StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK

Jelka Tepšić u obilasku pedijatrijskih ambulanti u sklopu Nacionalnog programa „Rođeni za čitanje“

Piše dv
13. studenog 2023. - 20:15

 

 

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Julijana Antić Brautović, idejna začetnica programa „Rođeni za čitanje“ pedijatrica Marija Radonić i ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Lucija Bjelokosić obišle su danas pedijatrijske ambulante na području Grada Dubrovnika.  U sklopu Nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje“, ambulantama su podijelile slikovnice za najmlađe Bebe su super, (6 mjeseci – 1,5 godina), autorice Ivane Guljašević Kuman i ilustratora Bruna Kumana.

 

Program "Rođeni za čitanje" provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske, uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Jedan od ključnih ciljeva programa jest razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja ili skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece na razvoj čitalačkih navika naročito razvoja čitateljskog mozga u digitalnom svijetu. Program je kao inicijalni projekt u Hrvatskoj prvi pokrenuo Grad Dubrovnik gdje se provodi još od 2008. godine, a njegova idejna začetnica je  Marija Radonić, voditeljica Odjela pedijatrije Opće bolnice Dubrovnik i stručna suradnica Ministarstva kulture i medija.

 

U organizaciji Grada Dubrovnika i u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama u četvrtak, 16. studenoga 2023., u 17 sati u ogranku Lapad (Atlant centar), program će se predstaviti javnosti. O ulozi knjižnice u provedbi programa govorit će knjižničarka Marjana Leventić. Nikol Šlingar, učenica 4. razreda OŠ Lapad čitat će ulomak iz romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića s kojima je pobijedila na ovogodišnjem 8. županijskom natjecanja u čitanju naglas. Prilikom ovog susreta djece, roditelja, odgajatelja, učitelja, pedijatara i knjižničara, sudionicima će biti podijeljeni primjerci slikovnice odabrane za program Rođeni za čitanje: Bebe su super, (6 mjeseci – 1,5 godina), autorice Ivane Guljašević Kuman i ilustratora Bruna Kumana. Djeci predškolskog uzrasta Dubrovačke knjižnice daruju besplatan upis, a za vrijeme trajanja predavanja, najmlađi će provoditi vrijeme u čitanju s knjižničarkom Katarinom Palinić.

29. travanj 2024 01:06