StoryEditorOCM
DubrovnikKRAĐE NA LOKRUMU

Kako se zaštititi od kradljivaca: umirovljeni dubrovački policajac Mladen Gojun savjetuje kupače što nikako ne trebaju nositi na plažu: ‘Velika brendirana bursa i još otvorena, prava je samoposluga za džepara‘

Piše Gabrijela Bijelić
22. kolovoza 2022. - 18:38

Lokrum se ovog ljeta omilio džeparima koji vrebaju neoprezne kupače dok su u moru, drijemaju ili odšetaju malo dalje od mjesta gdje su se 'stacionirali'.

Kako doskočiti dugoprstićima koji očito ne zaziru ni od nadzornih kamera, pitali smo umirovljenog dugogodišnjeg policijskog službenika Mladena Gojuna koji na plažu iz predostrožnosti nosi samo šugaman i dvadesetak kuna za kakvo osvježavajuće piće:

image

Lokrum postao oaza za džepare?

Božo Radić/cropix

- Savjetovao bih svima da na kupanje idu sa što manje novaca i dokumenata i da nikako ne nose kreditne kartice. Dragocjenosti poput nakita i skupih ručnih satova treba tih par sati ostaviti doma. A i ne trebamo ih dok se kupamo. Ja čak ni mobitel ne ponesem – kaže nam Gojun koji izletnicima s Lokruma preporučuje da sa sobom ponesu samo najosnovnije od opreme za kupanje i pokaz za otok koji ionako glasi na njihovo ime. Korisno je kupati se u poznatom okruženju prijatelja i sugrađana, kaže nam Mladen iz vlastitog iskustva. Dobrodošla je metoda, veli, i 'raspršivanje novca'

- Znam par ljudi koji se pođu kupati s društvom i svatko ponese sa sobom dvadesetak kuna gotovine, tako da se u slučaju krađe lupež ne bi baš okoristio. Prvo zato što fizički ne može odjednom pokupit' sve novčanike kupača, a drugo zato što sve kad bi sve i pokrao, ne bi ubrao više od 150 kuna. Važno je i dobro 'snimiti' plažu gdje se kupate, provjeriti ima li sumnjivaca koji se motaju oko stvari kupača, a nemaju interesa za kupanje.

image

Kradljivci su uvijek aktivni

Davor Pongracic/Cropix

Dakako, sve ovisi jesu li džepari profesionalci ili usputni kradljivci kojima se otvorila prilika – ističe naš sugovornik koji podsjeća i kako se ponašati u gužvama poput onih kakve sad vladaju na Stradunu:

- Velika brendirana bursa i još otvorena, prava je samoposluga. Otkopčani ruskaci na leđima također. Ako nosimo novčanik i dokumente, najbolje ih je ugurati u duboke džepove zatvorene s dugmadi ili patentima. Držati mobitel i novac u stražnjem džepu hlača, recimo u autobusu, skroz je nepromišljeno. I neiskusniji džepar lako će vam ih izvući a da niti ne primijetite da ste na gubitku – napominje Mladen Gojun koji sugerira da je dokumente i druge stvari od vrijednosti prikladno čuvati i u malom tobolcu ovješenom oko vrata i kamufliranom majicom ili košuljom.

Naravno da na plaži ne treba biti paranoičan i u svakom neznancu tražiti potencijalnog lupeža, no da oprez ipak ne škodi, pokazuje ovoljetna policijska statistika za Lokrum. U pet kaznenih djela krađe žrtve su bila tri strana državljanina i dvije domaće kupačice kojima su tijekom kupanja otuđili bankovne dokumente, mobitele i novac. Slično neugodno iskustvo s nestankom novca imala je i članica grupe DUMAMA-e koja je o 'napadu' na svoju bursu tijekom kraćeg izbivanja s djetetom izvijestila danas na društvenim mrežama.

03. svibanj 2024 00:48