StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Krenuli prvi Program javnih potreba u športu i aplikacije za prijavu ilegalnih odlagališta

Piše Grad Dubrovnik
11. studenog 2022. - 10:05

ZA OSOBE S INVALIDITETOM GRADA DUBROVNIKA

Započela realizacija prvog Programa javnih potreba u športu

Po okončanju javnog poziva za predlaganje programa u području športa za osobe s invaliditetom, Dubrovački savez športova je utvrdio da se na poziv prijavio Teniski klub Dubrovnik.

Sukladno odredbama Pravilnika o mjerilima i kriterijima za vrjednovanje sportskih programa, za program Teniskog kluba Dubrovnik za rad sa sportašima s invaliditetom odobreno je ukupno 103.200 kuna, odnosno po programskim točkama:

- 19.200 kuna za potporu mladim sportašima s invaliditetom, 10.000 kuna za sufinanciranje nabave sportskih rekvizita i opreme, 60.000 kuna za sufinanciranje stručnog rada sa sportašima s invaliditetom, 8.000 kuna za natjecateljski program sportaša s invaliditetom te 6.000 kuna kuna za potporu organizaciji domaćih natjecanja.

image


Prvi teniski turnir osoba s invaliditetom lani u Splitu

Joško Ponoš /Cropix

Program javnih potreba u športu za osobe s invaliditetom dijelom je širih aktivnosti Grada Dubrovnika u području sporta za osobe s invaliditetom. Naime, početkom rujna ove godine Grad Dubrovnik prihvatio je inicijativu udruge "Akademija zdravog življenja" za uključivanje u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju, Special Power League.

Želeći dobiti što širu sliku o potrebama i afinitetima djece s teškoćama s područja grada Dubrovnika za bavljenje sportskim aktivnostima, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo zamolio je predsjednicu udruge "Poseban prijatelj" Dženitu Lazarević da pripremi i objavi anketni upitnik na koji su se mogli javiti svi zainteresirani za uključivanje u ovaj projekt.

Anketom se željelo utvrditi zainteresiranost dubrovačke djece koje imaju teškoće u razvoju i njihovih roditelja za bavljenje športom, uzimajući u obzir oblik i karakter oštećenja odnosno teškoće. Obradom podataka utvrđeni su prioritetni sportovi, koji sublimiraju afinitete djece i roditelja te adekvatnost pojedinog sporta obzirom na karakter teškoće u razvoju.

PLASTIC SMART CITIES

Ilegalna odlagališta prijavite na aplikacije ELLO i Dubrovačko oko

Korištenjem dvaju mrežnih internetskih aplikacija ELLO i Dubrovačko oko omogućeno je evidentiranje lokacija nepropisno odbačenog otpada, čime se istovremeno sprječava nemarno i neodgovorno ponašanje prema okolišu. Na taj način osigurava se promišljeno i sustavno gospodarenje otpadom u cilju zaštite i očuvanje prirode shodno smjernicama lokalne zelene politike i politike održivog razvoja Republike Hrvatske.

Očevidom i intervencijama Odsjeka komunalnog redarstva tijekom 2021./2022. godine zaprimljeno je četrnaest dojava nedozvoljenog odlaganja građevinskog i komunalnog otpada (željezo, drvo, šut, plastika, kartoni). Za navedena odlagališta izdana su rješenja u upravnom postupku te je deset ilegalnih odlagališta uspješno sanirano, dok se za četiri još uvijek vode upravni postupci. Kroz protekle dvije godine sveukupno je sanirano 133 m3 volumena otpada.

Sport za osobe s invaliditetom

Grad Dubrovnik prvi je grad u Hrvatskoj koji je u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sportske programe osoba s invaliditetom. U Proračunu za 2022. ona iznosi 250 tisuća kuna.

08. svibanj 2024 16:50