lego kockica.

Ovaj 37-godišnjak iz Grada, koji je donedavno živio i radio u Zagrebu, primio se zahtjevnog posla i najprije na računalu složio brod, za što mu je trebalo 17 sati u komadu.

– Započeo sam ujutro i završio tek sutradan. To je bila prva verzija, koju sam uređivao još tri mjeseca. Onda sam s Lovrom složio prvu verziju 'Skale' od naših zajedničkih lego kockica, da provjerimo valja li, je li čvrsta – pokazuje nam Marin fotografiju prve, probne i šarene verzije 'Skale'.

– Kad smo je finalizirali, krenuo sam naručivati posebne kockice, odnosno dijelove koji oblikom i bojom odgovaraju pravoj 'Skali'.

image
Božo Radić/Cropix

Ni nabava svih potrebnih dijelova nije bio nimalo lagan posao.

- Postoji cijela mreža butiga na svijetu koje preprodavaju lego kockice, pa je krenulo naručivanje iz raznih butiga jer jedna nije imala sve što mi je trebalo. Neki su dijelovi baš rijetki i teško ih je naći. Recimo, ove crvene pojaseve na kabini nije bilo jednostavno pronaći. Ima ih drugih boja, ali crvenih baš i ne. Nije to ni jeftino. Računa se da jedna kockica vrijedi jednu kunu, ali bilo je dijelova koje sam platio i 150 kuna za komad. U 'Skali' je ukupno 1340 kockica. Nekad me poštarina koštala više nego paket, ali ovo zadvoljstvo nema cijenu – ističe naš sugrađanin.

- Konkretno, najviše sam dijelova pronašao u Njemačkoj, Sloveniji i nešto malo u Hrvatskoj i u Nizozemskoj. Gledao sam da bude u Europi radi carine i dostave, da se pošiljka ne izgubi. Osim toga, iskopao sam doma sve moguće lego kocke koje imam, čak i one s kojima sam se igrao prije 30 godina, tako da u 'Skali' ima i požutjelih kockica – s osmijehom će Marin, kojega smo s njegovim remek djelom fotografirali, a gdje drugo, nego na Porporeli s koje se najbolje vidi Lokrum.

image
Božo Radić/Cropix

Originalni 'Skala' i 'Zrinski' zimuju vezani uz grušku obalu, a sad kad je 'Skala' materijalizirana, otkrit ćemo vam i to da je Marin složio i 'Zrinskog', ali zasad samo u digitalnoj verziji.

'Skala' od lego kockica ugledala je svjetlo dana kompletno složena nakon puna dva mjeseca rada; zadnje što je dao napraviti bio je dubrovački grb i zastava.

– Zamolio sam prijatelja u Zagrebu, koji je grafički dizajner, da izradi grb, zastavu i natpis 'Skala'. Poslao mi ih je poštom, ja sam ih zalijepio i brod odnio pokazati rođaku, Toniju Kursaru. Njegova mama je fotografiju podijelila na facebooku – kaže Marin, a tako je sve skupa došlo i u medije.

Na pitanje što će biti sa 'Skalom', ide li za Božić Lovru, njegov dundo kaže da će je dobiti čim doma isprazni policu i pod uvjetom da je nikada ne rastavi.

image
Božo Radić/Cropix

– Ima još jedan uvjet – da će mi je posuđivati kad meni bude trebalo – smije se naš sugovornik.

Marin se sada, nakon povratka u svoj Grad, namjerava baviti nečim svojim, i to baš povezano s njegovim hobijem. Ideja je na proljeće pokrenuti edukaciju za mlađe uzraste - slaganje lega na računalu.

– Lovro je imao osam godina kad smo krenuli s ovim, znao sam da će on to 'uloviti', a njegova mlađa sestra Dora, koja je tada imala šest, bila je još premala za to. Zato sam odlučio da ću educirati djecu od osam godina i više, jer ovo zahtijeva i minimum znanja engleskog jezika jer je Lego program na engleskom.

– Lego kockice su skupe i nikad ih nemamo dovoljno, a i uvijek smetaju nekome u kući. Kompjuter danas imaju svi, a u njemu je beskonačan broj kockica – govori Marin o prednostima računala.

– Zgodno je što na kompjuteru možemo složiti, recimo, Orlanda, provjeriti što već imamo doma i naručiti što nam fali.

Tako će zasigurno nastati mnoga nova remek djela, pa možda jednog dana ugledamo i maketu cijeloga Grada sa svim njegovim ljepotama!

24. travanj 2024 06:20