StoryEditorOCM
DubrovnikPRVI DAN KUĆNOG PRITVORA

Ma kakva teretana, kino i kazalište, već nam fali kafa!

Piše Anton Hauswitschka
19. ožujka 2020. - 16:24
Da nam je netko rekao da će ponoviti 91', vjerojatno bi mu rekli da je lud. Jer danas, kada imamo ovakvu vojsku, mogli  bi sa sigurnošću od 87 posto potvrditi prvu rezervaciju apartmana već 12  lipnja.  Ali sa ovom koronom  je drugačije.

image
Božo Radić /HANZA MEDIA


Niti je vidimo, niti je čujemo, niti znamo kojom snagom će nas napasti. I koliko će taj rat trajati.  Ono što je povezuje  sa 91' jedino su zatvorene trgovine, kafići i restorani te puste gradske ulice na kojima ćete prije susresti  novinara  i 'bauštelaca'  nego susjeda.  Nije 'koronablokada' ni počela kako treba,  a  odmah nam je zafalila  kafa. Naravno ona druga, u kafiću. Jer sve radimo na kafi. Zaljubljivali smo se, mirili, upoznavali, dogovarali radna mjesta, političke koalicije, uhljebljivali se  i sklapali ozbiljne poslove. Sve, ama baš sve probleme smo rješavali na kafi. 

image
Božo Radić /HANZA MEDIA


Ajme, kako fali ono 'Ajmo na kafu', a nije još ni počelo! Jer 'Ajmo na kafu' nije poziv da se popije kafa, već je poziv na druženje.  'Ajmo na kafu' je znak mira  i dogovora, razuma. Pa nitko nikoga nije pozvao na kafu da ga udari šakom u glavu ili ga pošalje odakle je došao. Nijedna žena nije pozvala muža na kafu da mu reče kako će se rastaviti, niti je na kafi uručen niti jedan otkaz.  Za takve stvari postoji  sms, mail, facebook, viber i mesenger!  Ništa od toga ne može zamijeniti onu kafu na kojoj napravimo više posla nego u kancelariji iako se turistima, kada vide prepune kafiće u 11 ujutro,  čini da smo  teške ljenguze.  Pogotovo nama novinarima. Zar mislite da smo  o imovinskoj kartici  nekog političara saznali preko e- maila ili 'kopajući' po Googlu? Sve smo  to saznali na kafi! Kao i vi  da je veš mašina jeftinija u Župi nego u Gradu, da je onaj s onom ili ona s njime….

image
Božo Radić /HANZA MEDIA


Mislite li da ćete meštra od riječi koji će vam u dogovoreno vrijeme doći, odraditi i prema dogovoru naplatiti naći preko vibera,  instagrama ili whats appa?  Ma kakvi!  Jedino i isključivo na kafi!  Pa bi onda došli doma i  ženi prepričavali sve  ono sa kafe , a onda  ona vama ono s njezine kafe. Pa vas ne bi stigla pitati kad  ćeš ono piturat po kući,  a niti bi vi nju kad će nešto 'bolje' skuhat. I bio je mir u kući.  Pa i ako bi se svadili, izašli bi ste na kafu. Svatko u svoj kafić. Vi u jedan s prijateljem , ona u drugi sa prijateljicom kako bi im se izjadali. I kad bi se izjadali, kad vi vas prošao bijes i kad bi vam bilo lakše na srcu jer vas je netko saslušao,  vratili bi se doma i pomirili. Ma sigurno bi se i korona povukla kada bi je nekako mogli pozvati na kafu.
20. travanj 2024 15:50