StoryEditorOCM
DubrovnikTUŽNA OBLJETNICA U TRSTENOM

Komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima iz Imotskog

2. srpnja 2017. - 19:58

Danas su dubrovački gradonačelnik Mato Franković i njegova zamjenica Jelka Tepšić te predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica sudjelovali u tradicionalnoj komemoraciji hrvatskim braniteljima iz Imotskog stradalim na dubrovačkom području, održanoj kod spomen obilježja u Trstenom.

Tom su prigodom predstavnici Grada Dubrovnika zapalili svijeću i položili vijenac, a okupljenim hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih branitelja obratio se gradonačelnik Mato Franković:
-Vi ste nesebično napustili sigurnost svojih obiteljskih kuća i otišli u nepoznato. Možda prije niste niti posjetili Dubrovnik, ali znali ste odgovoriti pozivu na obranu Domovine, jer Hrvatska se branila i u Dubrovniku i Vukovaru, ali i drugim gradovima i mjestima. Hvala Vam što ste bili spremni za slobodnu Hrvatsku dati ono najdragocjenije. Takvu veliku žrtvu nikad nećemo zaboraviti- rekao je, između ostalog, gradonačelnik Franković.

Podsjetimo, u obrani Hrvatske na Južnom bojištu sudjelovalo je više od pet tisuća Imoćana. Poginulo je njih 36, a stotinjak je ranjeno. Riječ je, mahom, o pripadnicima 115. Imotske brigade Hrvatske vojske i 3. Imotske bojne 4. brigade. Ovogodišnjim se komemorativnim skupom ujedno obilježava i 25 godina od oslobađanja Golubovog kamena te 20. obljetnica podizanja spomenika u Trstenom, na kojem su uklesana imena 36 poginulih hrvatskih branitelja iz Imotske krajine.

Uz suorganizaciju Gada Dubrovnika, Župnog ureda Trsteno i Udruge poginulih hrvatskih branitelja, Podružnica Dubrovnik, komemoraciju je organizirao Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku.

Vijence su položili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Imotskog i susjednih općina Imotskog područja te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Sveta misa zadušnica služena je u mjesnoj crkvi Sv. Vida.

25. travanj 2024 04:13